Поне стотина вампири са намерени досега при разкопки у нас

655-402-vampir-perperikon

Поне стотина вампири са намерени досега при разкопки у нас и всички те са описани от големите ни етнографи. От всичко ценно и разкопано обаче заради жълтината остава предимно вампирът.

Това каза пред БНТ шефът на НИМ Божидар Димитров, пише АКТУАЛНО.

По думите му огромният интерес към последните разкопки, от които излезе „вампирско семейство“ край Созопол е разбираем. Той обаче изказа разочарование, че  други, по-важни разкопки не са срещнали подобна рецепция. Това не е първото откритие на вампир, поне стотина са намерени досега, те са описани от големите ни етнографи.

ausgrabung

Последната статия била от 1983 г., точно за вампирите в българската народна митология. Някои хора се считали за вампири приживе, а за да не смучат хорската кръв след смъртта им, при погребението са ги пронизвали с железен предмет в сърцето.

Професорът каза още, че има възможност Созопол да се побратими с града на граф Дракула, който е българин и което отдавна е доказано от историците. Самите румънци признавали, че графът е говорел и пишел на български, защото това е бил официалният език там. Няма указ на румънски владетел, който да е на румънски, всички официални актове на държавата и на църквата на са търновското наречие след реформата на патриарх Евтимий, припомни той.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 232 times, 1 visit(s) today