Акира Куросава: Невежеството е онова безумие, от което страдат хората

[ad_1]

На 23 март 1910 година в Токио се ражда Акира Куросава. Той е най-малкото от осемте деца в семейството. Още от детските си години проличава таланта му да рисува, затова получава художествено образование и започва работа в киното като художник-оформител.

В началото на 40-те години на ХХ век започва да опитва и с режисура. Всичките му филми от този период обаче са късометражни и полудокументални. След войната първият филм, който създава се нарича “Не съжалявам за младостта” и е с антиправителствена насоченост. В него се разказва историята на семейството на политически дисидент, попаднал заради убежденията си в затвора.

Истинското признание и славата идват за Куросава през 1950 година, когато филмът му “Рошамон” по едноименното произведение на великия японски писател Акутагава Рьоноске получава двете най-големи награди в киното – първо е отличен със “Златен лъв”, а след това и с “Оскар” за най-добър чуждестранен филм за 1951 година. Кариерата на Куросава се развива шеметно. Преди неговата поява в индустрията, никой не познава японското кино. След излизането през 1954 година по екраните на другия голям шедьовър на Акира Куросава – филмът “Седемте самураи” – всички научават, че в Страната на изгряващото слънце могат да правят великолепно кино. За почти всичките си творби Куросава сам пише сценариите.

Всичко в кариерата на Куросава върви гладко до 1970 година. Тогава филмът му “Додескаден” претърпява финансов крах. Акира опитва да се самоубие, за да спаси честта си. Изпаднал в творческа и личностна криза творецът получава помощ от неочаквано за него място. Съветското кино кани Куросава през 1974 година да заснеме филм по произведението на Владимир Арсениев. Така през 1975 година излиза съветско-японският филм “Дерсу Узала” – единственото произведение, които Куросава снима извън родината си. Филмът печели награда “Оскар”.

През следващите години Куросава рядко снима, а филмите му носят много личен характер. През това време се сближава с редица големи имена на Холивуд – Стивън Спилбърг, Джордж Лукас, Мартин Скорсезе. “Седемте самураи” на Куросава има поне два римейка, единият от които е прочутият холивудски уестърн “Великолепната седморка”. Големите имена на американското кино не крият, че Акира Куросава оказва огромно влияние върху творчеството им. В едно интервю Джордж Лукас споменава, че идеята за сагата “Междузвездни войни” му е “подарена” от Акира Куросава.


Акира Куросава е човекa, опитал се да сближи културните традиции на Изтока и Запада. Големият японски режисьор почива на 6 септември 1998 година в Токио.

———–
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 11 times, 1 visit(s) today