САЩ пускат 1 милиард генетично модифицирани комари ⋆ Hidden Truth

[ad_1]

Десетки хиляди мъжки комари бъдат пуснати в природата във Флорида.Тези генетично модифицирани комари ще се пускат ,като част от план за борба с болестите.

Учените поставят кутии с яйца от комари – две в Kuzhou Key, една в Ramrod Key и три в Waka Key – и очакват да се излюпят след около седмица. Те ще повтарят този процес през следващите месеци, пускайки 12 000 комара седмично в продължение на 12 седмици.

Проектът – първото пускане на ГМО комари в Съединените щати – е стартиран от Флорида център за контрол на комарите (FKMCD) в партньорство с частната британска биотехнологична компания Oxitec. Това е опит да се ограничи разпространението на денга, зика и жълта треска.

„Тъй като виждаме, че се надига вълна от недоволство срещу някои от настоящите ни методи за контрол, имаме нужда от нови инструменти за борба с този комар“, заяви в изявление Андреа Лийл, изпълнителен директор на Флоридския район за контрол на комарите.

Идеята е, че ГМО комарите ще намалят популацията на Aedes aegypti, вид комар, разпространен във Флорида , който разпространява тези болести.Този вид представлява само 4% от общата популация на комарите,но миналата година те са причинили 70 случая на треската денга в Кий Ларго и рискът от разпространение на други болести предизвиква голямо безпокойство.

Само женските от вида Aedes aegypti хапят хората, за да получат кръв за узряване на яйцеклетките. Така учените създали ГМО комар, с кодовото име OX5034, на който потомство от женски, умират още преди да достигнат размножителен период.

Oxitec, компанията, която стои зад ГМО комара, и FKMCD се надяват насекомите от новият вид да се чифтосват с женската Aedes aegypti. Тъй като потомството на женските не може да оцелее достатъчно дълго, за да се размножи, това ще намали популацията на комари, които разпространяват болести.

Това е само първият етап от проекта. Oxitec получи разрешение да пусне над 1 милиард генетично модифицирани комари на 6600 акра земя във Флорида и Тексас през следващите две години.

Oxitec твърди, че този метод е „безопасен“ и „екологичен“. Компанията може да се похвали с успешни полеви изпитания на Каймановите острови, Панама, Малайзия и Бразилия. Компанията отбелязва, че проектът е одобрен от EPA и Министерството на земеделието във Флорида и е получил подкрепа от Центровете за контрол на заболяванията.

Проучване на университета в Йейл през 2019 г. предупреди, че планът може да даде обратен ефект. Тези учени са установили, че докато повечето женски от ГМО комари умират, 3% до 4% от тях обикновено оцеляват до зряла възраст и не е ясно дали са безплодни.

Това означава, че чрез чифтосване с комари, разпространяващи болести, комарите Oxitec могат да създадат хибридни комари, които могат да бъдат по-устойчиви на инсектициди от дивите комари и да влошат разпространението на болестите с които уж ще се борят.

Освобождаването на генетично модифицирани комари излага жителите на Флорида в риск в разгара на пандемия “, заяви Дана Перлс, мениджър на хранителни и технологични програми в Friends of the Earth. „Този експеримент с „комари мутанти“ е свързан с максимизиране на печалбите на Oxitec, а не с належащата необходимост от борба с болести, пренасяни от комари.Това е тиктакаща бомба със закъснител“

Следвайте ни…

[ad_2]

Source link

Visited 14 times, 1 visit(s) today