Мистерия на космическите скали: Откъде идва метеоритът Фуканг?

[ad_1]

Метеоритът Фуканг е името, дадено на метеорит, открит в Китай. Метеоритът Fukang принадлежи към клас каменисто-железен метеорит, известен като Паласит, който може да бъде разпознат по фрагментите от оливинови кристали, вградени в желязо-никелова матрица. Според един източник зашеметяващите резени на такъв метеорит, осветени отзад, „напомнят на витражи, изработени в древната слънчева система“.

Метеоритът Fukang продаван ли беше?

Част от метеорита Fukang наскоро беше продаден на търг. През февруари 2021 г. Christie’s съобщава, че е продала „краен клин от най-красивото известно извънземно вещество“. Само тази част от метеорита донесе огромни 30 000 щатски долара за продавача – много над оценката от 3 500-4 500 щатски долара. И така, какво прави метеорита Fukang толкова специален?

От една страна, това не е „обикновен метеорит“. Палазитите са изключително рядък вид метеорит. Това се дължи на факта, че повечето паласити не преживяват спускането си през земната атмосфера. Изчислено е, че по-малко от 1% от всички метеорити са палазити. Поради това метеоритът Фуканг често е приветстван като едно от най-големите открития на метеорит на 21 век.

Извън този свят, съвсем буквално: Красивият и загадъчен метеорит Фуканг. (Бюлетин на Katexic Clippings / CC BY 2.0)

Откриване на метеорита

Метеоритът Фуканг е открит близо до град Фуканг в Синдзян, автономна област в северозападната част на Китай. Метеоритът е открит през 2000 г. от анонимен турист. Твърди се, че този турист често се е спирал на гигантска скала, за да обядва. Стана му любопитно за вида скала, която изглеждаше метална и имаше кристали в нея, върху която той си почиваше. Мъжът реши да отчупи някои парчета от скалата и ги накара да изпрати в Съединените щати, където беше потвърдено, че пробата, която той е изпратил, е от метеорит.

Това е основната маса на метеорита Fukang, изложена в сградата на Michael J. Drake в Университета на Аризона в Тусон. Обърнете внимание на големите оливинови възли. (Никола Силвестри / CC BY-SA 4.0)

През февруари 2005 г. този екземпляр се появи на изложението за скъпоценни камъни и минерали в Тусон, където бе видян от DS Lauretta, професор по планетарна наука и космохимия в Университета в Аризона (а също и главен изследовател на мисията OSIRIS-REx на НАСА) . Впоследствие останалата част от метеорита Fukang (който има маса 983 kg (2167 lbs.), С изключение на 20 kg (44 lbs.), Отстранени от анонимния турист) е изследвана от университета в Аризона.

Метеоритно парче Fukang, палазит.  Изложба в Центъра за изследване на метеорити, Държавен университет в Аризона, Темпе, Аризона, САЩ.

Метеоритно парче Fukang, палазит. Изложба в Центъра за изследване на метеорити, Държавен университет в Аризона, Темпе, Аризона, САЩ. ( Публичен домейн )

Установено е, че метеоритът Fukang е от вид каменисто-железен метеорит, известен като Паласит. Каменисто-железните метеорити са метеорити, които са изградени от метеоритно желязо и силикати в почти еднаква пропорция. Палазитите могат да бъдат разграничени от матрица от метеорно ​​желязо, в която са вложени силикати, най-вече оливин (който е вид жълт до жълтеникаво-зелен кристал). Впрочем този тип метеорит е кръстен на Саймън Петер Палас, немски лекар и естествоизпитател, който за пръв път описва Красноярския паласит в Русия през 1772 година.

Неизвестен произход

Точният произход на метеорита Fukang, както и на други паласити не е напълно ясен. Въпреки това се предполага, че те произхождат от границата на разтопен и диференциран астероид и заобикалящата го оливинова мантия. Смята се, че метеоритът Фуканг е образуван при раждането на Слънчевата система преди около 4,5 милиарда години, когато оливиновите фрагменти от мантията му се смесват с разтопения метал от сърцевината му при въздействие върху земята.

Ненадмината красота

Освен своята рядкост, метеоритът Фуканг, подобно на другите паласити, е много красив обект за гледане. Когато върху резените на метеорита Fukang се осветява светлина, тя преминава през оливиновите кристали, придавайки на метеорита спираща дъха сияние.

Природонаучен музей, Виена.  Част от палазитов метеорит от Фуканг

Природонаучен музей, Виена. Част от палазитов метеорит от Фуканг ( CC BY-SA 3.0 )

Поради тази грандиозна красота сред колекционерите има търсене на филийки от метеорита Fukang. В момента най-големият парче от този метеорит, който тежи 419,5 кг (924,8 лири.), В момента се държи от анонимен колекционер / група колекционери. През 2008 г. беше направен опит да се продаде тази част от метеорита Fukang на търг в Bonham’s в Ню Йорк за около 2 милиона щатски долара.

Обектът обаче не е получил участници в търга. Други по-малки резени от метеорита, като гореспоменатия краен клин, са продадени на търгове и са разпространени по целия свят. Например лабораторията за югозападни метеорити в Аризона има общо 31 кг (68 паунда) метеорит Фуканг в своето находище.

Горно изображение: Паласит (метеорит Фуканг) Източник: CC BY 2.0

От Ву Мингрен

Актуализирано на 14 май 2021 г.

Препратки

Бренан, Л., 2012. Извън този свят, съвсем буквално: Красивият и загадъчен метеорит Фуканг. [Online]
Наличен в: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2129747/The-beautiful-mysterious-Fukang-pallasite-meteorite.html

Каушик, 2013. Красивият метеорит Фуканг. [Online]
Наличен в: http://www.amusingplanet.com/2013/05/the-beautiful-fukang-meteorite.html

Ноткин, Г., 2017. Каменисто-железни метеорити. [Online]
Наличен в: http://geology.com/meteorites/stony-iron-meteorites.shtml

Скот, Е., 2010. Образуване на каменисто-железни метеорити в ранните гигантски въздействия. [Online]
Наличен в: http://www.psrd.hawaii.edu/June10/pallasites-origin.html

Югозападна метеоритна лаборатория, 2017. Палаканът Fukang. [Online]
Наличен в: http://www.meteoritelab.com/collection/fukang.php

Святник, 2016. 4,5 милиарда годишният метеорит Fukang. [Online]
Наличен в: https://mysteriousearth.net/2016/10/17/the-4-5-billion-year-old-fukang-meteorite/

The Meteorite Exchange, Inc., 2017. Метеорит Фуканг. [Online]
Наличен в: http://www.meteorite.com/fukang-meteorite/

Метеоритното общество, 2017. Фуканг. [Online]
Наличен в: https://www.lpi.usra.edu/meteor/metbull.php?code=34491

[ad_2]

Source link

Visited 51 times, 1 visit(s) today