Плаващото чудо на Рейнар Бек: Измама или чудо на природата?

[ad_1]

Този свят е пълен с мистерии – това е истина. Историята на Рейнар Бек е малко известна, но веднъж чута никога не спира да гъделичка фантазията. Това е история, която се стича през времето, от края на 19 век до наши дни и стои на самата граница между реалното и въображаемото. Защото Рейнар Бек не беше обикновен млад мъж. Рейнард Бек можеше да се носи във въздуха! Неясната и мъглява история за левитацията е една от големите загадки от края на 1800-те, време, когато изродските шоута и високите истории за необяснимите бяха в разгара си. Но има ли възможност за истина в неговата история?

Рейнар Бек идва от сънлив град в Мисури.  (muratart / Adobe Stock)

Рейнар Бек идва от сънлив град в Мисури. ( муратарт / Adobe Stock)

Рейнард Бек и неговият странен подарък

Декстър, Мисури. На пръв поглед този сънен малък град беше точно като всеки друг в американския Среден Запад. Дни се разплитаха тук с познати стабилни темпове, докато животът беше всичко рутинно. Годината беше 1884, а младият Рейнард Бек беше на 27 години, здрав и сърдечен и вече мъж, израснал по стандартите на времето. Той също беше подчинен на тази рутина в малкия град. Със семейството си той живеел във ферма. По това време Декстър беше до голяма степен селски и винаги има много работа във ферма в Средния Запад. Заедно с брат си Рейнар прекарва дните си с упорита работа и добър стар стар дух. Един ден през юни 1884 г. обаче привидно промени всичко за този млад мъж. И по най-неочаквания начин.

Според историята, която оцелява, една съдбовна сутрин през юни трябваше да промени всичко. След като се оттегли в леглото предишната вечер – уморен от ежедневни задължения – Рейнард Бек беше повикан от майка си рано на следващата сутрин. Сервирана беше закуска и се чакаше нов работен ден. Но когато се събуди от съня си, Рейнар веднага забеляза, че се чувства различно. Изглежда, това, което той изпитваше, беше внезапен прилив на наслада и енергично настроение го завладя. Той просто нямаше търпение да стане от леглото и да започне деня.

Имаше обаче странно усещане за леко тегло. Като го отхвърли, Рейнар Бек изчисти одеялата, завъртя краката си встрани, за да стане – и изплува! За негово неверие и учудване, младият Рейнар изведнъж видя, че може да се носи нагоре, към тавана. Отначало го отхвърли заради ярък сън. След това дойде неверието, после страхът, после поставянето под съмнение на здравия му разум. Той тежи повече от 166 паунда (75 кг). Как, за бога, можеше да плава? В крайна сметка – когато въпреки това все още плаваше – Рейнард Бек просто прие този новооткрит талант.

Все още не беше готов другите да видят това явление. Той грабна таблата на леглото си и успя да се свали надолу. Но в следващия момент, веднага щом пусне „котвата“, той ще изплува още веднъж. Необходимо беше решение – и то бързо. И тогава Рейнард излезе с елементарно решение. От чекмеджето той извади стария си риболовен колан: торбичките, които имаше, бяха пълни със стари оловни тежести, които той използваше при риболов.

Завързал го здраво около кръста си, Рейнард откри – за свое облекчение – че тежестта на оловото го държи вкоренен на земята. Плаващото беше държано под контрол – но само докато коланът беше включен. Скоро след това дните на Рейнар продължиха както обикновено. Животът във фермата беше пълен с работа и с колана си Рейнард скоро спря да се тревожи, че тялото му отхвърля принципите на гравитацията.

Историята на Рейнар Бек е включена в брой на 1978 г. на Рипли „Повярвай или не“.  (Митосфера)

Историята на Рейнар Бек е включена в брой на 1978 г. на Рипли „Повярвай или не“. ( Митосфера)

Началото на страхотния акт за странично шоу

Но такава голяма тайна не може да се пази безкрайно скрита. Дори с любящо семейство, той го пазеше в тайна. Заедно с повечето съвременни провинциални Мисури, Декстър беше богобоязлив вярващ. Рейнард знаеше, че толкова странно явление като него няма да се приема лекомислено и че споменаването на Дявола и неговите машинации бързо ще влезе в разговора. Рейнърд знаеше, че линчът се случва за по-малко. И така, тайната издържа, докато един ден брат му Самуел случайно се натъкна в стаята, докато Рейнар се носеше. Отначало той просто го отхвърли заради стойка на ръка или евтин трик. Но забавлението му бързо се превърна в шок. Рейнар Бек, неговият собствен брат, би могъл да левитира! Когато Рейнар умолява брат си да мълчи по тази връзка и да не оставя информацията да се разпространява, Самюел Бек бързо разсея страховете си. Той имаше по-добра идея.

Самуел бързо съобщи на брат си, че този странен физически феномен може да се превърне в доходоносен бизнес. Страничните шоута (известни също като изроди) бяха лудостта в края на 1800-те. Самюел Бек знаеше, че в този бизнес има пари, особено ако някой притежава истински и невероятен талант, както брат му. И така – след много дискусии – братята Бек решиха да влязат в този свят на чудо и да покажат способността на Рейнар да виждат всички. Самюел беше категоричен, че постъпката им е перфектна във всяко отношение, тъй като не може да се докаже, че Рейнар се преструва. Беше възможно най-истинско.

Според някои източници братята Бек започнаха да обикалят местните кметства и панаири, като в крайна сметка демонстрираха действията си из американския Среден Запад. Скоро техният акт има свое уникално име и Рейнар Бек става рекламиран като „Плаващото чудо“. Превръщайки се в истинска атракция на всяка трупа на изложбени шоута с участието му, е, той плава във въздуха. Актът се съдържаше в палатка и Рейнард просто щеше да левитира във въздуха и да чете книга. Всеки наблюдател беше свободен да разследва акта, търсейки скрити жици или каквито и да било методи за измама. И все пак нямаше никой да се види. За нула време изглежда, че братята са натрупали истинско малко състояние. Рейнар Бек със сигурност беше не линчуван от тълпи от богобоязливи християни, както се беше страхувал отначало, и особената му способност да се противопоставя на гравитацията започна да гъделичка много научни умове. Колкото и да е странно, не много писмени източници за него оцеляват, излагайки на риск неговата уникална история.

Имаше и има много скептици около историята на Рейналд Бек, известен също като Плаващото чудо.  (Митосфера)

Имаше и има много скептици около историята на Рейналд Бек, известен също като Плаващото чудо. ( Митосфера)

Плаващото чудо се противопоставя на всяка логика

Множество скептици започнаха да преследват постъпката на Рейнар по „Плаващото чудо”. Фактът, че човек се противопоставя на природните закони на физиката, просто не може да бъде разбран от мнозина и те търсят много начини да го дискредитират като измама. Когато проводниците или механизмите не можеха да бъдат намерени в неговите действия, невярващите предприеха крайни мерки. Някои източници твърдят, че Рейнар е получавал стотици смъртни заплахи и дори е извършен саботаж срещу него. Но отново и отново, солидни доказателства в негова полза плавал на повърхността. Свидетели заявяват, че той трябва да се привърже към стол, за да яде, или до легло, за да спи. Освен това той почти винаги носеше пълния си с олово колан, за да остане на земята. И така, законите на природата и логиката непрекъснато се противопоставяха.

Един репортер привидно искаше да опровергае всичко като сложна измама. Писане за Канзас Стар през април 1887 г. той посочва в статията си следния разказ:

„Преди изложбата претърсих старателно помещението, търсейки проводници, хидравлични рампи, скрити опори или други подобни устройства, които биха могли да дадат улика за загадката, но не открих абсолютно нищо. от пода победих въздуха над и под него с бастун, но не срещнах никаква съпротива. С най-голямо нежелание стигнах до извода, че той се носи във въздуха. “

Независимо от това, братята Бек решиха да напуснат своето шоу завинаги само след шест години турне по Средния Запад По онова време любопитните способности на Рейнар им бяха донесли малко състояние от около 1 милион долара според днешните стандарти. И все пак те внезапно обявиха края на „Плаващото чудо“ и завръщането си към фермерския си живот в Декстър, Мисури. Скоро започнаха да се разпространяват слухове. Повечето твърдяха, че способността на Рейнар да левитира е изчезнала толкова внезапно, колкото е пристигнала. Но изглежда цялата публичност и странностите са имали неблагоприятен ефект върху Рейнар Бек. Скоро той станал отшелник.

Никой наистина не знае какво стана с Рейналд Бек.  Една от версиите гласи, че той се е самоубил, като е свалил колана си и се е носил необуздано в небето.  (psychoshadow / Adobe Stock)

Никой наистина не знае какво стана с Рейналд Бек. Една от версиите гласи, че той се е самоубил, като е свалил колана си и се е носил необуздано в небето. ( психосенка / Adobe Stock)

Самоубийство или краят на успешната измама?

Тълпи от любопитни хора направиха пътувания до фермата на Бек в Декстър, надявайки се да видят Рейнар на повърхността във въздуха. Но той никога повече не е бил виждан. Първоначално той избягва всякаква публичност и хартиените репортери. Той строго отказваше всякакви изяви. Последното му изявление за пресата е документирано през 1890 г., когато той и брат му се отказват от акта. В това изявление той даде много странен и донякъде замислен цитат: „След като човек се носи във въздуха, той никога повече не може да бъде същият човек.“

След продължителен период от време да не се вижда изобщо , започват подозрения около домакинството на Бек. Според някои съмнителни източници Самуел Бек и майка му са признали, че Рейнар Бек е изчезнал. Те заявиха, че само полето му, изпълнено с олово, е открито в поле близо до границата с Тенеси и че той не е бил виждан много дълго време. Предполагаше се, че мъжът се е самоубил, като си е позволил да се издигне във въздуха неограничен. Други източници твърдят просто, че той е останал затворен на закрито в търсене на неприкосновеност на личния живот и че е приел живота на отшелник.

Така или иначе, там е историята на Рейнард Бек, Плаващото чудо , завършва – донякъде мистериозно. И тук започнахме да дисектираме тази странна приказка, опитвайки се да вържем свободни краища в търсенето на истината. Разбира се, първото нещо, към което се обръщаме, е левитацията. Според всички закони на физиката и гравитацията човек да се носи във въздуха е напълно невъзможно. И така, какво дава? Търсите новинарските доклади в Канзас Стар от 1887 или 1890 г. се оказа безплодни усилия досега. В крайна сметка единствените подробности за тази странна история се предават от уста на уста и не съществуват убедителни доказателства.

През 1972 г. човек на име д-р Р. Н. Ван Кор, физик, работещ в областта на гравитационните явления и с приветствие от Сакраменто, Калифорния, изпраща подробно писмо до служителите на Телескоп Белвил, вестник от Белвил, Канзас. Същото писмо беше публикувано във вестника. Изпратено на 31 август 1972 г., писмото е едно от първите съвременни споменавания на тази странна история и съдържа общо резюме. Наред с друга информация, писмото гласи:

„той [Reynard Beck] се превърна в странично чудо и беше изписан под заглавието „Плаващото чудо“, където обиколи панаирните площадки на Средния Запад от 1884 до 1890 г. През 1890 г. той каза, че силата да се носи във въздуха изведнъж го напусна. Той се оттегли в Декстър, Канзас, където доживя до края на живота си по нормален начин. “

Истински мозък, който чете като научнофантастична история

Скоро след публикуването на това писмо историята на Рейнард Бек е изобразена под формата на комикс история. Като такъв той е публикуван в комикса, наречен Повярвайте или не на Рипли, в поредицата със златен ключ № 79, публикувана през юли 1978 г. Истина или измама? Факт или измислица? Дали странната способност за левитация е толкова трудна за възприемане, колкото е възможно да е реална? Този път всеки трябва да вземе решение поотделно, макар че звучи като сложна измама.

В крайна сметка имаше много такива действия в изродния шоубизнес. Но някои от детайлите на историята на Бек със сигурност правят невероятно, че е бил прост магически трик. Въпреки това тази мистерия от края на 1800 г. има един недостатък: липсата на достоверни и надеждни източници. Това малко информация, предадено от уста на уста през поколения местни жители на Средния Запад, не е достатъчно, за да ни даде солидна представа за приказката за Рейнар Бек. И след като всичко е казано и направено, то прочете много като добра научно-фантастична история от списание за млади възрастни от 70-те.

Най-добро изображение: Историята на Рейнар Бек, известна като „Плаващото чудо“, звучи като научна фантастика. Източник: lassedesignen / Adobe Stock

От Александър Вучкович

[ad_2]

Source link

Visited 35 times, 1 visit(s) today