11 уникални места, за които няма логика

Понякога се натъкваме на неща, които ни объркват и ни карат да преосмислим схващането си за това как е устроен света. Някои места просто се противопоставят на логиката.

1. Водопад Камерън – Алберта, Канада

Това може да изглежда като сцена от Библията, но всъщност е природен феномен, при който голямо количество червен седимент, наречен арголит, попада във водата поради обилни дъждове.

Водопад Камерън – Алберта, Канада

2. Кривата къща – Сопот, Полша

Не, това не е лош опит на Photoshop. Krzywy Domek, което от полски се превежда „крива къща“, всъщност е построена така.

Кривата къща

3. Тунелът на влюбените – Клеван, Украйна

Простено ви е, ако сте си мислели, че това е пътят към Нарния. Този тунел в Украйна всъщност е частен железопътен път към близката фабрика за дървесина.

Тунелът на влюбените – Клеван, Украйна

4. Магистрала Ханшин – Ханшин, Япония

Да, това е повдигната магистрала, която преминава през сграда. Необичайната ситуация е компромис между строителите на магистралата и собствениците на сградата, като пътят е официалният „наемател“ на етажите, през които преминава.

 Магистрала Ханшин

5. Геоложки парк Данксия – Гансу, Китай

Уникалната шарка по планините се е образувала от различни слоеве червен пясъчник и други минерални залежи, които са се компресирали в продължение на милиони години. Браздите пък са се получили от движението на същите тектонични плочи, които са създали части от Хималаите.

Геоложки парк Данксия

6. Сетенил де Лас Бодегас – Испания

Може да ви изглежда, че тези къщи всеки момент ще бъдат смачкани от гигантска скала, но всъщност това е градчето Сетенил де Лас Бодегас в Испания. Местните от дълго време строят къщи под надвисналата скала.

Сетенил де Лас Бодегас

7. Водният мост Магдебург – Магдебург, Германия

Точно така, това е река над реката. За построяването на този голям воден мост са били нужни шест години и той е най-дългият плавателен акведукт в света.

Водният мост Магдебург

8. Кубовидните къщи – Хелмонд, Холандия

Тези къщи са проектирани от архитекта Пиет Блом. Всяка от тях се предполага да изобразява градско дърво, а всичките – гора.

Кубовидните къщи

9. Уейв Рок – Хайден, Австралия

Уейф Рок е пример за много интересен геоложки феномен, при който ерозията е концентрирана предимно в по-ниските части на скалата.

 Уейв Рок

10. Деветте Ада на Бепу – Бепу, Япония

В Бепу има 2900 горещи извора, но „Деветте Ада на Бепу“ са най-известните от тях. Те носят цветущи имена като „Врящ Ад“ и „Ад кървавото езеро“. Водите дължат червения си цвят на железните минерали.

Деветте Ада на Бепу – Бепу, Япония

11. Живият мост – Черапунджи, Индия

Дълбоко в дъждовните гори на Мегхалая лежи едно от най-необикновените неща в света. Там мостовете не се строят – те се отглеждат. В Черапунджи пада около 130см дъжд годишно, от който обикновените мостове бързо изгниват. Затова преди 500 години местните започнали да насочват корените на каучуковите дървета над реки, използвайки кухи бамбукови стъбла, докато не достигнат до другия бряг, образувайки мост.

Живият мост – Черапунджи, Индия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

 Благодарим Ви! 

Visited 792 times, 1 visit(s) today