Пророчеството на Хопи и краят на четвъртия свят – част 1

[ad_1]

Повече от което и да било друго племе в Северна Америка, индианците хопи са се развили според диктата и изискванията на това, което може да се нарече наследство от пророчествата. Прогнозите за бъдещия живот се отнасят не само до самите хопи, но се справят с предстоящи събития в глобален мащаб.

Тези пророчества започват да се оповестяват малко преди средата на 20-ти век. Хопи са съвкупност от кланове, събрали се в „централната точка“ ( Тууванасави) в Северна Аризона по време на техните миграции. Тъй като те не са монолитно племе, източниците на техните пророчества са откъслечни и многообразни. Част от липсата на яснота на повествованието е свързана и с потайния характер на Хопи.

Тези изолирани, заседнали фермери, живеещи в непретенциозни пуеблоси (основно каменни жилищни сгради) във високата пустиня на американския югозапад, са погледнали в бъдещето от своите киви (подземни, общи общи молитвени камери) и са видели някои доста обезпокоителни сценарии. Много пъти те просто не желаят да споделят тези видения с външния свят. Като се има предвид историята на експлоатацията и геноцида на индианците като цяло, това е разбираемо.

Змия Кива в село Орайби - Хопи

Змия Кива в село Орайби, най-старата непрекъснато населена общност на континента Северна Америка, създадена около 1100 г. сл. Н. Е. ( Библиотека на Конгреса )

Хопи цикли на времето

Подобно на маите, сред които някога са живели хопи и с които по-късно са търгували, хопи концептуализират циклите на времето като световни векове. Хопи вярват, че сме претърпели три предишни световни катаклизма. Първият свят е унищожен от огън – комета, удар на астероид или редица вулканични изригвания. Вторият свят беше унищожен от лед – велика ледникова епоха. Както е записано от много култури по света, огромен потоп унищожи Третия свят.

Тези три глобални разрушения не са резултат от просто случайни земни промени или астрофизични явления, а от пренебрежение на човечеството както към Майката Земя, така и към духовния диктат на Създателя. С други думи, катаклизмите в природния свят са причинно свързани с колективни прегрешения или негативни човешки действия.

За разлика от маите, хопи рядко се отнасят конкретно към датите за смяна на тези възрасти. Казано е, че маите са били господари на времето, докато хопи са господари на пространството. Глаголните времена тук са умишлени, като се има предвид, че маите вече не следват календара на Дългото броене от 394-годишни цикли. Вместо това сега те използват календара Tzolk’in от 260 дни – удивително сложна система, въпреки това.

Стигаме ли до края на четвъртия свят в пророчеството на Хопи?

Живеейки на трите си основни меси, Хопи продължават да извършват поредица от годишни свещени ритуали в рамките на своя церемониален цикъл, за да поддържат не само себе си, но и целия свят в равновесие.

Hopi Niman или Going Home церемония, на която група от Hemis Kachinas и различни Kachina manas изпълняват и носят подаръци от реколта храна за зрителите и Kachina кукли за млади момичета, от Hopi / Tewa N David SR. (MarkThree / CC BY-SA 4.0 )

С течение на времето тази задача става все по-трудна, тъй като нашият съвременен начин на живот, със своите технологични приспособления и неприлични привлекателности, продължава да разрушава традиционния начин на живот и ценностите на хопи от предците. Все по-малко и по-малко млади хопи учат местния си език, обичаи и церемонии. Все повече младежи напускат Хопи-ленд, за да търсят работа в градските райони.

Тези, които остават в резервата, се сблъскват с вътрешноплеменни кавги и, много по-лошо, с висок процент на алкохолизъм и все по-достъпни смъртоносни улични наркотици. Страшните признаци на индианската версия на „Крайните времена“ са навсякъде.

Много духовни старейшини на Хопи (единствено число, kikmongwi) твърдят, че живеем в последните дни на Четвъртия свят. В продължение на повече от 60 години различни хопи предсказват различни промени на Земята, които сигнализират за заключението на настоящата епоха и настъпването на Петия свят. През 1970 г. Дан Качонгва, лидер на клана Слънце от село Хотелила, който почина на 112 години, говори за влошените условия на нашето време:

Имаме учения и пророчества, които ни информират, че трябва да бъдем нащрек за знаменията и поличбите, които ще се появят, за да ни дадат смелост и сила да стоим на нашите вярвания. Кръв ще тече. Косата и облеклото ни ще бъдат разпръснати по земята. Природата ще ни говори с мощния си дъх на вятъра. Ще има земетресения и наводнения, причиняващи големи бедствия, промени в сезоните и времето, изчезване на дивата природа и глад под различни форми. Ще има постепенна корупция и объркване сред лидерите и хората по целия свят, а войните ще настъпят като мощни ветрове. Всичко това е планирано от началото на създаването.

Двете житейски пътеки върху скалата на пророчествата

Друг духовен старейшина от същото село Трета Меса, Дейвид Мононге, който може да е живял дори по-дълго от дядо Дан, е предупредил: „Когато земетресенията, наводненията, градушките, сушата и гладът ще бъдат животът на всеки ден, времето ще има тогава заповядайте [either] връщането към истинския път или вървянето по зиг-заг път. ”

„Зиг-заг начинът“ се отнася до линия, намерена на Скалата на пророчествата, панел от древни петроглифи на Хопи (скални резби) в северната част на Аризона. Зигзагът е горната част на две успоредни линии. Предполага се, че представлява пътя на Двусърцата, които правят хаос върху нашата Земна Майка и живеят в разрез с екологичните принципи и законите на Природата. Долната линия, от друга страна, е пътят на Едносърцата, които са близо до почвата и растежа на царевица, фасул, тиква – тоест, придържайки се към истинския хопи начин.

Горната пътека е отделена от естествения свят и е напълно потопена в синтетичната, произведена реалност на iPhone и Xbox 360. По същество това е начин на живот, който Хопи наричат кояанискаци, което означава „свят извън баланса“ или „живот на морална корупция и смут (по отношение на група)“. Долният път, вкоренен в земни ритми, намира утеха и духовна издръжка от царевичен прашец, слънчева светлина, пропивни дъждове и обширни пустинни гледки – живот в съответствие със Създателя или Великия Дух.

Хопи пясъчник панел

Този голям панел от пясъчник, обърнат на изток, е бил врязан в древността с различни тайни символи. Петроглифите бяха издълбани върху вертикалната повърхност на камъка. (Предупредител: Това, което следва, е само възможен интерпретации. Те по никакъв начин не са официален хопи четене на символиката, нито са санкционирани от самите хопи.) Фигурата в долния ляв ъгъл е Masau’u (Masaaw), хопи богът на смъртта, огъня и земния план . Той носи лък със стрела, насочена към подземния свят (предишен Трети свят). Лявата му ръка държи пътя към сегашния Четвърти свят. Кръгът вдясно представлява Земята или ръба на хоризонта. Християнският кръст означава испанското (католическо) нахлуване на Хопи-земя. Площадът представлява село, пуебло, площад или територията на Хопи.

Двете успоредни линии, разположени косо, се отнасят до двата житейски пътя, които човечеството може да поеме в края на настоящия Четвърти свят. Както вече споменахме, горната линия е пътят на Двусърцата. На тази линия са четири фигури с наредени ръце, като последната фигура има две глави (сърца?). Тази линия завършва на зиг-заг във въздуха. Долната линия е пътят на Едносърцата.

На тази линия от ляво на дясно почиват три кръга, които представляват три „разтърсвания на света“ или три световни войни. Вдясно от последния кръг има стрък царевица и човек от хопи, който се грижи за царевица. Тази линия се простира вдясно през друг участък от скалата, докато горната линия не е удължена. Линията вдясно между двете успоредни линии и перпендикулярна на тях представлява последният шанс Двусърцата да слязат до истинския път на долната линия.

Дядо Мартин Гашвесеома от Огнения клан на село Хотелива в Трета Меса заяви пред група от нас пред Пророчеството Скала през лятото на 2011 г., че тази долна линия представлява „вечен живот“ и изгряващото слънце. Всъщност направих бърза проверка на компаса на разширената долна линия (вижте горния десен ъгъл на графиката) и установих, че ако някой застане в тази точка с гръб към скалата, ще се изправи директно към мястото на хоризонта където слънцето изгрява на лятното слънцестоене. Хопи казват, че по това време Таава, богът на слънцето, е най-силният и живее в неговия Таавакиили „лятна къща“.

Дядо Мартин Гашвесеоман, Огнен клан, Хопи

Дядо Мартин Гашвесеоман, Огнен клан, Хотелила, Аризона от Пророчество Рок.

Признаци, че Четвъртият свят се ликвидира

Някои други прогнози, публикувани от различни старейшини на Хопи през 20-ти век, включват възможността за смъртта на Четвъртия свят. Те включват все по-непостоянен климат и няколко специфични сигнала или признаци на социален и политически дисбаланс. Пророкуваните промени на Земята включват земетресения, цунами, урагани, торнадо, рекордни наводнения, горски пожари, суши и глад.

Хопи също прогнозираха редица технологични промени, които ще сигнализират за края на Четвъртия свят. Много преди това да се случи, старейшините казаха, че „пепел от пепел“ ще падне на Земята. Това се отнася, разбира се, до ядрени експлозии – първо атомната експлозия на площадката на Тринити в Ню Мексико, след това двойните холокости в Хирошима и Нагасаки и накрая другите тестове с водородна бомба на тихоокеанските атоли и в американския югозапад (с техните канцерогенни ефекти върху „надолу”).

Пророчествата на хопи включват факта, че хората ще се возят в „вагони без коне“ на „черни панделки“ (превозни средства на асфалт). Освен това въздушните превозни средства биха пътували по „пътища в небесата“ (пътеки в небето, или доброкачествени противоположни елементи, или вредни „химически пътеки“). Хопи също заяви, че един от последните признаци е, че Хората ще „живеят в небето“ (Международната космическа станция).

Старейшините на Хопи също са предвидили множество социални промени. Те казаха, че делегатите на Хопи ще пътуват в четири различни часа до „Къщата на слюдата“ (сградата на ООН в Ню Йорк), но всеки път молбите им за мир ще бъдат игнорирани. Социално консервативната култура на хопи също вярваше, че краят на Четвъртия свят ще бъде сигнализиран от жени, които започват да носят мъжки дрехи (Движение за освобождение на жените и др.).

И накрая, мой приятел от Хопи на 50-те години каза, че дядо му е предсказал през 60-те години това, което изглежда се отнася до 9/11/2001. Той каза, че ще се случи събитие, когато Америка спи и страната ще се събуди от гръмотевична избухване на война.

Трябва да помним, че пророчествата на Хопи не са съвременни четения на световни събития, а изявления, направени преди векове или може би хилядолетия. Тези обезпокоителни коментари за сегашното ни състояние на глобалните дела просто бяха предадени от поколенията до настоящето чрез устната традиция на хопи, с много малко промени, направени в процеса.

Прочети Част 2 – Деветте знака на пророчествата на бялото перо

Горно изображение: Хопи живопис. Източник: elstudiogranados.com

Авторско право © 2014 Гари А. Дейвид. Всички права запазени. Уебсайт: www.theorionzone.com

От Гари А. Дейвид

Актуализирано на 16 юни 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 58 times, 1 visit(s) today