Земята е заобиколена от радиополе, причинено от много нискочестотни вълни

[ad_1]

pixabay.com

Това поле отблъсква поясите на Ван Алън, радиационното поле, което обгражда Земята. Излъчването на Ван Алън възпрепятства и усложнява космическите полети, магнитното оборудване, инструменти и др.

Забравете линията на Карман – има създадена от човека космическа бариера, която помага, наблюдавана за пръв път от НАСА през 2017 г. Мистериозната зона се причинява от специфични видове радиовълни, които взривяваме в атмосферата от десетилетия, но експертите казват, че разширяващата се лента всъщност помага да се защити човечеството от опасното космическо излъчване.

ScienceAlert съобщава, че НАСА за първи път наблюдава този пояс през 2012 г. Агенцията изпраща сонди, за да изследва различни части на нашата слънчева система, включително поясите на Ван Алън: огромна радиационна зона с форма на торус, която заобикаля Земята. Формата на поничка следва екватора, оставяйки Северния и Южния полюс свободни.

Поясите на Ван Алън са свързани и засегнати от магнитосферата, индуцирана от неспирната бомбардировка на слънчевата радиация. Те засягат доброкачествени магнитни ефекти като Северното сияние, както и по-разрушителни, като магнитни бури.

Хората, планиращи космически полети през райони, засегнати от поясите на Ван Алън, например, трябва да разработят радиационна защита, за да защитят екипажа, както и оборудването, повечето космически кораби стартират възможно най-близо до екватора, точно в зоната Ван Алън.

И така, каква е новата защитна бариера? Същите сонди, които стартираха през 2012 г., за да помогнат да разберем по-добре поясите, първо откриха това явление, а през 2017 г. сондите дадоха първите доказателства за радиовълновата бариера, излъчвана от Земята. ScienceAlert обяснява:

„Определен тип предаване, наречено много нискочестотна (VLF) радиокомуникация, стана много по-разпространено сега, отколкото през 60-те години, а екипът от НАСА потвърди, че то може да повлияе как и къде се движат определени частици в космоса.“

Защо става така? Вълните с много ниска честота (VLF) отблъскват радиационния напредък на поясите на Ван Алън. Всъщност НАСА първоначално счете това за истинско съвпадение, като каза, че една радиовълнова зона съвпада точно с ръба на поясите на Ван Алън. Но през 2017 г. агенцията публикува констатации, разкриващи, че едното все пак е причинило другото.

Обикновено служби като военните използват много ниски честоти. Това бяха първите честоти, които бяха открити и използвани за излъчване, но последователни открития изтласкаха частните и развлекателните потребители допълнително нагоре по спектъра. В най-ниската точка е най-простото излъчване, неща като морзовата азбука, където трябва да се получават само двоични стойности. След това VLF, използван от военно оборудване, например, зае ново парче от дължини на вълните.

Оттам AM са все още е доста ниски, а FM са по-нагоре. Някои „редовни“ честотни ленти на радиото от цивилен тип са забранени, защото се използват за по-традиционни радиокомуникации от хора като пилоти и капитани на кораби за различни цели. Всяка физическа комуникация като тази трябва да бъде договорена – не забравяйте, че редица правителства се противопоставят на някои 5G идеи поради конфликт със сателитните GPS сигнали.

Mandragora.bg

Интересно е, че VLF покриват Земята, без да пречат буквално на какъвто и да е друг радиосигнал например или на много други видове вълни, които непрекъснато текат около нас, а го правят в космоса достатъчно далеч, за да отблъснат вредната радиация?

Това означава, че например космическите програми могат да разработят VLF технология за прокарване на „тунели“ за космическите кораби, през които те да пътуват. Както винаги, истината е по-странна от измислицата.

Публикувано в Popular Mechanics.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Земята се върти по-бързо в сравнение с последните 50 години

Учени предупреждават, че Земята може да стане необитаема

Подкрепете!

Ако харесвате и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Странна молекула на Титан може да обясни появата на живот на Земята

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 4 times, 1 visit(s) today