Тайните секретни градове на Русия

[ad_1]

Закритите градове на територията на Русия днес са 23. И до днес същинската им роля остава мистерия. По времето на СССР те дори не са фигурирали на световната карта, а жителите им били регистрирани в най-близките областни центрове. Транспортните маршрути, административните и частни структури били зачислени отново към тези областни центрове. Преди да бъде дадено разрешение за достъп до тези градове, посетителите им били внимателно разследвани от правителствените служби. Необходими били еднократен пропуск, както и разрешение за влизане. Освен това, от посетителите се изисквало да подпишат и специална декларация за поверителност.

Привилегии на жителите на закритите градове

Очевидно, да се живее в такъв град не било особено удобно. Това е и причината жителите му да бъдат компенсирани от държавата – редица привилегии и по-добър стандарт на живот били гарантирани на тези, които ставали част от тайния механизъм на мощната съветска империя.

В магазините имало дефицитни стоки, а нивото на здравеопазването и образованието било много по-високо, отколкото в обикновените градове. Жителите на закритите градове получавали и надбавка върху заплатите си в размер на 20%. За да бъде допуснат до закрит град днес, човек трябва да има роднини, които са местни жители, като предварително ще трябва да попълни молба за подобно посещение.

Въпреки тези строги мерки, има и закрити градове, които не са обект на подобни мерки за сигурност. Всичко зависи от нивото на секретност. Интересно е да се знае и че това човек да се добере до някои закрити руски градове може да се окаже доста по-трудно начинание от незаконното преминаване на някоя държавна граница. Друг любопитен факт е, че към днешна дата около милион руснаци все още живеят в такива градове.

Кои от тези градове си струва да посетите

Северск

Той е смятан за един от най-големите градове от затворен тип. Основан е заради добива на уран и плутоний, като на територията му са били изградени и специални химически предприятия. Тук се намира и Сибирската атомна електроцентрала. През 1993 г. в града се случва сериозен инцидент, който води до освобождаването на огромно количество радиация, а разливът засяга около 2 000 души.

Саров

През 1966-та този град носи името Азамас-16 и остава под това название до 1991-ва. Саров се превръща в град от затворен тип през 1947-ма, когато, под ръководството на И. В. Курчатов са инициирани ядрени изпитания. За целите на тези изпитания е построен и специален комплекс, а учените в Армазас-16 са и тези, които създават атомната бомба.

Днес в Саров живеят около 90 хиляди души. Тук могат да се посетят музеи, в които са изложени реплики на различни видовеядрени оръжия. Близо до града се намира и небеизвестната пустиня Саров. Тук е живял и почитания от православието Серафим Сарофски.

Озерск

Този закрит град, разположен в района на Челябинск, е един от първите, в който са разработвани плутониеви заряди с цел създаването на атомни бомби. През есента на 1945 г. тук започнали да се изграждат заводи за преработката на плутоний. Проектът се наричал “Програма № 1” и, разбира се, бил строго засекретен. На място били изпратени множество строителни бригади, като задачата им е била да издигнат необходимите сгради и да инсталират цялото оборудване във възможно най-кратки срокове. За работниците били построени къщи, медицински и културни центрове. През 1954 г. в химическия завод успешно стартирал шестият реактор. Оттогава градът станал известен като Челябинск-40. През 1966-та, цифрата 40 е променена на 65. Понастоящем Озерск заема площ от над 200 км² и в него живеят близо 85 000 души. А предприятията в него наброяват 750.

Снежинск

По времето на СССР, Снежинск се е пазел в тайна, за да бъде защитен Руският ядрен център. Този закрит град е и родното място на водородната бомба.

Днес в Снежинск може да се види изобилие от тунели и причудливи сгради. Носят се слухове, че под земята има метро и други подобни съоръжения. Ето защо и организираните туристически екскурзии тук се ползват с огромна популярност.

Трехгорний

Някога този закрит град се е казвал Златоуст-36. Основното предприятие в него е било Федералното държавно предприятие за производство на инструменти за руските атомни елекетроцентрали, в което са се произвеждали и боеприпаси.

Железногорск

Намира се на територията на Красноярския край. Получил е таен статут, защото в него е имало минно-химически завод, където се е добивал плутоний-239.

В Железенгорск има и предприятие, в което се произвеждат сателити. В изграждането на града са участвали предимно затворници, а заводът започнал да функционира през 1958 г. По отношение на военната сигурност, проектът бил от огромно значение не само за Русия, но и за целия Съветски съюз. За да бъдат всички процеси подсигурени и работата на завода – гарантирана, реакторите били монтирани в гранитогрес на планински монолит на дълбочина цели 300 м.

По мащаб, структурата и устройството на подземните тунели, използвани за транспортиране, са аналогични на тези на Московското метро. Височината на някои от подземните помещения надвишава 50 метра, а заводът е конструиран така, че да издържи на ядрена атака.

Зеленогорск

Градът получил секретен статут с построяването на Електрохимичен завод за производство на обогатен уран и изотопи в него. След разпадането на СССР, това предприятие се преориентирало към изработката на домакински уреди и компоненти за пластмасови прозорци. Днес в Зеленогорск живеят около 70 хиляди души.

Заречний

Построен е по специален проект и е на мястото на блато в гората. Водещото предприятие в града е компанията “Start”, която произвежда боеприпаси. Тук е и Институтът за производство на технически средства за сигурност. Днес в града има над 600 завода и фабрики.

Невидимите градове сега

Повечето от руските закрити градове се оказали в трудни условия след разпадането на СССР. Поради прекратяване финансирането и липсата на търсене на продуктите, произвеждани в тях, практически станало невъзможно да се живее такъв град. Учените и специалистите получавали изключително ниски заплати за труда си и много от тях дори изобщо не работели. През 1995 г. 20% от жителите на тайните градове са безработни. Всичко това води до “изтичане на мозъци”. Водещи специалисти са принудени да работят в други държави, за да се изхранят себе си и своите семейства.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Колата може да се движи с… вода – свръхсекретният проект на лаборатория „Биоелектроника“

Вижте клиниката в Русия, която замразява хора (видео)

Снимки на град-призрак в Чукотка

Град 40: Смъртоносната ядрена тайна на Русия

Най-секретните места на света

Mожете да ни подкрепите като купите продукт от нашия магазин ТУК.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 17 times, 1 visit(s) today