АНГОРСКИЯТ ЗАЕК: НАЙ-ПУХКАВОТО ЗАЙЧЕ НА СВЕТА

Тази пухкава топка всъщност е заек – Ангорският заек, от който се добива копринената и мека ангорска вълна.

Аногрсият заек е един от най-старите видове домашни зайци, за който се вярва, че произхожда от Турция. Историята датира от началото на 18-ти век, когато няколко мореплаватели били оставени в Турско пристанище, наречено тогава Ангора.Моряците открили шаловете, които местните жени носели, за да отбележат своята красота, финес и нежност. Така че, преди да напуснат Ангора, моряците уредили някои от Ангорските зайци да се върнат във Франция.Французите претендирали, че първите Ангорси зайци били регистрирани във Франция в Енциклопедия от 1765г. Във всеки случай, французите били тези, които първи видели търговските възможности на Ангорската вълна и започнали да произвеждат прежда от нея. Настрана от търговската им употреба, зайците станали популярни домашни любимци на френското кралско семейство и до края на века се разпространили и в другите части на Европа.

Има пет породи ангорски зайци. Английската порода заек е най-често ползван като домашен любимец поради неговия сладък, пухкав вид. Това е породата, показана на снимките.

Другите породи включват: Френска-порода, чиято кожа е популярна за предене на ръка; Порода гигантски заек, извесни със своята интензивна окраска; порода Сатен, известна с богатия си блясък и оцветяване и Германска порода. Взависимост от породата, ангорските зайци тежат между 6 и 12 килограма. Те се предлагат в разнообразие от цветове, често със специфични цветни точки на ушите, носа и краката.

info:www.amusingplanet.com

Ако Ви харесват публикациите ни моля помогнете ни да ги популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 485 times, 1 visit(s) today