8 невероятни природни феномена и начина, по който се образуват

IFL Science ни представя 8 красиви и малко познати природни феномена с кратко обяснение за тяхното възникване.

Огнени дъги – тези красиви арки се появяват в небето, когато слънцето е по-високо от 58 градуса. Когато слънчевата светлина мине през ледените кристали, замръзнали върху облаците, изглежда така, сякаш същите тези облаци са превърнати в дъга.

Ледени цветя – когато температурата на въздуха е под температурата на замръзване на водата, но земята още не я е достигнала, тогава могат да се формират тези ледени цветя. Стволовете на растенията могат да замръзнат и да се пропукат, но корените продължават да теглят вода. Това засмукващо действие кара водата да се качва нагоре и да излиза настрани и съответно да замръзне, когато влезе в досег със студения въздух.

Базалтови стълбове – базалтовата лава се охлажда много бързо в сравнение с другите видове разтопени скали. Докато го прави, тя се свива и може да се оформи във високи колони. Най-често срещани са тези със 6 страни, но по принцип е възможно колоните да имат от 5 до 8 страни. Дяволската кула в щата Уайоминг е базалтова колона с височина над 100 метра.

Суперклетките – тези бури са рядко метеорологично явление, което може да създаде торнадо, поройни дъждове и градушка. Силните ветрове в суперклетката траят до няколко часа и достигат скорост над 160 км/ч.

Снежни скалички – тези образувания с остри върхове се формират на голяма височина, когато слънцето пече толкова, че снегът не се топи, а водата директно се превръща от твърдо в газообразно вещество.

Вулканични светкавици – все още не е напълно ясно как възниква това явление, то учени предполагат, че това са частиците с положителен заряд във вулкана, които реагират при допир с частици с отрицателен заряд в атмосферата. За да се балансират зарядите, електричество се отделя под формата на светкавица.

Снежни понички – по същия начин, по който децата бутат големи снежни топки, за да създадат снежен човек, понякога вятърът може да духа около снега, за да образува форми, наподобяващи тръба. Снегът трябва да е леко влажен, за да се задържи, но в същото време да е и достатъчно силен, за да издържи на порива на вятъра.

Слънчево куче – също като дъгите, слънчевото куче се появява когато светлината мине през ледените кристали във въздуха. Когато слънцето е относително ниско на небето, светлината преминава през ледените кристали в перестите облаци и това създава две светли петна от всяка страна на слънцето, които са свързани с ореол.

инфо:http://www.obekti.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 359 times, 1 visit(s) today

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *