В Мексико са открити издължени черепи на 1600 години със скъпоценни камъни по зъбите

Издължените черепи на 1600-годишна възраст със скъпоценни камъни по зъбите бяха открити в местността Калауакан на северозапад от Мексико Сити. Издължените черепи се свързват с древната месоамериканска практика на издължаване на черепите, която е била практикувана в региона още преди 1000 години пр. Хр.

Черепите се издължават като още от деца се увиват главите  в дълги, тесни бинтове, които упражняват налягане върху черепа, което им позволява да се деформира в издължени форми. Този метод е бил използван от редица месоамерикански култури, включително Май и Ацтеки и други.

Открити са черепи, чиито зъби са покрити с скъпоценни камъни, което може да е свидетелство за може би консумация на камъни. Предполага се, че тази практика е свързана с вярванията на древните месоамерикански култури за усилено кръвотечение и способността на камъните да оказват магически ефекти върху тялото.

Откриването на тези черепи представлява значим момент за археологическите изследвания на древната месоамериканска култура и практиките, свързани с тях.

 

Visited 65 times, 1 visit(s) today