10 любопитни факта за Антарктида

[ad_1]

pixabay.com

Съществуват толкова много неща, които не знаем за нашата планета. С особена сила това се отнася за най-отдалечените и труднодостъпни места. Антарктида е един от регионите, които си остават изпълнени с мистерии и тайни, а учените все още са открили само малка част от тях.

Това замръзнало кралство се простира на площ от над 14 милиона квадратни километра, което го прави петия по големина континент в света. Днес ви представяме 10 факта за Антарктида – едно от най-интересните места на планетата.

1. В Антарктида се намира една от най-големите планински вериги в света – планинската верига Гамбурцев, която е дълга над 1200 км, а най-високите върхове там са около 2800 метра. Това е почти 1/3 от височината на Еверест.

2. Заради наклона на земната ос, Слънцето не изгрява на континента през целия зимен период. През летните месеци пък обратно – Слънцето не залязва. Това означава, че Антарктида получава повече слънчева светлина дори от Екватора през летния сезон.

3. Това е място без постоянни жители. Само учените прекарват определен период от време в Антарктида. През лятото те наброяват около пет хиляди души, а през зимния сезон са едва хиляда.

4. Антарктида е единственото място на Земята, което не се управлява от нито една държава. Там няма правителство, макар че е имало опити на различни държави да получат собственост над Антарктида.

pixabay.com

5. В Антарктида за разлика от останалите континенти, няма часови пояси. Екипите с учени, които посещават земите там, се водят по времето в собствената си страна.

6. Само на този континент може да се видят императорски пингвини. Те са най-едрите и високи пингвини. Интересно при тях е, че са единствените, които се размножават през зимния сезон.

7. Независимо от ниските температури, там има над 1150 различни вида гъби. Те са се адаптирали много добре към студа на Антарктида и непрекъснатия цикъл на замръзване и топене.

8. Ледената шапка на Антарктида е най-голямото ледено образувание на Земята и на места достига дълбочина от шест километра. На континента се намира 90% от леда на планетата, който е съставен от прясна вода. Пак там са съсредоточени и 70% от прясната вода на Земята.

9. Антарктида е мястото, на което духат най-силните ветрове. След научни изследвания са измерени ветрове, които достигат скорост от 320 км в час.

10. През 1979 година Емилио Палма е записан като първия човек, роден там. До наши дни има само още десет човека, които са родени на континента.

източник: 10te.bg

Вижте още:

Откриха мистериозно яйце на 68 млн. години край бреговете на Антарктида

Свръхразвита древна цивилизация на Антарктида?

Необичайна аномалия, открита в Антарктида. Какво е?

Тайната нацистка База-211 на Антарктида

Mожете да ни подкрепите като купите продукт от нашия магазин ТУК.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 13 times, 1 visit(s) today