Петте най-страшни прогнози за изменението на климата

климат

Заради измененията на климата, ние скоро ще се озовем в една нова реалност: сушата ще продължава по няколко десетилетия, което ще води до епичен глад, светът ще страда от епидемии и природни бедствия, а  всичко ще завърши с  глобална катастрофа, която ще унищожи цивилизацията.

Тази седмица в Ню Йорк бе открита срещата на високо равнище по изменението на климата в  Организацията на обединените нации, на която присъстваха ръководителите на държави и правителства, учени и експерти, общественици и дипломати. Това е първата подобна среща на върха в историята на организацията. В  деня на откриването на срещата на върха, заедно с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, кметът на Ню Йорк Бил де Блас и актьорът Леонардо ди Каприо, хиляди хора протестираха по улиците на града, настоявайки  политиците по-активно да се борят с изменението на климата.

Засега тези призиви остават без отговор. В същото време, обемът на емисиите на парникови газове се разраства, а  признаците на глобалното затопляне вече се виждат  с невъоръжено око. Всяко лято на планетата се появяват все повече засушавания,  всяка година има все повече цунами и наводнения от дъждове, времето става все по-малко предсказуемо.

Списание Good e събралo пет от най-тревожните предупреждения за изменението на климата. Всичко това може да приключи с крах на съвременната цивилизация.

1. Бърз ръст на  температурата на планетата

The Global Carbon Project, организация, посветена на мониторинга на въглеродните емисии в атмосферата, заяви, че през миналата година е счупен рекорда с  емисии  на вредни газове в атмосферата.

В атмосферата са попаднали 36.1 милиарда тона въглероден двуокис от изгарянето на въглища, нефт и други въглеводородни горива. Това е със  706 милиона тона (2,3%) повече в сравнение с 2012 година. Емисиите от Съединените щати и Китай са нараснали с 2,9% и 4,2%, докато емисиите на Индия са се увеличили с 5.1%.

Експертите прогнозират, че емисиите през 2014 г. ще нараснат с 2.5%. Лидери по количеството на емисиите във въздуха отново ще са Китай, САЩ и Индия. В резултат на това през следващите 30 години глобалната температура ще се увеличи с най-малко 1.1 градуса Целзий.

2. Пасивността на властите и алчността на корпорациите

Известната журналистка и социален активист Наоми Клайн през септември тази година публикува книгата „Това променя всичко.“ Клайн  е известна със своята критика на глобализацията и действията на корпорациите. В книгата си, която е насочена към тези, които не обичат да четат за изменението на климата, тя обяснява защо е време да се откажем от идеята за свободните пазари.

Икономическата система мачка  всички в продължение на много години. Корпорациите лобират за своите интереси, поради което не се извършват реформи, които да помогнат на света да се справи с изменението на климата. Дори и редица екологични организации са компрометирани. В действителност, светът е вече изправен пред избор: или да  променим положението си сами, или изменението на климата необратимо ще промени живота ни.

3. В очакване на мега-суша

Учени от Корнелския университет и Университета на Аризона, публикуваха смразяваща прогноза: през следващото десетилетие, светът ще се сблъска с мега-засушавания, които могат се задържат в продължение на няколко десетилетия. Това ще бъде най-лошата суша през последните 2000 години. И това не е научна фантастика, а  научни факти.

Експерти оценяват шансовете на това , югозападната част на САЩ през следващите 100 години да се сблъска със  суша, която ще продължи повече от 10 години, на 50%. Шансовете на мега-суша с продължителност повече от 30 години, те оценяват на 20-50%. В областта на риска са Калифорния, Аризона и Ню Мексико.

В допълнение към Съединените щати, ще пострадат от изменението на климата в Южна Африка, Австралия и басейна на Амазонка – къде също са възможни мега- суши. В областта на риска са и средиземноморските страни.

4. Нови войни и милиони бежанци

Тази година Междуправителствената експертна група по изменението на климата на ООН публикува едни от най-тревожните си прогнози. През август докладът попада в Associated Press. Организацията го изпраща за одобрение на правителствата на някои страни. Според доклада, глобалното затопляне вече е започнало и е много опасно.

В доклада се казва, че емисиите с  парникови газове ще доведат до допълнително затопляне и изменение на климата. Благодарение на тях ще нарасне броят на въоръжените конфликти, многократно ще се увеличи и броят на бежанците. Това ще  удари селското стопанство, а засушаванията и войните ще предизвикат светован глад.

Ако държавите не започнат да намаляват емисиите, температурите в  средата на века ще се вдигнат с  2 градуса по Целзий,  в сравнение със средни температури от 1985-2005 г. До края на века температурите ще се увеличат с 3,7 градуса по Целзий.

5. Колапсът на световната цивилизация

В началото на лятото, двама експерти по история на науката Наоми Оресекс и Ерик Конуей публикуваха научно- фантастичната книга „Колапсът на западната цивилизация: Поглед на бъдещето“.  Те описват пост-апокалиптичен свят, преживял екологична катастрофа.

През 2393 измислен от Оресекс и Конуей учен, който живее във Втората китайска народна република, анализира причините за рухването на западната цивилизация. Мислите му са по повод 300-та годишнина от Великия крах, който се случва пред  2093 г. Тогава се отделя ледената покривка в Западна Антарктида. Хората е трябвало да напуснат домовете си, започва миграция на населението в  планетарен мащаб.

Катастрофата е  предшествана от ръст на  температурите, наводнения и суши. Светът е обхванат от глад и множество епидемии. През 2041, например, топлинната вълна унищожава голяма част от реколтата. Населението е в отчаяние, гневът му е насочен към правителствата, които губят властта едно след друго.

Оресекс и Конуей  подчертае, че книгата не е толкова много фантастична. Те просто художествено описват един от най- възможните сценарии за развитие на ситуацията на планетата, за да знаят хората какво  бъдеще очаква човечеството, ако то не се вслуша в предупрежденията на еколозите.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Visited 197 times, 1 visit(s) today