Странен звук, идващ от центъра на Тихия океан (видео)

В Тихия океан  цялото му протежение  се пронизва от  необясним звук. Това не са звуците на китовете или вибрация на кораби. През 1991 г. за първи път учените  записват неизвестния звук.

Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) го описва по следния начин: „Той се състои от една дълга поредица от теснолентови сигнали, всеки от които трае няколко секунди“, „Той е записан на много голяма площ от единия край на Тихия океан до другия“.

Неизвестният звук в океана, ускорен 20 пъти

Американският флот никога досега не е записвал този звук, се казва  статия в New Scientist от 2002 г. Звукът може да бъде чут в целия Тихи океан, което елиминира възможността от локализирани източници.

Този звук е постоянен, той достига максималната си интензивност през 1994 г. Оттогава той е започнал да намалява, но се чува и  досега, отбелязва NOAA. Изглежда, че звукът става по-силен през пролетта и есента. Това може да се дължи както на самия източник на звука, така и на факта, че по някакви причини, в океанската среда звуците се предават по-добре в този период, съобщава NOAA.

Като цяло този  звук е монотонен, за разлика от различните звуци на вулканична дейност и богатите на различни нюанси звукове на китове, които те използват, за да общуват. Емил Oкел от Северозападния университет в Чикаго и Жак Taланде, които са работили във френската агенция за атомна енергия, предполагат, че причината за това е в особен вид вулканична дейност.

През 1996 г. се появява хипотеза, че това може да е звукът на морската вода, която е в контакт с голяма маса от лава, обясняват от New Scientist, откъдето използвали сеизмометри за да определят източника на звука, и стигнали до извода, че той идва от далечна част на Тихия океан. NOAA заключава, че източникът може да се намира в район с вулканична дейност. „Но произходът на звука все още е неразбран“ – съобщават от  NOAA.

Пак от  NOAA твърдят, че звукът може да идва от тук: 37 ° 34 ‘ю.ш. / 139 ° 23′ западна дължина

Фото: Screenshot / Google Maps

65573240

Друга теория е предложена от Кристофър Фокс, директор на акустичния мониторинг на NOAA. Движението на вода може да създаде звук  също като движението на вятъра.

Засега отговор не е намерен, всички нови хипотези ще възпламенят любопитството на хората – да не би да е  непознато морско създание? И може би това е геоложка аномалия или непознат феномен? Някои обяснения изглеждат по-правдоподобни от други, но тъй като 95% от океаните не са изучени от човека, ние не можем да изключим вероятността за намиране на нещо наистина ново.

Учените и по-рано трябваше да се сблъскват  с тайнствени звуци, но те бяха обяснени. Например, Bloop-силен басов звук, открит в  Тихия океан през 1997 г.,  на протежение няколко хиляди километра, е възникнал в резултат на сътресение на  ледени полета в сблъскване и компресия, топене на леда в морето, и отчупване на ледени блокове.

Bloop, ускорен 16 пъти.

Ако намирате тази публикация за интересна , помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. 

От otvad.com Ви благодарим!

 

Visited 584 times, 1 visit(s) today