босненска пирамида

Загадъчните Балкански пирамиди

„…Има много неща в света, приятелю Хораций, което не са се присънвали на нашите мъдреци”- думи на Хамлет от безсмъртната Шексперова трагедия, актуална и до днес. Струва ни се, че всичко около нас е познато, отдавна изучено и систематизирано. Но от време на време, стават открития, каращи ни да се усъмним в своите познания. Те ни показват, че света е много по-сложен и древен, отколко си го мислим.

пирамида

Едно такова откритие, раздели научния свят на две половини. Босненските пирамиди, открити от Семир Османагич през 2005 г. По аналогия с пирамидите в Мексико, босненските пирамиди са кръстени на: „Слънцето”, „Луната” и „Дракона”. Височината на „Пирамидата на Слънцето” е 220 метра (с 30 метра по висока от Хеопсовата пирамида. А, защо такава голяма пирамида, при това в центъра на Европа не е открита по рано? Отговорът е пределно прост. Пирамидата със столетия е покривана с наноси и цялата е обрасла с гора.

Жителите на града „Високо” дълги години са обикаляли нейните склонове без да подозират, че под краката им се намира плод на човешките усилия на възраст 40 000 години. Значи ли това, че на територията на съвременна Босна е съществувала човешка цивилизация? Семир Османагич е склонен да счита, че такава цивилизация е съществувала. Именно следи от нея се стараят да намерят доброволци от различни страни.

Подобни „естествени” съоръжения могат да се намерят и в съседните държави. Например в България в Западна Стара планина. До едно малко селце в Северозападна България, могат да се различат също 3 пирамиди(наречени Глами): на Слънцето, на Луната и на Хидрата (снимка).Но те не са проучвани…
Подобно на босненската управа, тези които би трябвало да ги изследват, по-удобно им е да заявят „че те представляват природни образувания”, независимо от разказите на местни хора, че още немците са се интересували от тях по време на II-тa Световна война. Интересно, какво ли е привлякло вниманието им? А, може би са имали някаква предварителна информация?!…

ИНФО:ТУК

Visited 555 times, 1 visit(s) today