Тайнствени ацтекски резби, намерени в тунела под Мексико Сити

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

Мистериозни резби от времето на ацтеките бяха открити наскоро в Мексико Сити на много малко вероятно място: В тунел, датиращ от 17-ти век, според IFL Science:

„Археолозите в Мексико са открили интригуващ тунел, датиращ от 17-тити век, украсена с 11 рисунки. Смята се, че изображенията са създадени преди пристигането на испанските конкистадори, но са включени в стените на тунела, когато е построен векове по-късно. Това означава, че те вероятно са създадени от ацтеките, империя, известна със своите красиви храмове, йероглифна система за писане и страшна склонност към жертване на деца. “

Главата на граблива птица, нарисувана на скалата в тунела на Мексико Сити (Via INAH)

Сред най-интересните от изображенията бяха „резбите на a чимали или военен щит … главата на граблива птица, кремъчна върха и елемент, който археологът Алфонсо Касо идентифицира като (а) „украшение от хартия“. “

Империя на ацтеките

През XV век, според историци и археолози, императорът на ацтеките Моктесума I постановил изграждането на система от диги в днешен Мексико Сити с цел контролиране на наводненията от езера в района около днешната столица на Мексико.

Въпреки това, малко след началото на строителството, испанският конкистадор Ернан Кортес пристигна с войски и унищожи империята на ацтеките, унищожавайки изграденото от системата на дигите, която остана в латентно състояние, докато не беше възстановена през 17 век. Днес системата е известна като Albarradon de Ecatepec.

Арката на тунела, която е украсена с различни ацтекски резби (Via INAH)
Рециклиране на миналото

И така, как точно древните ацтекски резби са се превърнали в част от водна система, построена три века след разрушаването на империята на ацтеките? Чрез пренасочване на камък, поставен от работниците на ацтеките преди около 300 години:

„Камъкът, използван при първоначалното строителство, вероятно е бил преустроен, когато дигите са били възстановени, обяснявайки ацтекските символи, гравирани в страните на тунела. Смята се, че те са били привлечени от местните жители от близките градове Чиконаутла и Екатепек преди испанската инвазия. “

Останките от статуи също са намерени в тунела (чрез INAH)
Бог на дъжда

По арката на главния тунел има офорт на храм, посветен на Тлалок, който е бил ацтекският бог на дъжда, земното плодородие и водата. Тлалок е бил почитан от ацтеките като доставчик на живот и препитание.

Tlaloc от Eddo чрез Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Имаше и други очарователни открития, направени от екип от INAH, Националния институт по антропология и история в Мексико:

„Скрити в 8-метровия тунел лежат и различни артефакти, направени от стъкло, порцелан и вид керамика, наречена майолика, заедно със статуя на седнал човек, на която изглежда липсва главата и самотните крака на по-голяма статуя. “

Изобразяването на храм, посветен на ацтекския бог на дъжда (Via INAH)

Други символи също изглеждат в знак на почит към бога на дъжда, Наука на живо бележки:

„Символи за дъждовна капка бяха открити в горната част на ключовия камък – горният камък, който държи арката заедно – също в източния край на тунела, където водата излизаше … От западната страна, където водата някога е влизала в тунела, изследователите намериха още един петроглиф, който в момента изучават. Откриха също четири железни гвоздея и две дълги 6,5 м дървени греди. ”

Ацтеките са направили безброй рисунки, които са били открити векове по-късно (чрез YouTube)
Масивен строителен проект

Когато е построен Albarradon de Ecatepec, са необходими години и труд на хиляди местни хора:

„Смята се, че три хиляди местни хора са построили тази дига под надзора на испанските монаси Жеронимо де Агилар и Хуан де Торкемада, каза Чавес. Докато новооткритите резби и гипсови релефи показват влияние от местното население, някои от строителните техники, като арките на тунела, по-точно приличат на европейски методи, се казва в изявлението. “

Предиспанските петроглифи може да са били дело на коренното население, построило колониалната дига, твърдят експерти. (Чрез INAH)

Засега основната грижа е да се защити тази ценна част от историята, каза археологът на INAH Хуан Мануел Токстъл:

„Винаги е било от съществено значение тези видове елементи да останат в най-добрите условия и най-добре защитени.

„Мисля, че е важно мексиканците да осъзнаят, че това е наследството на всички и че трябва да се погрижим за него.“

Ето видеозапис на откритието от мексикански археолози:


Препоръчано изображение чрез INAH

[ad_2]

Source link

Visited 5 times, 1 visit(s) today