Откриха ново агрегатно състояние в очите на кокошките

петел
Американски учени за пръв път са открили в тъканите на живи същества необичайно състояние на веществото, при което то проявява свойствата и на кристал, и на течност – така е организиран строежът на ретината в очите на кокошките и петлите, се казва в статия, публикувана в сп. Physical Review E, предаде РИА „Новости“.

„Ние открихме, че такива физически системи притежават екзотични физични свойства и нови характеристики. Колкото повече научаваме за тези специфични неподредени системи, толкова повече се убеждаваме, че те наистина трябва да се приемат като ново състояние на материята“ – пояснява Салваторе Торкуато от Принстънския университет на САЩ, предаде БТА.

Торкуато и неговите колеги са изследвали в ретината на очите на кокошките светочувствителните рецептори – конусите. При кокошките и другите птици има четири вида конуси за виолетов, син, зелен и червен цвят и още един – за определяне на яркостта на светлината. Различните видове конуси се различават едни от други по размерите си.

При много видове животни конусите са подредено разположени, но разпределението им в очите на кокошките на пръв поглед изглежда хаотично. След като са направили компютърен модел, учените са открили, че около всеки конус има „забранена зона“, в която не могат да се намират други рецептори от същия тип.

„Забранените зони“ на различните типове конуси се припокриват, в резултат на което се оказват равномерно разположени, но без ясно изразена структура.

Такова разположение на частиците учените наричат неподредена хипереднородност. Досега тя е наблюдавана само в неживи системи, например в течния хелий или в плазмата. Материалите с такава структура притежават едновременно свойствата на кристал и на вода, тъй като плътността на частиците в тях е постоянна, а физическите свойства са еднакви във всички посоки. Учените предполагат, че подобен строеж на очите на птиците им помага добре да разпознават цвета, равномерно да събират светлина.

Ако харесвате статията  споделете я с  бутончетата по долу. Така ще дадете своя принос за развитието на сайта!

Благодарим Ви за подкрепата!

Visited 230 times, 1 visit(s) today