В началото беше „Силвърстоун“. „Формула 1“ навършва 71 години


Автомобилният спорт вече има десетилетна история зад гърба си, преди през 1950 година да бъде положено началото на съвременния световен шампионат (Гран при). Още в началото на ХХ век е създадена и успешно работи Международната асоциация на признатите автомобилни клубове AIACR, която през 1946 година се преобразува в Международна автомобилна федерация FIA. В периода до началото на Втората световна война AIACR провежда няколко състезания, които се превръщат в прототип на съвременните Гран при – серията състезания за Международната купа, провеждани в периода 1900-1905 година, Световен шампионат на производителите на състезателни автомобили 1925-1927 година и Шампионатите на Европа 1931-1939 година.

Популярността на автомобилния спорт постоянно расте и през 30-те години на ХХ век състезанията с автомобили се сдобиват с репутацията на един от най-престижните и зрелищни спортове. След края на Втората световна война обаче, в Европа цари разруха и много от пистите, строени по-рано, са разрушени, а заводите за производство на автомобили – затворени. И все пак, още на 9 септември 1945 година в Булонския лес край Париж се състои първото следвоенно автомобилно рали, а през 1946 година има цели 15 състезания, проведени във Франция, Италия, Швейцария и Испания.

Снимки: Getty Images

В първите състезания в годините след войната участват всякакви автомобили, които могат да претендират да се наричат състезателни. През 1949 година FIA взема историческо решение и учредява световен шампионат за пилоти от цял свят. В него са включени най-престижните състезания от национални Гран при.

Първият шампионат във „Формула 1“ е проведен още през следващата година. На 13 май 1950 година, на пистата „Силвърстоун“, стартира първата надпревара за най-бързите коли и пилоти в света. Трасето на състезанието преминава по част от пистите на бивше военно летище.

Снимки: Getty Images

Стартиралият с „Алфа ромео“ 44-годишен италиански пилот Емилио Джузепе „Нино“ Фарина води през цялото време на състезанието – от старта до финала – и така записва името си като първия победител в гонка от „Формула 1“.

Снимки: Getty Images

Състезанието на „Силвърстоун“ се провежда пред погледа на членовете на британското кралско семейство. В надпреварата участват най-силните пилоти за онова време, които се превръщат в легенди за автомобилния спорт – Хуан Мануел Фанджо, Луиджи Фаджиоли, Луи Розие, Рег Пернел, Принц Бира и т.н.

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>Source link

(Visited 2 times, 1 visits today)