10-те свръхестествени прояви на паранормалното с недоказана истинност

[ad_1]

Преди време в медиите у нас и по света се появи информацията за плачещи икони в Украйна и Русия. От иконите се стичало миро, а вярващите и свещениците се чудели какво означава този знак свише.

В информацията се казва още, че същото знамение е забелязано през 1917 година по време на Великата октомврийска революция.

Хората са склонни да вярват в съществуване на паранормалното и необяснимото, а свръхестествени убеждения са съпътстват човечеството в цялата му история. Терминът свръхестествено идва от английското supernatural и се отнася за вид съществувание отвъд обсега на познатата ни вселена.

Ето 10 свръхестествени явления, в които много хора вярват, но чиято достоверност, така и не доказана научно.

1. Телепатия

Телепатията е парапсихологическо явление, според което може да се пренасят мисли и чувства между хора на далечни разстояния, без използването на традиционните средства на техниката и технологията или казано по-просто – телепатията е способност за четене на мисли.

Терминът влиза в употреба през 1882 г. от Фредерик Майерс, основател на Обществото за психически изследвания. Научните среди наричат телепатията и парапсихологията псевдонауки, защото засега не е открито нито едно научно доказателство за тяхното съществуване.

2. Полтъргайст

Полтъргайст е тъмна и неясна част от паранормалните явления и се проявява във всички култури по света. Това е рядък, неволеви и повтарящ се феномен свързан с различни шумове, премествания на предмети, появяване или изчезване на предмети.

Според голяма част от изследователите в паранормалната сфера полтъргайстът е дух на душа, която не е могла да премине в отвъдното поради предизвикана смърт, при неотслужени панихиди или неритуално погребение.

За окултистите той, всъщност, е вид призрак, различаващ се от обикновените по способността си да се материализира в триизмерното пространство. От гледна точка на християнството, полтъргайст е проява на демонични сили, а от научна гледна точка съществуването на явлението не е доказано.

3. Пътуване във времето

pixabay.com

Пътуването във времето е концепция за придвижване напред и назад към различни точки от времето, аналогично на придвижването в пространството.

Някои интерпретации на пътуването във времето предполагат възможността за пътуване между паралелни реалности или светове.

За първи път подобна идея е предложена през 30-те години на 19 век в романът на Александър Велтман. Най-често в литературата и киното, за да пътуваш във времето ти трябва специално устройство – машина на времето.

4. Вещици

pixabay.com

Вещицата (от прилагателното „вещ“, този, който знае и умее) е човек, надарен със специални умения. През 1848 г. три жени стават популярни с твърденията си, че могат да общуват дух, който живее в къщата им.

За кратък период от време като явление се появява спиритизмът и, въпреки че след време сестрите признават, че са лъгали, много хора и до ден днешен вярват във възможността за общуване с отвъдното. Обикновено, когато чуем думата “вещица”, в съзнанието ни изниква образът на жена с островърха шапка, облечена в черно, която си лети на метла на фона на пълната луна и може и да има дълъг гърбав нос, не всички вещици са такива.

И не всички стоят над димящ казан, планирайки как да съсипят нечий живот. Всеки, чел “Вълшебникът от Оз”, знае, че има и добри вещици. Те се занимават с така наречената бяла магия и по-скоро са лечителки, отколкото злобни жени.

5. Върколак

Върколакът е зло създание, обладано от зли демони и духове. Това е човек, който при пълнолуние се превръща в човек-вълк, а когато те захапе присажда токсини, които те карат да станеш такъв като него.

През IV и VII век са били открити 109 скелета на върколаци в северна Англия, Бразилия и в западен Китай. Сред древните българи и сърби се вярвало, че върколаците предизвикват слънчеви и лунни затъмнения, отхапвайки част от небесното светило.

6. Магически гори

 

Снимка: instagram.com/marieta_naydenova

Горите винаги са били смятани за места на магията. Много хора твърдят, че съществува невидима сила, която кара дърветата да оживяват.

Говорещите дървета присъстват в много от световните фолклори. Тази идея е използвана от Джон Роналд Руел Толкин в хитовата си трилогия „Властелинът на пръстените”, давайки живот на Ентите. Те представляват разумни дървета, които могат да говорят и ходят.

7. Житните кръгове

Житните кръгове са геометрични фигури върху растителни култури или на пясъка, в блатата, на снега или върху леда.

Тяхната форма може да бъде изключително проста (кръг) или сложна, като се простира на площ от няколко метра до стотици квадратни метра.

Още не съществува окончателно обяснение за някои от случаите на това явление.  Част от изследователите смятат, че това са знаци чрез които други, извънземни раси контактуват помежду си.

8. Бермудският триъгълник

Това е географска зона в Атлантическия океан, описвана най-често като района разположен между три мислени прави, свързващи Флорида, Бермудските острови и Пуерто Рико.

Районът е известен с мистичните изчезвания на морски и въздушни съдове. Част от хипотезите обяснят тези изчезвания като свързани с необичайни климатични явления, необикновени магнитни сили или отвличане от НЛО.

Според изследователи обаче изчезванията на морски и въздушни съдове в тази част на света не е по-често явление, отколкото на други места в световния океан и могат да се обяснят с естествени причини.

9. Пирокинеза

Названието пирокинеза идва от гръцки и се използва случаите, в които човек възпламенява предмети само с мисълта си. Макар мнозина да вярват в явлението, то не е научно доказано.

Идеята за възпламеняване под действието на ума е използвана от Стивън Кинг в романа „Подпалваката”. Твърди се, че за да се овладее пирокинезата, човек трябва да се вслуша в своето чи (или иначе казано в своята жизнена сила), за да получи по-голям приток на енергия.

За целта той трябва да съсредоточи вниманието си в ръцете си и да си представи, че може да контролира пламъка както може да контролира и движението на ръцете си. Необходими са също воля, упоритост и добра концентрация, за да бъде опитът успешен.

10. Виждане в бъдещето

Възможността за виждане в бъдещето най-често се свързва с феномена пророчество. Думата идва от гръцки и означава предсказание.

Пророчеството е послание до група хора, предупреждаващо я за изменение на нейната съдба. По-известни пророчества са тези в Библията.

източник: 10te.bg

Вижте още:

Паранормални гори по света

Чарлз Дикенс основава клуб на паранормалните явления

Истински паранормални истории, достойни за филми на ужасите

Хората все по-често вярват в паранормални явления

Mожете да ни подкрепите като купите продукт от нашия магазин ТУК.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook[ad_2]

Source link

Visited 11 times, 1 visit(s) today