Загадката на изгубената колония Роаноук

Около историите на първите заселници в САЩ съществуват много легенди, част от които са потвърдени чрез факти. Историята за първата колония Роаноук обаче и до днес е едно от най-тайнствените предания, свързани с Америка.

Смята се, че Роаноук са първата колония, която се заселва в САЩ – по източните брегове на днешния щат Северна Каролина. Колонията е основана през 1585 година и стъпва на американските брегове дори преди първата документално известна колония в Новия свят – Джеймстаун.

Три години след основаването си всички членове на Роаноук изчезват мистериозно – 115 мъже, една жена и бебе. И до днес се правят само предположения за загадъчното изчезване на първите заселници, но факти, които да ги докажат, липсват.

Кораб

Колонията се е оглавявала от губернатора Джон Уайт. След 3-годишния период в Северна Америка той отплава за Англия, тъй като ресурсите, необходими им за оцеляване, почти привършвали. Уайт остава в родината си 3 години – периодът, в който испанската армада се установява в Южна Америка.

Когато се връща обратно в колонията, доскорошният ѝ губернатор не открива следа от заселниците, а изградената колония е била напълно изоставена.

Нищо не подсказвало, че на мястото се е провеждало сражение, което първоначално изключило теорията, че колонизаторите са нападнати от местните индианци.

Напрежение между Роаноук и индианското племе, живеещо в околността, обаче е имало.

Индианка

Единственото от колонията били надписите Croatoan, издълбани в няколко дървета. Никой до момента не е успял да дефинира последното послание от тайнствено изчезналата колония.

Оттук започват и теориите около мистериозното изчезване на колонизаторите. Някои предполагат, че те са били неочаквано нападнати и избити от индианците, след което телата им са погребани.

Според други липсата на достатъчно хранителни запаси е довела до гибелта на колонията, но това не обяснява къде са изчезнали телата на първите американци.

Една от най-фантастичните версии е, че англичаните са изгладили враждата си с индианците и заживели с тях според тяхната култура и обичаи.

info:http://sanovnik.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 404 times, 1 visit(s) today