Оказва се, че Мегалодон е бил с много по-големи размери

[ad_1]

Оказва се, че Мегалодон е бил с много по-големи размери …

Отдавна учените спорят за размера на гигантската изчезнала акула Мегалодон (Carcharodon megalodon). (HiddenTruth.site)

Много е трудно да се установи каква максимална дължина е достигала тя от оскъдните останки под формата на зъби и парчета на гръбначния стълб.

Древната акула Мегалодон е може би едно от най-страшните праисторически същества. Нищо чудно, че за нея са заснети повече от един филм на ужасите.

Преди 20 милиона години, тези акули били доминиращи хищници в океаните. Изчезнали са преди около 3,5 милиона години.

Има противоречиви данни, показващи, че Мегалодоните са съществували и в по-късни времена. Има дори теория, че те все още плуват някъде в дълбините на малко изследвани океани.

Но, колко ужасяващо огромен е бил този вид акула в действителност? Учените все още активно обсъждат тази тема. Факт е, че фосилните останки от Мегалодони са стигнали до нас главно само под формата на зъби, които растат в акулите през целия им живот и редовно падат.

Именно от съотношението на зъбите и редките изкопаеми гръбначни кости палеонтолозите се опитват да изчислят реалния размер на тази акула. Доскоро се смяташе, че като цяло Мегалодоните достигат дължина около 15 метра.

Четете още: Какво е отхапало главата на гигантска мако акула?

Това е приблизително размера на съвременните китови акули. В същото време, китовите акули са бавни, флегматични и се хранят само с малък планктон. Мегалодон е бил активен хищник. Най-голямата от хищните акули днес е голямата бяла акула, която в много редки случаи може да достигне над 6 метра, най-вече дължината й е до 4-5 м.

През септември 2020 г., д-р Виктор Перес, асистент куратор по палеонтология в Морския музей на Калвърт в Мериленд, САЩ, и колегите му, анализират 11 комплекта (редове) вкаменени мегалодонови зъби в опит да изчислят размера на акулата.

След дълги и трудни изчисления, те стигат до заключението, че Мегалодонът може да достигне 20 метра дължина. 

Това проучване е публикувано от д-р Перес в списание Palaeontologia Electronica, а съкратено на уебсайта на Морския музей в Калвърт.

В даден период, Мегалодоните били много широко разпространени.

Останките им се намират по цялото земно кълбо. Наскоро, „Ловецът на изкопаеми“ Матю Басак откри в дренажна канавка на строителна площадка в Самървил, Южна Каролина, огромен мегалодонов зъб.

Това наистина е гигантски зъб, който достига дължина почти 17 см. До него се намирал още един мегалодонов зъб, но по-малък.

Оказва се, че тези акули са били много по-огромни, отколкото се смяташе до сега.

[ad_2]

Source link

Visited 10 times, 1 visit(s) today