Златната маска на мистериозната култура на Sanxingdui вдъхновява мемовете

[ad_1]

Сред някога спокойното село Sanxingdui, в тихата част на провинция Съчуан в Китай, се случи забележително откритие, което веднага привлече международното внимание и оттогава пренаписа историята на китайската цивилизация. Бяха открити две гигантски жертвени ями, съдържащи хиляди артефакти от злато, бронз, нефрит, слонова кост и керамика, които бяха толкова необичайни и за разлика от всичко, откривано някога в Китай, че археолозите осъзнаха, че току-що са отворили вратата към древна култура, датираща между 3000 и 5000 години.

Сега Global Times съобщава, че на мястото са открити още над 500 реликви и още шест жертвени ями. Най-вълнуващата находка? Златна маска, която е вдъхновила някои изненадващи мемове и видеоклипове. Миналото и настоящето се сблъскват за малко забавление!

Златната маска беше открита наскоро в жертвената яма в руините на Sanxingdui. (Wang Mingping / China Daily)

Удивителните открития в древния обект Sanxingdui

През пролетта на 1929 г. фермер копае кладенец, когато открива голямо скривалище от нефритни реликви. Това беше първата улика, която в крайна сметка доведе до откриването на мистериозно древно царство. Поколения китайски археолози са търсили района без успех до 1986 г., когато работниците случайно са открили ямите, съдържащи хиляди артефакти, които са били счупени, изгорени и след това внимателно заровени.

Откриването на артефактите отвори свят на интриги. Предметите, открити в жертвените ями, включват скулптури и маски с животински лица с драконови уши, отворени уста и ухилени зъби; човекоподобни глави със маски от златно фолио; декоративни животни, включително дракони, змии и птици; гигантска пръчка, жертвен олтар, бронзово дърво с височина 4 метра (13,12 фута); брадви, таблети, пръстени, ножове и стотици други уникални предмети. Сред колекцията беше и най-голямата и най-добре запазена бронзова изправена човешка фигура с размери 2,62 метра (8 фута).

Тайнствени маски, които промениха китайската история

Обаче най-впечатляващите открития обаче са десетки големи бронзови маски и глави, представени с ъглови човешки черти, преувеличени бадемовидни очи, прави носове, квадратни лица и огромни уши, черти, които не отразяват тези на азиатците.

Артефактите са радиовъглеродни от 12-11 век пр.н.е. Те са създадени с помощта на забележително усъвършенствана технология за леене на бронз, която е придобита чрез добавяне на олово към комбинация от мед и калай, създавайки по-силно вещество, което може да създаде значително по-големи и по-тежки предмети, като човешка статуя в естествен размер и 4- метър високо дърво.

Някои от маските бяха с огромни размери – едната е с невероятни 1,32 метра (4,33 фута) ширина и 0,72 метра (2,36 фута) височина, най-голямата бронзова маска, откривана някога. Трите най-големи маски имат най-свръхестествените черти от всички артефакти на Sanxingdui, с подобни на животни уши, чудовищно изпъкнали зеници или допълнителен богато украсен багажник.

Гребенестата бронзова маска с изпъкнали зеници е един от най-известните артефакти на мястото Sanxingdui. (Wang Kaihao / China Daily)

Изследователите бяха изумени да открият художествен стил, който беше напълно непознат в историята на китайското изкуство, чиято изходна линия беше историята и артефактите на цивилизацията (ите) на Жълтата река.

Реликви от мистериозната култура на Сансиндуй

Грандиозното откритие в Sanxingdui през 1986 г. превърна Съчуан във фокусна точка в изследването на древен Китай. Древните артефакти, открити в ямите, датират от времето на династията Шан, в края на второто хилядолетие пр. Н. Е., Когато първичното цивилизовано общество процъфтява в долината на Жълтата река, в Северен Китай, на хиляди мили от Съчуан. Никъде другаде не е правена подобна находка и на мястото на Sanxingdui няма надписи, които да хвърлят светлина върху неговата култура, която очевидно е била отличителна цивилизация от бронзовата епоха, незаписана в исторически текстове и неизвестна преди това.

Откритието допринесе за фундаментална промяна от традиционното разбиране за един-единствен център на цивилизация в Северен Китай към признаването на съществуването на множество регионални традиции, от които явно Сичуан беше една от най-различните.

Културата, която е произвела тези артефакти, сега е известна като Sanxingdui Culture и археолозите я идентифицират с древното царство Шу, свързвайки артефактите, открити на мястото, с ранните му легендарни царе. Препратките към царство Шу, които могат да бъдат надеждно датирани към такъв ранен период в китайските исторически записи, са оскъдни (споменава се в Шиджи и Шуджинг като съюзник на Джоу, победил Шан), но разказите за легендарните царе на Шу могат да бъдат намерени в местните анали.

Голяма бронзова глава с изпъкнали очи се смята, че изобразява тези на Канконг, полулегендарният първи цар на Шу. (Tyg728 / CC BY-SA 4.0 ) Според хрониките на Хуаянг, съставени през династията Джин (265–420 г. сл. Н. Е.), Царството Шу е основано от Канконг. Канконг е описан като изпъкнали очи, черта, която се среща във фигурите на Sanxingdui. Други владетели, споменати в Хрониките на Хуаянг, включват Богуан, Юфу и Дую. Много от обектите са с форма на риба и птица и се предполага, че това са тотеми на Богуан и Юфу (името Юфу всъщност означава рибен корморан).

Признаци на древна жертва

Метрополис от своето време, обхващащ около три квадратни километра, Sanxingdui е имал силно развито земеделие, включително винопроизводство, керамични технологии и жертвени инструменти, а добивът е било нещо обичайно. Според археологическите находки селището в Sanxingdui е изоставено внезапно около 1000 г. пр. Н. Е. Разцвета на културата на Sanxingdui приключи внезапно, по несигурни причини, въпреки че някои учени предполагат, че е имало земетресение.

Смята се, че жертвените ями са били места за древните хора Шу, за да принасят жертви на Небето, Земята, планините, реките и други природни богове. Човекоподобните фигури, бронзовите маски с лице на животни с изпъкнали очи и плоски бронзови маски с животински лица може да са естествени богове, почитани от хората Шу. Ao Tianzhao от музея Sanxingdui, който изучава културата Sanxingdui в продължение на половин век, вярва, че големият брой бронзови артефакти в Sanxingdui показва, че този сайт е бил мека за поклонници. Той казва:

„Съдейки по многобройните бронзови човешки изображения и погребални предмети, древното царство Сансингдуй е обединило и управлявало хората чрез изконната религия. Те почитаха природата, тотемите и техните предци. Древното царство Шу вероятно е провеждало големи жертвени дейности, за да привлече племена с различни религиозни вярвания, които идват от далеч и близо до поклонение. ”

След откриването тези артефакти са получили голям международен интерес и внимание. Те са били изложени в световноизвестни музеи като Британския музей, Националния дворец в Тайпе, Националната художествена галерия (Вашингтон), Музеят Гугенхайм (Ню Йорк), Азиатския художествен музей (Сан Франциско), Художествената галерия на Нов Южен Уелс (Сидни ) и Олимпийския музей в Лозана (Швейцария).

Нова, впечатляваща златна маска, която искри мемове

Най-впечатляващата находка в новия кръг от разкопки е фрагмент от златна маска, който е по-голям от предишните златни примери. Маската се изчислява на 84% злато и е с размери 23 см (9,06 инча) широка, 28 см (11,02 инча) висока и тежи около 280 грама (9,88 унции), според Йерусалим пост.

Златната маска наскоро беше открита в жертвена яма в руините на Sanxingdui. (CCTV)

Лей Ю, ръководителят на екипа за разкопки на място в Сансиндуй, вярва, че ако маската е пълна, тя ще тежи повече от 500 грама. Той смята, че ако бъде намерена цяла маска като тази, това ще бъде едновременно най-голямата и най-тежката златна маска от този период, намерена навсякъде по света.

3000-годишната церемониална златна маска също предизвика известен интерес онлайн. BBC News съобщава, че артефактът е вдъхновил куп видео клипове и е станал популярен мем. Потребителите на Weibo започнаха модата, като направиха снимки, които наслагват маската върху лицата на фигури от поп културата. Скоро служителите в музея на Sanxingdui се включиха в забавлението, като добавиха своя собствен поглед към мема и пуснаха анимиран музикален видеоклип, който популяризира маската и други артефакти.

Японската екшън фигура Ultraman и Hello Kitty вече са “носили” маската. (Weibo)

Sanxingdui остава загадъчна страница в историята на Китай

Неотдавнашният кръг от разкопки, който се проведе от ноември 2019 г. до май 2020 г., също откри следи от разложена коприна. Това е първият път, в който в провинцията е открита 3000-годишна коприна и експертите казват: „Такива открития ще ни помогнат да разберем защо Съчуан стана важен източник на стоки за Пътя на коприната след Западната династия Хан (206 г. пр. Н. Е.) 25). ” Те също така откриха още божествени дървета и бронзови маски сред артефактите.

На въпроса защо има толкова голяма разлика между разкопките, Лей каза: „След като двете ями бяха почистени, спешността за по-нататъшни разкопки не съществуваше. Археологията не може да бъде прибързана. Трябва да изчакаме необходимостта от добре планирана академична цел, за да поемем инициативата за повече разкопки. ”

Рядък вид бронзов съд „zun“, който има кръгъл ръб и квадратно тяло, е сред новооткритите предмети от мястото Sanxingdui. (China Daily)

Откритието на Sanxingdui шокира света, но голяма част от историята на артефактите остава загадка. Само съдържанието на ямите отразява незапомнената и блестяща цивилизация на Шу – оттогава досега не са откривани други артефакти като тях. Няма исторически записи и древни текстове, които говорят за тях, оставяйки експерти да дешифрират предназначението на предметите, откъде идва културата и къде са отишли, след като са погребали най-ценните си съкровища. Въпреки че скорошните находки могат да хвърлят малко светлина върху историята, цивилизацията Sanxingdui е уникална страница в дългата история на Китай и засега тя остава най-вече загадка.

Горе изображение: Sanxingdui бронзови глави, носещи маски от златно фолио. Източник: momo / CC BY 2.0

От Джоана Гилън

Актуализирано на 23 март 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 33 times, 1 visit(s) today