Смарагдовия скрижал на Исак Нютон

Един от най-влиятелните учени на 17 век бил Исак Нютон. Нютон въвежда това, което става основата на цялата съвременна физика: трите закона за динамиката, но това което много хора не знаят, е фактът, че Исак Нютон е бил извънредно мистична личност и извънредно много се интересувал от алхимия.

Сред документите му относно философия, астрономия и математика е открит и превод на древен документ, наречен „изумрудения скрижал”, също известен като „Смарагдовия скрижал”, или Tabula Smaragdina, който очаровал алхимиците стотици години наред. Вярва се, че този скрижал е един от няколкото, които съдържали информация за практическата алхимия и тайните на вселената.

Говори се, че изумрудените скрижали съдържат цялото познание на вселената. Древната мъдрост за трансмутацията, тайните на космоса и дълголетието, а според изследователите тези скрижали били открити в пирамидите преди хиляди години. Но има една фраза, написана върху един от скрижалите, която ми привлече вниманието: „Три е великата мистерия, идваща от великото едно”, тъй че в основата си именно числото три свързва вселената и космоса.

И мъдрост, и съзнаване, и власт идват от взаимодействието на числото три.

Ако някой успеел да се сдобие с това познание, този човек щял да стане господар на живота, господар над смъртта, някакво свръхестествено същество, свръхчовек, който на практика щял да може всичко.

Латинският текст на Изумрудения скрижал от De Alchimia, Chrysogonus Polydorus, Nuremberg 1541

Преводът на Нютон

Преводът от Исак Нютон е намерен сред алхимичните му книжа, които понастоящем се съхраняват в College Library, Cambridge University.

 1. Вярно е без лъжа, сигурно и самата истина.
 2. Това долу е като това горе и това горе е като това долу, за да прави чудеса от едно единствено нещо
 3. И както всички неща са и са се появили от едно чрез размишлението на едно: така всички неща са родени от това едно нещо чрез адаптация.
 4. Слънцето е баща му, луната е майка му, вятърът го е носил в утробата си, земята е дойката му.
 5. Бащата на цялото съвършенство в целия свят е тук.
 6. Силата или властта му е цяла, ако се обърне към земята.
 7. Отдели земята от огъня, финото от грубото сладко и с голямо усърдие.
 8. Възнася се от земята от земята към небето и отново слиза на земята и получава сила от неща по-висши и по-нисши.
 9. По този начин ще получиш славата на целия свят
 10. § така всяка тъмнина ще бяга от теб.
 11. Силата му е над всяка сила. Защото преодолява всяко фино нещо § прониква във всяко плътно нещо.
 12. Така е бил създаден свтът.
 13. От това са и идват възхитителни адаптации, за които средството (или процесът) е тук в това. Затуй наричам се Хермес Трисмегист, понеже имам трите части на философията на целия свят
 14. Това което казах за работата на Слънцето е постигнато и приключено.
Visited 347 times, 1 visit(s) today