Покриването на големия египетски сфинкс: скрити камери, неразкопана могила и безкрайно отричане

[ad_1]

През 1935 г. Египет все още е основната схема за археолози, които търсят отговори. Едва мина повече от десетилетие, откакто британският египтолог Хауърд Картър откри гробницата на Тутанкамон на 4 ноември 1922 г., която лежеше почти необезпокоявана повече от 3000 години. И все пак това е друга невероятна история, която все още предстои да бъде разследвана. В момента обаче нашето внимание е съсредоточено върху последния опит да скрием реалната древна история на непозната цивилизация, която ни остави с големи чудеса както над, така и под пясъка на платото Гиза.

В момента, в който Хауърд Картър отваря гробницата на Тутанкамон

В момента, в който Хауърд Картър отваря гробницата на Тутанкамон ( публичен домейн )

Открит древен изгубен град в Египет

Първата новина за „Тайния град“ се появи в World Press през първата седмица на март 1935 г. До юли същата година бяха открити много повече и Sunday Express публикува статия от Едуард Армитаж, който току-що се беше завърнал в Англия от Египет където е гледал разкопките на древен египетски град, който тогава се е смятал датира от 4000 години.

Откриването на изгубен град в Египет се съобщава в много документи през 1935 г., включително този доклад в Sunday Express на 7 юли 1935 г. (публично достояние)

Откриването на изгубен град в Египет се съобщава в много статии през 1935 г., включително този доклад в Sunday Express на 7 юли 1935 г. (публично достояние)

Тишина в медиите

… … тогава настъпи тишина, сякаш всеки жив египтолог беше загубил всякакъв интерес към този прекрасен подземен мегаполис. Всички техни статии през следващите години са били съсредоточени върху гробници на царици и шахти, които са потънали дълбоко в земята до погребални гробници по време на 24-та династия, която е била още от 732 г. пр. Н. Е. До 716 г. пр. Н. Е. Много е странно, че такова огромно откритие на цял подземен град, датиращ от поне 4000 години, е било игнорирано изцяло в полза на късен период на династия, който почти е преминал без предизвестие.

Отричане на предишни открития

Това беше преди около осемдесет години и днес се натъкнахме на подобна „стена от розов гранит“ в лицето на бившия държавен министър по въпросите на антиките Захи Хавас, който заемаше тази позиция до египетската революция през 2011 г., която свали Хосни Мубарак – и също така сложи край на противоречивото управление на Хавас като върховен началник на всички античности в Египет. Въпреки това той все още има своя „пръст в пая”, така да се каже. Много е писано за египетския „Индиана Джоунс“, който в един момент се поднася с широка усмивка, но с избухлив гняв се изправя пред следващия, когато му се зададе някакъв нежелан въпрос. Тази страна на характера му е добре документирана в книгата на Робърт Бавал и Ахмед Осман „Разбиването на огледалото на небето”.

Подобен темперамент обаче не обяснява надлежно защо Захи Хавас толкова публично обяви, че под Сфинкса изобщо няма нищо, нито тунел, нито една камера, когато има много снимки, на които той влиза в низходящи шахти от главата на Сфинкс и друг в най-задната част на Лъвското тяло. Трябва ли да забравим напълно онова, което сме виждали няколко пъти в миналото, и да приемаме подобни отричания без съмнение?

Изявления противоречат на фотографски доказателства

Очевидно той отстранява подобни запитвания за скрити тунели под платото Гиза и камери под Сфинкса, като казва, че не е възможно да се гледа по-дълбоко, тъй като камерите са или блокирани, или пълни с вода. Възможно е това да е така, макар че от една от снимките, показваща заден вал надолу от страната на Сфинкса, можем да видим, че пода далеч отдолу е доста сух.

Знаем, че Хавас се е спуснал по стълбите от задния вход на Сфинкса, в дълбока камера на среден слой и след това още по-надолу до долна камера, която очевидно е съдържала много голям саркофаг и е била пълна с вода, тъй като тези всички сцени са в документален филм, направен от Фокс. Трудно е да си представим как би могъл да си помисли, че по-късно може да отрече всичко, което е постигнал по-рано.

Zawi Hawass слиза надолу по шахта към камера, пълна с вода, която съдържа голям саркофаг.  Кредит: Fox

Zawi Hawass слиза надолу по шахта към камера, пълна с вода, която съдържа голям саркофаг. Кредит: Fox

Дупка в главата на сфинкса

Около 1798 г. Вивант Денон гравира изображение на сфинкса, въпреки че не го беше копирал толкова добре. Той обаче несъмнено знаеше, че на върха на главата му има дупка, тъй като беше нарисувал изображение на изваден мъж.

Скицата на сфинкса на Виван Денон през 1798 г. изобразява човек, изваден от дупка в главата на сфинкса (публично достояние)

Скицата на сфинкса на Виван Денон през 1798 г. изобразява човек, изваден от дупка в главата на сфинкса (публично достояние)

Една скица трудно може да се използва като доказателство, но през 20-те години въздушна снимка на сфинкса, направена от балон с горещ въздух, показва, че в горната част на главата му има такъв отвор.

Въздушна снимка от 1920 г. показва дупка в главата на сфинкса (Public domain)

Енигмата на главата на сфинкса

Изглежда съвсем ясно от напълно различните строителни материали и цвета на главата на Сфинкса, която според нас не е скала, а някакъв вид изкуствено създадено вещество в сравнение с варовика и ерозиралото тяло, че главата и лицето на Сфинкса трябва да имат е променена от първоначалната си форма дълго след като паметникът е издълбан за първи път. Едва ли има ерозия на главата в сравнение с тялото.

Страните на шапката са доста гладки и ни трябва само поглед към митичното същество, за да забележим по-светлия цвят на тялото в сравнение с тъмнината на главата.

Според Тони Бушби в неговата „Тайната в Библията“ лошо фрагментиран шумерски цилиндър разказва история, която лесно може да се приеме като случила се в Гиза и включваща звяр с лъвска глава с тунелен вход, скрит от пясък. Всичко сега сочи към тялото на Сфинкса, изваяно от естествен камък, когато имаше чести обилни валежи, и това ни връща към приблизително същото време, което Робърт Бавал и Робърт Шох са изчислили за изграждането на пирамидите на пояса на Орион, т.е. около 10 450 Пр.н.е.

Изглежда, че главата на сфинкса е направена от различен материал за останалата част от тялото и не показва същото ниво на ерозия като останалата част от тялото

Изглежда, че главата на сфинкса е направена от различен материал за останалата част от тялото и не показва същото ниво на ерозия като останалата част от тялото ( CC от SA ).

Две сфинкси?

Има скици на комплекса от Гиза (думата Гиса на древен египетски означава „изсечен камък“) от далечната 1665 г., а на някои се виждат две глави, надничащи от пясъците, едната обикновено с женски черти.

Големият сфинкс в Гиза в Олферт Дапър, Описание де l'Afrique (1665) - отбележете изображението на два сфинкса (публично достояние)

Големият сфинкс в Гиза в Олферт Дапър, Описание на д’Африк (1665) – отбележете изображението на два сфинкса (публично достояние)

Древна египетска практика е била да вписват два лъва, които те наричали Акерв, до вратите си за небесна защита и това ще ни отведе директно до могила близо до сфинкса, която Гери е идентифицирал и измерил. Може ли тази могила да съдържа погребаното тяло на втори сфинкс?

Прочетете повече за тази теория тук: Забравен сфинкс и фалшив картуш: Промяна на курса на древната египетска история?

Човек би могъл да си помисли, че тази мистериозна, голяма, покрита форма, толкова близо до сфинкса, би била посрещната с голям ентусиазъм от египетските власти, но Хавас и Марк Ленер не искаха да слушат неговата теория, според надежден източник.

Платото Гиза с предложена заровена втора могила от сфинкс е оградено.

Платото Гиза с предложена заровена втора могила от сфинкс е оградено. ( Пътуване около света)

Гери се беше свързал с някой от известен институт в Кайро, който разполагаше с оборудване, което можеше да открива предмети под пясъка. Това лице е подало молба за разрешение до тогавашния Върховен съвет на антиките за разследване на могилата, но те не са отговорили. Очевидно никой друг не е получил лиценз да изследва конкретната зона на могилата, където смятаме, че може да бъде открит Втори сфинкс. Без съмнение те имаха причина за това!

Защо отказът?

Защо тези двама египтолози биха били толкова разтревожени от внушението, че има нещо, което е пропускано от векове? Възможно ли е да не искат да разкрият нещо под тази могила? Не е разумно някой да има толкова много възражения срещу каквато и да е сонда или дори проста въздушна снимка, което може да доведе до откриването на още едно удивително чудо на света и чудо, което да привлече още много хиляди туристи в Египет. Те дори няма да признаят, че някога са разглеждали мистериозната могила и със сигурност ако това беше направено, те щяха да кажат първи.

Преди няколко години Захи Хавас се срещна с Асоциацията на чуждестранната преса в Кайро, за да излее разочарованието си от група псевдоучени, чиято лична атака чрез телевизия и други медии ескалира до точката, в която стана заплашителна. Очевидно той се притесняваше, че интервю за NBC ще подкрепи и публикува техните идеи, които според него са изцяло за лична изгода.

Очевидно той каза в изявление:

„Искам да говоря за неща, които нямат никакъв смисъл“,

Неговият жест изразяваше засиленото му разочарование от това, което той обикновено класифицира като „пирамидиоти“ – онези с мнения, които силно се различават от установената научна общност.

„Те казват, че тайни разкопки … текат около Сфинкса и не се разкриват. Това определено не е така.“

Захи Хавас е не само велик шоумен и може би най-знаещият човек в света за древен Египет, той също е постигнал много, за да популяризира туризма за своята страна. Изглежда обаче, че той има дневен ред и това е да запази конвенционалното разбиране за древната египетска история, независимо колко нови открития противоречат на това, което в момента се смята за вярно.

Горно изображение: Скицата на сфинкса на Виван Денон през 1798 г. изобразява човек, изваден от дупка в главата на сфинкса (публично достояние)

От Малкълм Хътън и Гери Кенън, съавтори на предстоящата книга „Тайните на платото Гиза и разкритият втори сфинкс“. Прочетете повече за втория сфинкс и търсенето на Гери за Ковчега на Завета на: www.gerrysarkquest.com

Актуализирано на 21 май 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 68 times, 1 visit(s) today