Последни на света – най-редките видове на Земята

Фосили на отдавна изчезнали животни разбунват човешкото въображение – да видим динозаври да бродят по Земята, как първите птици политат или пък трилобити да лазят в пясъка.

Единствената ни надежда за това е клонирането на тези животни, но и това все още е само плод на въображението. Трябва да ценим видовете, с които все още съжителстваме и които имаме шанса да видим. Това е особено вярно за онези, които са на ръба на изчезването.

Представяме ви най-редките животни на планетата – видове, от които са останали само няколко индивида.

Червеногривест дървесен плъх

Този гризач – познат ни единствено благодарение на двата индивида заловени в Колумбия през 1898г – не е забелязван повече от век и е бил смятан за изчезнал. През 2011г обаче двама биолози се срещат с един червеногривест дървесен плъх, който дори останал да му направят фотосесия, преди да се скрие отново в гората.

Видът се отличава по ръждивия цвят на козината по главата си и е очарователен. Не е възможно да се определи колко точно такива плъха са останали в природата, но досега никой не е успял да открие друг индивид, като изключим гореспоменатия случай.

Червеногривест дървесен плъх

Судански бял носорог

Няколко вида носорози са критично застрашени от изчезване, но никой толкова, колкото суданския бял. Тези забележителни зверове някога са населявали земите на Субсахарска Африка, но популацията им е намаляла драстично през последния век, предимно заради бракониерство.

От 500 индивида през 70-те години, преди няколко години са били останали само 4, но и те не са оцелели – бракониерите са ги убили. Днес са останали само 6 судански бели носорога в плен, а седмият – вероятно последният мъжки, способен да се размножава – е починал преди броени дни в резерват в Кения. С това вероятно си отиват и надеждите за спасяване на вида.

Судански бял носорог

Visited 228 times, 1 visit(s) today