ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА МАИТЕ, РУИНИ И КУЛТУРА В ЦЕНТРАЛНА АМЕРИКА

МАЯНСКА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ

8mayan-ruins-palenque-jan-harenberg-wikipedia-1024x681

Руини и места маркиращи завладяващата древна цивилизация и култура на Маите в Централна Америка провинциите в Белиз, Мексико и Гватемала. Докато тяхната цивилизация и култура датира много преди Христа, много тяхни руини и места са открити съвсем наскоро и все още не са разкопани. Проучването на тези красиви, древни градове и артефакти от миналото прави едно вълнуващо и назабравимо приключение и чудесен начин да научите повече за културата и историята за цивилизацията на Маите. В допълнение към изграждането на масивни храмови комплекси, маянската култура е известна и с изобретяването на странно точна и сложна календарна система, с натрупването на значително богатство и злато, както и с измислянето на различни лекарствени лечения от естествената им среда.

1mayan-capitals-cities-map-219x300

Маите не са етнически хомогенни, а по – скоро слабо свързани общности, които често са били определени от различията в потекло, езикови диалекти и география. Маянските градове си оказвали съдействие и същевременно се надпреварвали помежду си. Те формирали съюзи с приятелски селища и царства за улесняване на търговията, както и за изпълняване на политически и военни амбиции.

4mayan-ruins-caracol-belize-300x147

РЕЛИГИЯ, ПРАВИТЕЛСТВО И ОБЩЕСТВО

Вярата и религията на Маите играят централна роля в организираната политика и култура в тяхната цивилизация. Царят и царското семейство заемат най-горното стъпало в строгата им политическа йерархия, следвани от елитен кръг от жреци, воини и книжари. На следващото стъпало заемат място занаятчиите и търговците, те биват оценени заради тяхната икономическа стойност. На най-ниското стъпало в Маянската цивилизация стоят земеделците и слугите.

2mayan-calendar-sacred-round-tzolkin-300x300

КАЛЕНДАРЪТ НА МАИТЕ

Удивително комплексният календар на маите служи, като изключително точен уред за измерване на времето, както и като средство за интерпретиране на реда във Вселената. Все още използвана и днес на някои места, Маянската древна система за измерване на времето всъщност представлява три календара в едно. Първият календар, известен като Цолкин, се отнася за период от 260 дни, вероятно базиран на девет месечния период на раждане. Вторият календар наречен Хааб, е слънчевата година от 365 дни. Заедно, Цолкин и Хааб образуват третият календар известен като Календарен Кръг, който се отнася за период от 52 слънчеви години. Слънчевият календар на Маите е поразително точен, дори повече от съвременния календар, който използваме днес.

5mayan-temple-lamanai-300x225

ПРЕДСКАЗАНИЕТО НА МАИТЕ ЗА КРАЯ НА СВЕТА

Така нареченото 2012 краят на света или „Страшният съд“ предсказание, е може би най-интригуващият аспект от календара на маите днес. Въз основа на тяхната древна календарна система, Маите вярвали, че „Великият цикъл на съвременната епоха“ ще продължи в продължение на 13 „бактун“ цикъла от 144 хиляди дни и ще приключи на 23 Декември 2012г. Това изчисление е накарало някои хора да се страхуват,че Маянското предсказание всъщност означава, че цивилизацията каквато я познаваме ще стигне до някакъв катаклизмен край през 2012г. Маите виждат света, като подложен на повтарящи се цикли на смъртта и прераждането, така че краят на текущия календарен цикъл също бележи началото на следващия, а не че това ще е Апокалипсиса на света.

8mayan-ruins-tulum-mexico-yucatan-aerial-view-300x225

МЕДИЦИНАТА НА МАИТЕ

Маянската култура прави умело използването на природната среда в Централна Америка, за да се запази здравето и да се лекуват заболявания. В традиционната медицина на Маите се казва да се употребяват местни растения за лечение на малария и ръководене на диабет.

ПАДАНЕТО НА ДРЕВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА МАИТЕ

6mayan-ruins-tikal-guatemala-300x172

Цивилизацията и културата на Маите процъфтява хиляди години до грубата 1500г., годината, която започва испанското проучване за завладяване на Новия Свят. Комбинация от испанската военна мощ и въвеждането на чужди патогени от „Старият свят“ , които не могат да бъдат излекувани с лекарствата на Маите се смята, че са ускорили донякъде загадъчната гибел и мащабното изчезване на древната цивилизация на Маите.

Vipoferta.bg