От електромагнетизма до цветната фотография. Джеймс Максуел

[ad_1]

Джеймс Кларк Максуел се ражда на 13 юни 1831 година в Единбург, Шотландия. Образованието си получава в университетите в Единбург и Кеймбридж. От 1856 до 1860 година преподава в Абърдийнския колеж “Марешал”, а след това пет години е професор в Лондонския университет. През 1871 година Максуел става професор в Университета в Кеймбридж, където по-късно създава и известната лаборатория Кавендиш – първата в Британия специално оборудвана лаборатория за разработки по физика. Максуел е един от основоположниците на статистическата физика и класическата електродинамика. Член на Кралското научно общество в Лонодон.

Първата му научна разработка се появява още докато е ученик в гимназията – измисля оригинален начин за изчертаване на овални фигури (разработката му е описана в “За начертаването на овали и за овалите с множество фокуси”). Основните му научни търсения са в областта на електромагнетизма, кинетичната теория на газове, теория на съпротивление на материалите и оптиката.

„Тартановата папийонка“ (Лента в шотланско каре,
завързана на папийонка) – първата в света цветна снимка

Голямата му популярност идва с теоретичните му изследвания в областта на електромагнетизма. Те стават основа в класическите схващания на съвременната физика. Теорията му намира изражение под формата на уравнения, които в научните среди се наричат точно така – “Уравнения на Максуел”.

Освен това Максуел е автор на няколко изобретения. Изработва пумпал, върху диска на който са нанесени слоеве с различни бои  – при въртенето на пумпала се наблюдават различни интересни цветови комбинации: червен и жълт резултират в оранжев, синьото и жълтото се сливат в зелено, а при смесването на всички основни цветове от спектъра повърхността на диска на въртящия се пумпал се превръща в бяла.

И още едно интересно негово постижение. Джеймс Максуел е смятан за създател на първата цветна снимка в света.

Джеймс Кларк Максуел почива на 5 ноември 1879 година в Кеймбридж. 

––––
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

[ad_2]

Source link

Visited 22 times, 1 visit(s) today