Шофьор на камион надхитря ТВ игра и спечели 110 000 долара (Видео)

 

109437_1.jpg

Представете си, че имате почивен ден и гледате едно след друго предавания на любимата ви ТВ игра. След третия час на непрекъснато гледане, изведнъж имате прозрение – вие току що сте разгадали как функционира играта! Нещата не са случайни – играта следва алгоритъм, който вие сте разкрили и можете да я манипулирате! Точно това се е случило през 1984 година с Майкъл Ларсън – шофьор на камион за сладолед от Охайо. След часове гледане на шоуто Press Your Luck по CBS, Ларсън бил сигурен, че е разкрил алгоритъма на електронната система и ако се яви като участник, ще успее да спечели много пари.

Press Your Luck е ТВ игра, която се играе с помощта на електронно табло с 18 квадратчета, които имат скрити награди. То изглежда така:

board.jpg

Играчите имат право на едно завъртане, като те казват на машината кога да спре. Някои квадратчета съдържат мини, при които играчът изгаря.

Ларсън гледал и записвал на видео всички предавания. Той внимателно преглеждал записите и стигнал до извода, че квадратчета номер 4 и 8 никога нямат мини, обаче винаги имат награди, които при това се увеличават с всяко завъртане. При спиране на някое от тях, играчът дори получава право на още едно завъртане. Освен това, той забелязал, че електронното завъртане не е произволно, а става винаги по един от общо 5 начина, които Ларсън запаметил. С две думи – той смятал, че може да играе така, че винаги да му се падат квадратчета 4 и 8, на които никога няма мини, а винаги има награди. Той практикувал стратегията си 6 месеца, след което, през май 1984 година, взел автобуса от Охайо за Лос Анджелис и след 5 дни пътуване, се явил на прослушване за участник. Там той изиграл разчустващ етюд за това как е беден шофьор и не може да си позволи да купи подарък за рождения ден на дъщеря си, която става на 6 години. Той с мъка разказал, че иска да спечели пари, за да може да зарадва детето. Комисията се трогнала и Ларсън бил избран за участник. На 19 май 1984 година той застава на сцената заедно с баптистки проповедник на име Ед и медицинска сестра на име Джейни. В първия рунд на участниците се задават въпроси, с които те си печелят определен брой „завъртания“. Тук Майкъл се постарал да не печели много. Той се запъвал на въпросите и спечелил само 3 завъртания, докато Ед имал право на 10. Като участникът с най-малко право на завъртания обаче, той имал право да започне играта първи. Ларсън е уверен в себе си. Все пак той е практикувал играта 6 месеца. При първото си завъртане обаче попада на мина. И до ден днешен не е ясно дали Ларсън е направил това нарочно или в началото е бил нервен. Най-вероятно това е било нарочно, защото след попадане на мината той се смее. Следващите му две завъртания обаче попадат само на печалба. В края на първи рунд той все още е на последно място с едва 2 500 долара, спрямо 4080 за Ед и 4608 за Джейни. 

Победения маратон: Във втори рунд, обаче Ларсън не допуска нито една грешка. Той винаги удря на номер 4 или номер 8 и печели, и печели. Печалбата му расте от 2 500, на 10 000 долара, на 15 000, 30 000 долара и нагоре. Преди него средностатистическият победител в играта е печелил около 10 000 долара. Дори да беше спечелил само 30 000 долара, печалбата на Ларсън пак щеше да бъде забележителна. Той обаче продължава. Сред 13 завъртания има 32 351 долара. След 21 поредни печеливши завъртания има 47 601 долара. В този момент контролната стая на екипа вече е пълна с шефове от CBS, които се питата как е възможно това. Междувременно водещият Питър Томаркен не усеща, че Ларсън има стратегия и започва да се притеснява, че той ще загуби всичко. Томаркен започва да моли Ларсън да не злоупотребява с късмета си и да си тръгне от играта, докато все още не е ударил мина. Той не се притеснява за парите, които CBS трябва да плати, а съвсем чистосърдечно се страхува, че Ларсън скоро ще удари мина и ще загуби всичко. Ларсън се смее и продължава да играе. След 40 поредни печеливши завъртания той вече има 102 851 долара. Тук Ларсън казва, че е време да спре и прехвърля своите останали 4 завъртания на Ед, който веднага удря мина и губи своите 4 080 долара. След това продължава да играе, стига до 10 000 долара, но пак удря мина и губи всичко. Джейни започва да доиграва своите опити. Още с първия опит удря мина. След това стига до 9 835 долара и решава да спре и да предостъпи следващите си завъртания на Майкъл. Той е много учуден, но продължава да играе и увеличава парите си до 110 237 долара, когато времето на играта изтича.

Последствията: Някъде по средата на печелившия маратон на Майкъл в CBS се усещат, че той ползва някаква стратегия. Адвокатите и продуцентите по-късно гледат внимателно записа и забелязват, че той винаги удря или номер 4, или номер 8, които винаги имат печалба. Те виждат и че той често се радва преждевременно, сякаш е сигурен какво ще удари квадратчето. Първоначално те отказват да му платят наградата, защото според тях, той мами. За съжаление обаче, той не нарушава нито едно правило на играта и нямат за какво да се хванат. Епизодът с него се излъчва в две части през 1984 година, а малко по-късно спират играта.

Майкъл губи всички пари: Късметът на Майкъл обаче изглежда го оставя там. В крайна сметка CBS му изплащат парите, но около половината отиват за данъци. Той инвестира останалото в сделки с имоти и в няколко схеми за бързо забогатяване. Имотните сделки се оказват пирамида и той губи парите там, а от схемите за бързо забогатяване нищо не излиза и той губи и тези пари. В крайна сметка е принуден да започне работа като асистент мениджър в магазин на Wal-Mart. Спестява 50 000 долара, но спира да ползва банки и държи парите си скрити из къщата. За съжаление обаче става жертва на обир и остава без тези пари. Той обвинява приятелката си за обира и тя го напуска. Последният му опит за забогатяване е като се забърква в измамна схема тип пирамида. ФБР издава заповед за ареста му и той прекарва остатъка от живота си укривайки се. През 1999 година, докато все още се укрива от властите, умира от рак на гърлото във Флорида.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 147 times, 1 visit(s) today