10 неща, застрашаващи бъдещето на човека в космоса

Има някои сериозни здравословни рискове, на които са изложени астронавтите. Някои са доста опасни и заплашват бъдещето на човечеството в космоса.

1. Сърцето

През изминалата година е проведено изследване върху 12 астронавта, резултатите от което са показали, че сърцето става средно 9.4% по-сферично след дълго излагане на микрогравитация – безтегловност в космоса. Това може да доведе до проблеми със сърцето, особено при един полет до Марс например.

Сърцето

„Сърцето не работи толкова усилено в космоса, което води до загуба на мускулна маса. Последствията от това могат да са сериозни след завръщане на Земята, затова търсим мерки, с които да предотвратим този ефект.“ – обяснява д-р Джеймс Томас от НАСА.

Сърцето възвръща формата си след като астронавтът се върне на Земята, но никой не знае дали това ще е така при по-дълга космическа мисия. Лекарите вече са наблюдавали замаяност и ниско кръвно налягане, от което някои припадат, когато се изправят. Някои астронавти изпитват и аритмия в космоса.

2. Алкохол и психика

Макар НАСА да са провели анонимно проучване сред астронавтите си и в последствие да са отхвърлили прекомерното пиене като проблем, през 2007г излиза информация за два инцидента, при които пияни астронавти са пилотирали космическа совалка и руския апарат Съюз съответно.

Алкохол и психика

По това време, НАСА са забранявали пиенето на алкохол 12 часа преди пилотирането на тренировъчни самолети. Същото правило трябвало да важи и за космическите полети. За да избегнат всякакво съмнение, от агенцията правят правилото официално, след като независим орган разглежда въпроса.

Бившият астронавт Майк Малън разказва, че някои астронавти пият алкохол преди полет, за да се дехидратират и чувстват по-удобно при излитане.

В космоса астронавтите изпитват и психологически проблеми. По време на мисия Скайлаб 4, астронавтите толкова се ядосали на Контрол, че изключили радиото си и игнорирали НАСА цял ден. Учените вече изследват потенциалните ефекти от по-дълга и стресираща космическа мисия до Марс.

Visited 188 times, 1 visit(s) today