12 причини да се гордеете, че сте българи

За държава с толкова малки размери, България е дала много на света. Ето 12 български постижения и рекорди в спорта, науката, културата и индустрията.

1. Кирилицата, една от най-широко използваните системи за писане в света. Изобретена е в преславската книжовна школа в България през 9-ти век. Днес тази азбука се използва от над 250 милиона души в Европа и Азия!

 

 

2. Българо-американският изобретател, Джон Атанасов, изиграва ключова роля в компютърната история. Той изобретява първия електронен дигитален компютър в света – Atanasoff-Berry.

 

 

3. Жената, направила най-висок скок в света е българка. Олимпийската и световна шампионка Стефка Костадинова, продължава да държи рекорда за най-висок скок в тази дисциплина, който тя направи през 1987г.
Височината на скока е 209 см!

 

 

4. Най-старото златно съкровище в историята е открито на мястото на Варненския некропол в Североизточна България. То е на повече от 6000 години и се състои от най-древните изработени златни елементи в света.
Невероятно, но тази колекция от световно значение, не е посочена в сайтовете на ЮНЕСКО.

НЕКРОПОЛ

 

 

5. България има най-качествените интернет връзки в света, според факторите скорост, стабилност и удовлетвореност на клиентите. Също така интернетът е най-евтин за мегабит!

 

 

6. През 1979г България стана шестата страна в света, изпратила астронавт в космическото пространство.
Двама българи са били част от космическата програма „Интеркосмос“ – Георги Иванов и Александър Александров.

 

 

7. България произвежда около 70% от розовото масло в света.
Натуралното розово масло е ключова съставка на много парфюми.
България също така е топ-износител на ароматна билка, използвана в готварството и ароматерапията – лавандулата, в света.

 

 

8. Българският футболист – Христо Стоичков, печели „Ballon d’Or“, европейска председателска индивидуална награда във футбола, през 1994г.
През 1990г. Стоичков печели „Златна обувка“ като голмайстор на Европа. Тази награда е спечелена и от други двама българи – Петър Жеков (1969г.) и Георги Славков (1981г.)

 

 

9. Запис на българска песен пътува в междузвездното пространство по-дълго, отколкото някой или нещо друго в историята. Завладяващата песен „Излел е Делю хайдутин“, изпълнена от великата певица Валя Балканска, е част от „Вояджър Голдън Рекърд“, и се носи във вселената от космическите сонди – „Вояджър“ 1 и 2 във вселената от 1997г.

 

 

10. Киселото мляко е неразделна част от българската класическа кухня и освежителните напитки. То е и международно признат и то с основание продукт.
Истинското кисело мляко се произвежда само в България, защото само тук се среща бактерията „Бациликус Булгарикус“, благодарение на която се приготвя.
Тя е открита от българският микробиолог Стамен Григоров през 1905г.

кисело млеко

 

 

11. Българският дизайнер на визуални ефекти, Джордж Боршуков е с основен принос за ефектите за забавянето на времето, при движението на изстрелян куршум в екшън трилогията  – „Матрицата“.

 

12. През 1994г. българският национален отбор по футбол, беше на четвърто място на световното първенство в САЩ. По пътя нагоре България победи световните шампиони – Германия с 2:1 в драматична среща.

 

 

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

 

Visited 359 times, 1 visit(s) today