Озирейонът – изграден отвъд възможното!

[ad_1]

Виждате ли зашеметяващия контраст в размерите на човешка фигура и използваните каменни блокове?
Защо е било това гигантско строително усилие в древността?
Кой ли е истинския строител на съоръжението и какъв период от време ни дели от реализирането на този строеж?

Озирионът или Озирейонът ( Osirion or Osireon ) е древноегипетски храм. Намира се в Абидос и е неразделна част от храма на Сети I. Открит е от археолозите Флиндърс Петри и Маргарет Мъри, които разкопават обекта през 1902–1903 година. Името на тази уникална структура е измислено от Петри, като той я определя за символична гробница на Озирис. Целият храм е разкрит окончателно през 1926 г. от Хенри Франкфорт.
Въпреки че има разногласия по отношение на истинската му възраст, смята се, че „може да бъде датиран уверено с царуването на Сети“, а Страбон, посетил Озирейона през първи век пр.н.е., казва, че той е построен от Исмандес или Мандес (Аменемхет III), същият строител, който е създал Лабиринта в Хавара.

Този прекрасeн древен обект е уникален за Египет и все още смущава спокойствието и увереността на египтолозите – първоначално е смятан за строеж от Старото царство, заради използваните големи гранитни блокове, а в момента е датиран към царуването на Сети и обикновено бива интерпретиран като кенотаф на Озирис, или по-точно на Сети като Озирис.

„Това е тайнственият и загадъчен Озирейон в Абидос. Първото нещо, което ви зашеметява, когато видите това място, е огромният размер на червените гранитни блокове, използвани при изграждането му, като
някои от по-големите тежат до 100 тона. Добавете и факта, че гранитът е бил добиван в Асуан, на повече от 300 км, и всичко това е било направено със съвършено прости инструменти според официалната наука“ – това споделя Christian Paulsson , автор на снимките.

Забравена строителна технология?
Неизвестни строители в отдалеченото минало с немислими от наша гледна точка инженерни възможности?
Или пък обикновени хора, въвлечени в изнурителни строежи, угаждащи на безизмерното его на владетелите?

Ето и актуални снимки от 2020 година:
Автор: Christian Paulsson
Instagram: @xpertxplorers

 

 

Special thanks to Christian Paulsson !
Credit for the info in the article: Wikipedia

#Ентусиастите август 2020

[ad_2]

Source link

Visited 31 times, 1 visit(s) today