тъмната материя предизвиква катаклизми на Земята

тъмна материя

Масовите измирания и огромните геоложки промени на Земята са резултат от въздействието на тъмната материя, счита учен от САЩ. Според него, преминаването на планетата през галактическия диск  предизвиква различни бедствия. Изследването е публикувано в „Записки на Кралската астрономическа общност.“

Професорът по биология Майкъл Рампино от  New York University обяснява редовните геоложки промени и масови измирания – например унищожаването на динозаврите при сблъсък с астероид – с преминаването на Земята през участъци с тъмна материя.

Предишни изследвания са показали, че Земята се върти около центъра на Галактиката, като прави един оборот на всеки 250 милиона години. Планетата се движи по  вълнообразна траектория,  пресичайки галактическия диск на всеки 30 милиона години.

Галактическият диск е  плоскостта на Млечния път. В допълнение към многото звезди, облаци от газ и прах,  той съдържа висока концентрация на тъмна материя – неуловими субатомни частици, които формират около 27% от Вселената.

След като анализирал на движението на Земята около галактиката, Рампино е установил, че  срещите и с тъмната материя съвпадат с кометни въздействия и масово измиране на видове. Изследователят смята, че тъмната материя в тези региони на галактиката променя орбитите на кометите, които обикновено се намират далеч от Земята. В резултат –  част от  тези  комети започват да се доближават до  нашата планета.

В допълнение, според учения, тъмната материя може да се натрупва в земното ядро. Анихилацията на частиците  тъмна материя води до освобождаването на значителни количества топлина, която може да предизвиква изригване на вулкан, смяна на магнитното поле или промяна на морското равнище.  Това може да е обяснение на геоложките събития, които се случват на нашата планета на всеки 30 милиона години.

Ученият смята, че работата му ще  промени разбирането ни на Земята.

Ако Ви харесват публикациите ни моля помогнете ни да ги популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 141 times, 1 visit(s) today