Открития за древният тропически горски район в Антарктика

Нова находка с доказателства подкрепя идеята, че Антарктика е имала топъл климат в миналото. Изследванията на източниците, открити от научен екип на университета в Единбург, разкриват следи от тропически горски растителни видове, които са съществували на територията на континента преди може би повече от 90 милиона години.

Находките включват останки на дървета, палмови листа и други растителни фрагменти. Най-голямата находка е издишана от земните породи на бреговете на Антарктика, близо до границата с Западна Антарктика. Предполага се, че това място е било дом на тропически горски район, който е бил дом на многообразие от растителни и животински видове.

Тези нови находки се добавят към редица други, направени през последните години, които показват, че Антарктика е имала топли и влажни условия в миналото. Тези открития са важни за разбирането на климатичните промени, с които се сблъскваме днес. Ако Антарктика е била топла преди милиони години, това може да помогне да се предвидят бъдещи климатични промени и да се вземат мерки за противодействие на техните последици.

 

Като цяло, научните изследвания, свързани с историята на климата на Земята, са много важни за нашето разбиране на това какво да очакваме в бъдеще. Въпреки това, въпреки че имаме много данни и факти за миналите климатични промени, все още не е напълно ясно как точно ще се промени климата в бъдеще. Независимо от това, научните открития като тези за древните тропически гори на Антарктика, са важена крачка към по-добро разбиране на миналите климатични промени и това как те могат да повлияят върху бъдещето на нашата планета.

 

Източник: ТУК

Visited 49 times, 1 visit(s) today