Ани Палмър, Бялата вещица от Роуз Хол

[ad_1]

Веднъж бях в Ямайка на място, наречено Розова зала Плантация
… Дама на име Ани Палмър, която живееше в онази страхотна къща там
… Ами разказват много приказки за Ани
Казват, че имала трима съпрузи един по един, предполагам
… На остров Ямайка доста отдавна
На плантация Роуз Хол, където духа океанският бриз
Живееше момиче на име Ани Палмър, любовница на мястото
И всички роби живееха в страх, за да видят намръщено лице на Ани
Къде е съпругът ти Ани, където са номер две и три
Дали спят под дланите до Карибско море
През нощта те чувам да яздиш и чувам как твоите влюбени се обаждат
И все още усещам присъствието ви около страхотната къща в Rose Hall хмм
Баладата за Ани Палмър, Джони Кеш

Плантация Rose Hall – по-известна днес като Голямата къща на Rose Hall – в залива Монтого, Ямайка се счита за една от най-обитаваните къщи в западното полукълбо. Той има толкова известна репутация, че известният американски певец и автор на песни, Джони Кеш, написа песен, популяризираща легендата, създадена от Хърбърт де Лисер, който увековечи Ани Палмър в книгата си, Бяла вещица от Роуз Хол , публикуван през 1929г.

Гравирайки от „Живописна обиколка на остров Ямайка“ на Джеймс Хейкуил (рисунки, направени през годините 1820 и 1821), тя показва имението Роза Хол.

Гравиран от „Живописната обиколка на остров Ямайка“ на Джеймс Хейкуил (рисунки, направени през годините 1820 и 1821), той показва имението на Роза Хол. ( Публичен домейн )

История на плантацията на розова зала

На брега на залива Монтего се намира грандиозното грузинско имение Rose Hall, построено през 1770-те. Грузинските структури обикновено са много симетрични и наподобяват гръко-римската архитектура със своя опростен стил. Проектираните от Грузия сгради от 1700 г. са опит за съживяване на древните гръцко-римски сгради, като същевременно се влагат съвременни строителни материали като дърво или мазилка в цялостната конструкция.

Джон Палмър, един от бившите собственици на Роуз Хол, придоби имота от големия си чичо, който притежаваше и управляваше имението предимно като захарна плантация. Роуз Хол беше една от най-големите плантации в Ямайка, като се съобщава, че в един момент от историята си над 2000 роби обработват полетата си.

Голямата къща на Rose Hall, Ямайка. (Дейвид Браун / Adobe Stock)

Ани среща Джон Палмър

Ани Патерсън е родена в Хаити в края на 1700-те. Чрез злощастен обрат на съдбата тя загуби и двамата си родители от жълта треска, когато беше на около шест години. Настойникът на Ани пое отговорността да я отгледа и именно докато Ани беше на нейни грижи, тя твърди, че е научила магьосничество и вуду.

През това време Хаити беше узрял от смут и беше закрепен в революция, водена от поробеното му население. Тази война я направи много опасна за белите си обитатели и може да е повлияла на желанието на Ани да напусне, когато тя достигне зрялост.

Поради поредния обрат на съдбата – или поради опитните умения на Вуду на Ани – Джон Палмър я пресече, когато беше на около 18 години. Оженил се за Ани и я взел от Хаити обратно в Ямайка със себе си. Въпреки че Джон отхвърли това осиротяло момиче, както винаги е мечтала, се смята, че семейният живот не е приказната романтика, която тя може да си е представяла.

Предполага се, че Джон е много обиден към Ани, откъдето произтича и нейното презрение. Съобщава се, че е била невярна, тъй като е взела няколко мъже роби като свои любовници. Не е ясно дали нейната развратност е предизвикала злоупотреба с Джон или дали тя се е приютила в него заради неговото малтретиране и пренебрежение.

Представяне на вуду олтар. ( Атомазул / Adobe Stock)

Ани Палмър и мистериозната смърт на тримата си съпрузи

Бракът на Ани с Джон Палмър става все по-отчужден, докато един ден Джон я хваща в сексуални отношения с един от робите мъже. Този инцидент запечата съдбата на Джон, защото се твърди, че тя е използвала своите умения на Вуду, за да го отрови, след като той я е победил. Ани никога не беше обвинена в смъртта му и продължи да наследява плантацията и богатството си.

След смъртта на Джон, Ани продължи разпуснатите си начини с мъжете си роби. Но за да потуши възникналите слухове за нейния размисъл, тя се омъжи отново. Другите й двама съпрузи са починали при мистериозни обстоятелства, за които тя никога не е била обвинявана. Говори се, че те са погребани под трите палми, които седят пред луксозните кооперативни хотели близо до Rose Hall.

Дневна с предполагаемо „обитавано от духове огледало“ в голямата къща на Роуз Хол.

Дневна с предполагаемо „обитавано от духове огледало“ в голямата къща на Роуз Хол. (Сара_Акерман / CC BY 2.0 )

Takoo – любовникът и убиецът на Ани

Робите на плантацията на Роуз Хол презираха Ани и знаеха, че тя е замесена в мистериозната смърт на съпрузите си. Тя беше описана като подла, жестока любовница на плантацията, която измъчваше робите си и се отнасяше много лошо с тях. След смъртта на всеки от съпрузите си, тя засилила ужаса над своите роби и продължила любовните си отношения с определени роби мъже. Когато й омръзнало, се казва, че или ги е проклела с черна магия, или ги е убила.

Един от тези влюбени беше мъжът на обеха на име Такоо – роб, за когото разказите казват, че е познавал и черните изкуства. В една от версиите на приказката Takoo беше любовникът на Ани, който се беше уморил от малтретирането й и използваше черна магия, за да се отърве от нея, преди да има шанс да я използва, за да се отърве от него.

В друга версия Такоо беше свързана с един от нейните любовници. Ани използва черна магия, за да убие роднината на Такоо и той му отвърна с малко собствена черна магия. Предполага се, че заклинанието му е отслабило Ани и докато е била в уязвимо състояние, той я е удушил в една от спалните в Роуз Хол. След това Такоо я постави в бетонен ковчег на плантацията и я маркира с кръстове, за да предпази духа й от скитане и обитаване на земята.

Предполага се, че тази гробница в Роуз Хол, Ямайка, е тази, в която е погребана Ани Палмър.

Предполага се, че тази гробница в Роуз Хол, Ямайка, е тази, в която е погребана Ани Палмър. (Сара_Акерман / CC BY 2.0 )

Легендата за Роуз Хол продължава

Убийството на Ани съвпадна с въстанието на роби, избухнало в Ямайка през 1831 г. След въстанието Роуз Хол изпадна за малко повече от век, до 1960 г., когато бившата Мис САЩ, Мишел Ролинс и съпругът й Джон Ролинс, закупиха имота и го ремонтира.

Роуз Хол, преди да бъде възстановен през 60-те години.

Роуз Хол, преди да бъде възстановен през 60-те години. (Jasonbook99 / CC BY SA 3.0 )

Легендата за Ани Палмър е доста забавна приказка, защото е повече измислица, отколкото факт. Това обаче не потиска легендата. Популярни призрачни телевизионни предавания твърдят, че в имението и по неговите земи съществуват паранормални дейности. Екскурзоводите за тази популярна дестинация продължават да разказват истории за тази мародерска убийца, която е измъчвала хората, докато е била жива, и е продължила да ги преследва след смъртта си. Тези истории продължават да добавят към мистерията и примамката на мястото.

Смята се, че не е имало човек като Ани Палмър и че съпругата на Джон Палмър е била жена на име Роза Палмър. Голяма част от това, което се приписва на плантацията и съпругата на Джон Палмър, идва от книгата, написана от Херберт де Лисер, който създава тази книга, защото вярва, че слуховете, които е чувал за обитаването на имението, са глупост и той написа тази книга, за да увековечи абсурда .

Въпреки че легендата е доказана като измама, имението продължава да остава една от най-големите туристически атракции в Ямайка поради продължаващата народна приказка. И както се казва в текста на песента на Джони Кеш, посетителите на имението могат да усетят присъствието на Ани около Голямата къща на Роуз Хол.

Голямата къща на Роуз Хол. (Деби Ан Пауъл / Adobe Stock)

Горно изображение: Картина на призрачно изглеждаща жена. ( Публичен домейн ) Роуз Хол, къщата на бившата захарна плантация в Ямайка. ( CC BY SA 3.0 )

От ML Childs

Актуализирано на 14 април 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 37 times, 1 visit(s) today