Ранни идеи за извънземен живот: Как изглеждат обитателите от други планети?

[ad_1]

Християнската църква се опита да цензурира откритията на Галилей през първите десетилетия на 17 век, но това беше време на разширяване на знанията, така че не отне много време, за да излезе информацията. Когато наблюдението на Галилей стана широко известно, хората започнаха да се чудят дали тези други светове са като нашия собствен. Съществувал ли е живот върху тях? Живели ли са там хората? Дори Църквата най-накрая реши, че подобни спекулации не са богохулни. Тъй като истината за множеството светове стана приета, се предполагаше, че Бог никога няма съзнателно да създаде свят без причина.

Беше решено, че ако други светове в космоса Направих съществуват, единствената им цел може да бъде да осигурят дом на човешки същества. Както попита Томас Бърнет в книгата си Свещената теория на Земята (1681):

Бог сам е формирал Земята. . . той го формира, за да бъде обитаван. Това е вярно както за Земята, така и за всеки обитаем свят. За каква цел е направен обитаем, ако не е обитаван? Ние не строим къщи, които да стоят празни, но се грижим за наемателите възможно най-бързо.

Не след дълго бяха публикувани няколко книги, в които се спекулираше какъв живот може да съществува на планетите. Някои автори предполагат, че всеки разумен живот, съществуващ на другите планети, непременно трябва да бъде човешки. Други автори са взели по-свободна дефиниция на това, което представлява „човек“, с идеята, че най-важното е качеството и същността на ума, а не формата на черупката, която го носи.

Ранните астрономи започнаха да се питат дали други светове ще бъдат като нашия.  Разговорът на Коперник с Бога

Ранните астрономи започнаха да се питат дали други светове ще бъдат като нашия. Разговорът на Коперник с Бог ( Публичен домейн )

Пътешествие в спекулациите

Великият немски астроном Йоханес Кеплер написа това, което може да е първият роман на научната фантастика, Сомниум, който е публикуван през 1634 г. (няколко години след смъртта му). Като сериозен учен той описва Луната и видовете същества, които биха могли да живеят на нея толкова точно, колкото е позволявало познанието на времето. Луната беше невероятно чужд свят, каза той на своите читатели. Нощите бяха дълги 15 земни дни „и ужасни с непрекъсната сянка“. Студът през нощта беше по-интензивен от всичко преживяно на Земята, докато дневната жега беше страхотна. Животните, които са живели на Луната, са се приспособили към тези сурови условия. Някои изпаднаха в хибернация, докато други развиха твърди черупки и друга защита.

С напредването на 17 век концепцията, че планетите са не само обитаеми, но и обитавани, се приема за даденост. През 1656 г. йезуитският свещеник и писател Атанасий Кирхер изпраща героя на Екстатичното пътешествие обикаляйки небесата с ангел като негов водач. В хода на тези пътувания през небесния свят всъщност е установено, че Луната е доста обитаема, с разнообразен терен, който включва планини, океани, езера, острови и реки. В изгубен рай (1667), Джон Милтън кара ангелите Рафаел и Адам да обсъждат възможността за живот в други светове, включително Луната. Но ангелът предупреждава Адам, като казва, че е опасно да се мисли за такива въпроси, тъй като Бог не възнамерява хората да разберат всичко за своето творение: „Не мечтайте за други светове, какви същества живеят там, в какво състояние, състояние или степен. ”

Гравирането на Фламарион, Париж, 1888 г.

Гравирането на Фламарион, Париж, 1888 г. ( Публичен домейн )

Френски математик на име Бернар дьо Фонтенел не се страхуваше да мечтае за такива неща и се чудеше какъв вид същества могат да съществуват на планетите в неговата книга Предприятия sur la Pluralité des Mondes (Разговори за множеството светове ; 1689). Всъщност той не само зададе въпроса, но и се опита да отговори на него. И той го направи по начин, който беше напълно уникален. Де Фонтенел обясни, че въпреки че планетите са светове, много подобни на нашия, условията там вероятно ще бъдат значително по-различни. Например, Меркурий би бил невероятно горещ, защото е толкова близо до Слънцето. Ако животът съществуваше на планетите, той непременно би трябвало да отразява адаптация към тези много специфични условия.

Разговори за множеството светове, 1715

Разговори за множеството светове, 1715 г. ( Публичен домейн )

Проблемът, пред който се е сблъскал Фонтенел, е простият факт, че учените не са знаели достатъчно. Всичко, с което трябваше да работи, бяха приблизителните размери на планетите и приблизителните им разстояния от Слънцето. Освен че можеше да направи груби оценки на повърхностните температури на планетите въз основа на относителните им разстояния от Слънцето, той изобщо не знаеше нищо за естеството на условията върху тях. Той нямаше как да разбере каква може да е атмосферата на планетата – или дори със сигурност дали я има. И все пак, де Фонтенел не позволи на подобна пречка да възпрепятства въображението му и той продължи да описва съществата, живеещи на другите планети, с много подробности. Жителите на Меркурий, заяви той, бяха буйни, възбудими и сдържани. Те „приличат на маврите от Гранада, малък, черен народ, изгорен от слънцето, пълен с остроумие и огън, винаги влюбен, пише стихове, обича музика, урежда фестивали, танци и турнири всеки ден“.

Ранните научно-фантастични романи размишляват върху идеята как могат да изглеждат извънземните.

Ранните научно-фантастични романи размишляват върху идеята как могат да изглеждат извънземните. „Свети Волфганг и дяволът“. ( Публичен домейн )

Хората на Венера, за разлика от тях, бяха непоправими флиртове, тези на Юпитер бяха големи философи, а жителите на Сатурн, поради хладния климат на своята планета, предпочитаха да седят на едно място през целия си живот. Де Фонтенел обаче реши, че Луната вероятно е необитаема поради тънката си атмосфера.

В Пътешествие в света на Картезий (1694), Габриел Даниел описва обитателите на Луната като изцяло духовни, изобщо без физически тела, които могат да пътуват от място на място само със силата на своята воля.

Ралф Морис Разказ за живота и удивителните приключения на Джон Даниел (1751) разказва за изобретението на машина, която превозва корабокрушен моряк при пътуване до Луната. Веднъж там той открива хуманоиди с медна кожа, които живеят в пещери и се покланят на Слънцето. В Le Philosophie sans Prètention (Невзрачният философ ; 1775) от Луи-Гийом де ла Фоли научаваме, че героят, Ormisais, е отлетял на Земята от планетата Меркурий. Той съобщава на земляните, които среща, че меркурийски учен на име Сцинтила е изобретил електрическа летяща машина, способна да пътува между световете. Героят на Пътешествие до Луната (1793), Аратус, пътува до Луната с балон („улеснен от въздушни течения“), където намира раса от англоговорящи змии, които ходят изправени на крака.

Книги като тези – едновременно фантастични и реалистични – помогнаха да убедят читателите си, че съществуват други светове и че е възможно да има живот върху тях. Хората дори започнаха да се чудят дали самите звезди може да са други слънца. В крайна сметка те попитаха, дали Вселената е с безкрайни размери – както се предполагаше по онова време – тя трябва да има безкраен брой звезди. Не беше ли разумно да се предположи, че поне някои от тях може да са слънца като нашето? И ако бяха слънца като нашето, може ли и те да нямат планети около тях?

Горно изображение: Благовещение, със Свети Емидий от Карло Кривели. Източник: Публичен домейн

Тази статия е извадка от книгата ” Aliens: Пълната история на извънземните: От древни времена до Ридли Скот ‘от Рон Милър . „Aliens“ е публикуван в твърди корици от Уоткинс на цена £ 25,00

От Рон Милър

Актуализирано на 5 май 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 33 times, 1 visit(s) today