Удивителни новогодишни традиции по света

[ad_1]

В много страни по света Нова година се празнува на 1 януари с фойерверки и тържества предишната вечер. Но това не е единственият вид празник на Нова година и не всички празнуват на 1 януари. Тук разглеждаме новогодишните традиции от цял ​​свят, за да разберем начина, по който различните култури празнуват пристигането на нова година.

Новогодишни традиции в Китай: Китайска Нова година и кръвожадният звяр

Една от най-старите традиции, чествана и до днес, е китайската Нова година, която се смята, че е възникнала преди около три хилядолетия по време на династията Шан. Празникът започна като начин за празнуване на новото начало на пролетния сезон на засаждане, но по-късно той се свърза с мита и легендата.

Според един разказ, някога е имало кръвожадно създание, наречено Ниан – сега китайската дума означава „година“, което е преследвало селата всяка Нова година. За да изплашат гладния звяр, селяните се заели да украсят домовете си с червени гарнитури, изгаряне на бамбук и издаване на силни звуци. Хитростта действа и ярките цветове и светлини, свързани с изплашването на Ниан, в крайна сметка се интегрират в обичаите, които се виждат и до днес.

Вечерите се празнуват с храна, семейства, щастливи пари (обикновено в червен плик) и много други червени неща за късмет. Танци на лъв и дракон, барабани, фойерверки, нестинари и други видове забавления изпълват улиците на този ден. Тъй като китайската Нова година все още се основава на лунен календар, датиращ от второто хилядолетие пр. Н. Е., Празникът обикновено пада в края на януари или началото на февруари, на второто новолуние след зимното слънцестоене. Всяка година е свързана с едно от дванадесетте зодиакални животни: плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче или прасе.

Драконов танц по китайската Нова година. (BigStockPhoto)

Новогодишни традиции в Персия: Новруз и персийската Нова година

Персийската Нова година, наричана иначе Новруз (или Норооз), е 13-дневен пролетен фестивал, който достига далеч в древността, въпреки че много от традициите, свързани с него, все още се празнуват в Иран и други части на Близкия изток и Азия. Празникът се празнува на или около пролетното равноденствие през март и се смята, че е възникнал като част от зороастрийската религия.

Официалните сведения за Новруз се появяват едва през 2 век, но повечето историци смятат, че честването му датира поне от 6 век пр.н.е. За разлика от много други древни персийски фестивали, Новруз се запазва като важен празник дори след завладяването на Иран от Александър Велики през 333 г. пр. Н. Е. И възхода на ислямското управление през 7 век сл. Н. Е.

Древните чествания на Новруз са били съсредоточени върху прераждането, съпровождащо завръщането на пролетта. Традициите включват пиршества, размяна на подаръци с членове на семейството и съседи, запалване на огньове, боядисване на яйца и пръскане на вода, за да символизира сътворението. Nowruz се е развил значително с течение на времето, но много от древните му традиции – особено използването на огньове и цветни яйца – остават част от съвременния празник, който се наблюдава от около 300 милиона души всяка година.

Цветните яйца са една от новогодишните традиции, които съпътстват съвременните празници на Новруз. ( Гюлбешекер / Adobe Stock)

Новогодишни традиции в Шри Ланка: синхалска и тамилска Нова година

Сингалската Нова година се празнува от Шри Ланка Сингалес, докато Тамилската Нова година в същия ден се празнува от Шри Ланка Тамили. Сингалската Нова година ( aluth avurudda ), отбелязва края на реколтата и се провежда на 13 или 14 април. Има астрологично генериран интервал от време между изминаващата година и Нова година, който се основава на преминаването на слънцето от Мийна Рашия (Къща на Рибите) до Меша Рашия (Дом на Овена) в небесната сфера.

Астрологичната разлика във времето между Нова година и изминалата година се отбелязва с няколко будистки ритуали и обичаи, както и със социални събирания и празнични партита. Размяната на подаръци, запалването на маслената лампа и направата на оризово мляко са важни аспекти на сингалската Нова година. В Асам, Бенгалия, Керала, Непал, Ориса, Пенджаб и Тамил Наду, индуистките домакинства също празнуват Новата година на 14 или 15 април.

Новогодишни традиции в Древен Египет: египетският Wepet Renpet

Древната египетска култура е била тясно свързана с река Нил и изглежда, че тяхната Нова година съответства на годишния й наводнение. Египетската Нова година беше предсказана, когато Сириус – най-ярката звезда на нощното небе – за първи път стана видима след 70-дневно отсъствие, което обикновено се случи в средата на юли точно преди годишното наводняване на река Нил, което помогна да се гарантира, че земеделските земи остават плодородна за следващата година. Египтяните отпразнуваха това ново начало с фестивал, известен като Wepet Renpet , което означава „откриване на годината.“ На Нова година се гледаше като на време на прераждане и подмладяване и тя беше почитана с пирове и специални религиозни обреди.

Неотдавнашните открития в храма на Мут показаха, че по време на управлението на Хатшепсут, първият месец от годината е домакин на „Фестивал на пиянството“. Тази масивна партия беше свързана с мита за Сехмет, богиня на войната, която беше планирала да убие цялото човечество, докато богът на слънцето Ра не я подмами да се напие в безсъзнание. В чест на спасението на човечеството египтяните ще празнуват с музика, секс, веселие и обилни количества бира.

Египетска живопис на танцьори и флейтисти, от гробницата на Небамун. ( Публичен домейн ) Древните египетски новогодишни традиции включват музика, секс, веселба и обилни количества бира.

Новогодишни традиции в Етиопия: Етиопският енкваташ

Етиопската Нова година се нарича Enqutatash и се празнува на 11 или 12 септември, в зависимост от високосната година. Етиопия използва свой собствен древен календар, наречен Ge’ez календар. Датата на Enqutatash отбелязва приблизителния край на тримесечния проливен дъжд. Маргаритки цъфтят из планините и полетата се превръщат в ярко жълти. Това е период, когато старите благославят младите, а младите се надяват на нови перспективи.

Традиционно се свързва и с завръщането на Савската царица в Етиопия след посещението й при цар Соломон в Йерусалим около 980 г. пр. Н. Е. Enqutatash е празник, споделен между хора от всички религии и почти всички култури в цялата страна. Провеждат се големи тържества, които започват с изгаряне на дърво, направено от клонки пред къщите им. Действителният ден на Нова година започва с клане на животни, благославяне на хляб и Тела (традиционна варя).

Новогодишни традиции в Шотландия: Шотландският Хогманай

Жителите на Шотландия отбелязват пристигането на Нова година с особена страст в празник, който наричат ​​Хогманай, който се основава на тяхната история на викингски нашествия, суеверия и древни езически ритуали. Произходът на Хогманай датира от езически ритуали, които са белязали времето на зимното слънцестоене. Римските чествания на хедонистичния зимен фестивал на Сатурналии и честванията на викингите на Юл (произходът на 12-те дни на Коледа) допринесоха за честванията в Шотландия около Нова година.

Тези тържества и други церемонии се развиват през вековете, за да се превърнат в празника на Хогманай, празнуван в Шотландия днес. През Средновековието съществуващите езически празници през зимата бяха засенчени от празниците около Коледа, а Нова година беше преместена, за да съвпадне с християнските свети дни. След Реформацията в Шотландия обаче празнуването на Коледа беше обезсърчено и така даряването и честването, придружаващи Коледа на друго място, се проведоха през Нова година, като породиха уникалния шотландски празник на Хогманай.

Различните местни традиции, открити в Шотландия, свързани с пожари, също се връщат към древното минало. В езическите празници на зимата огънят символизирал нововъзникващото слънце, което се връщало към сушата, и се смятало, че огньовете отблъскват злите духове, обитаващи тъмнината. Пожарите все още играят основна роля в празненствата на Хогман, с факелни шествия, огньове и фойерверки, популярни в цяла Шотландия.

Друг обичай, известен като „първа стъпка“, диктува, че първият човек, прекрачил прага на дома след полунощ в навечерието на Нова година, ще определи късмета на собственика на жилището за Нова година. Идеалният посетител носи подаръци – за предпочитане уиски, въглища за огъня, малки сладкиши или монета – и трябва да бъде мъж с тъмен тен. Защо? Отговорът се връща към 8-ми век, когато предполагаемо русокосите викинги нахлуват в Шотландия: русият посетител не беше добра поличба.

Други новогодишни традиции и обичаи от цял ​​свят

Гореспоменатите обичаи и традиции са само малка селекция от културни тържества, които се провеждат по целия свят като признание за началото на нова година. Но, разбира се, има много повече новогодишни традиции, наблюдавани в различните култури по целия свят.

  • Нова година в Испания: В Испания е прието да имате под ръка 12 грозде, когато часовникът удря полунощ, започвайки нова година. На всеки удар се изяжда по едно грозде. Ако цялото грозде е изядено в периода на часовника, ударил полунощ, това означава късмет през Нова година.
  • Нова година в Япония: В Япония се провеждат „партита за забрава на годината“, за да се сбогуват с проблемите и притесненията през изминалата година и да се подготвят за ново начало.
  • Нова година в Холандия: В Холандия холандците палят огньове с коледни елхи на улицата и пускат фойерверки.
  • Нова година в Гърция: В Гърция традиционната храна, която се сервира, е Василопита, торта, в която вътре е скрита монета; който намери монетата в парчето си торта, ще получи късмет през следващата година.
  • Нова година в Швеция и Норвегия: И в Швеция, и в Норвегия един бадем е скрит в оризов пудинг, за да носи късмет на човека, който го намери.
  • Нова година в будистки храмове по света: За да посрещнат новата година в будистки храмове по света, гонговете се бият 108 пъти в навечерието на Нова година в опит да се изгонят 108-те типа човешка слабост.

Горно изображение: Храмът Kek Lok Si освети с фойерверк шоу. Всяка държава и култура имат своя собствена новогодишна традиция. Източник: keongdagreat / Adobe Stock

От Джоана Гилън

Актуализирано на 24 февруари 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 38 times, 1 visit(s) today