Нострадамус и Хитлер: Може ли лекар от 16-ти век да види бъдещето?

[ad_1]

На Мишел Нострадамус се приписват много бъдещи пророчества – от смъртта на френския крал Хенри II до бомбите в Хирошима и Нагасаки. През по-голямата част от живота си той беше достоверен учен, който изучаваше чумата и света около него. Към края на живота си обаче Нострадамус започва да пише загадъчни стихотворения, известни още като катрени, които са интерпретирани през годините, за да отговарят на историческите събития. Колко точно беше обаче той? И той предупреди ли света, че Хитлер ще се надигне и ще извърши престъпления, каквито светът никога не е виждал?

Животът на Нострадамус

Мишел дьо Нотредаме, по-късно Нострадамус, е роден през 1503 г. в Сен Реми, Франция и продължава да се превръща в един от най-четените гледачи на Ренесанса. Започвайки медицинската си практика в Аген през 1530-те години, въпреки че е бил изключен от медицинското училище, Нострадамус придобива репутация за иновативно медицинско лечение на чумата. През 1540-те той установява и увеличава репутацията си на лекар. Но към 1555 г. Нострадамус също започва да прави пророчества и издава книга, Векове, с участието на римувани стихотворения. Той публикува второ издание през 1558 г., посветено на френския крал Хенри II.

Нострадамус, нарисуван от сина му (Сезар де Нотр-Дам / Публичен домейн )

Славата му на гледач става толкова популярна, че е поканен в двора на Катрин де Медичи, съпруга на кралицата на Хенри II, където прави хороскопи за нейното семейство. Един такъв инцидент за повишаване на популярността му е предполагаемата му прогноза за смъртта на Хенри II. Той твърдял, че млад лъв ще преодолее по-възрастен в бойно поле, пробивайки окото на стария лъв. По-късно Хенри II ще умре в състезателен турнир, когато копието се разцепи и проби козирката на царя през окото.

Нострадамус е живял до 1566 г., когато подаграта, която е страдал през целия си живот, най-накрая го е взела по-добре. Макар да имаше една последна прогноза. Той каза на секретаря си в нощта преди смъртта си, че „няма да ме намерите жив при изгрев слънце“. Нострадамус почина през нощта и беше намерен на следващата сутрин.

Неговите пророчества: късмет или предвидливост?

Поради неяснотата на стиховете или катрените, мнозина са се обърнали назад, може би с предимство и са приписвали писанията на Нострадамус с точно предсказване на бъдещето. Както бе споменато по-горе, приживе той предсказва смъртта както на себе си, така и на Хенри II. С течение на годините обаче славата му само се разраства, тъй като се твърди, че в неговите писания се забелязват по-скандални инциденти.

Големият пожар в Лондон унищожи голяма част от стария град (Bunchofgrapes / CC BY-SA 3.0 )

Великият пожар в Лондон: „Кръвта на справедливия ще причини грешка в Лондон, изгорена през мълнията на двайсет тройки и шест …“ Това пророчество е едно от най-известните му. Двайсет и три от шестте може да показват, че 66 е годината (1666) на пожара. Много хора бяха убити при този инцидент и идеята за изгаряне в Лондон може да се види като очевидна в стихотворението. Неясността на четиристишието обаче позволява и други интерпретации.

Бомбите на Хирошима и Нагасаки: „В рамките на два града ще има бичове, каквито никога не са били виждани“. Може лесно да разберете как бихте могли да приложите това към опустошителните инциденти, станали в японските градове в края на Втората световна война. По-късно предсказва глад и чума, което е последствие от бомбите чрез радиация. Това ли е предвиждал Нострадамус?

Убийството на Кенеди: „Отвисоко злото ще падне върху великия човек и мъртъв невинен ще бъде обвинен в деянието“. Това има две части. Джон Ф. Кенеди е бил убит от снайперист от висок прозорец, докато заподозреният убиец, Лий Харви Осуалд ​​никога не е бил напълно смятан за извършител и е бил убит, преди да може да бъде изправен пред съда. Мистерията около това събитие позволи предсказанието на Нострадамус да изглежда много вярно.

Всичко това са неясни споменавания, но могат да се оформят според историческата ситуация, но как се вписва Хитлер?

Възходът на Адолф Хитлер

Адолф Хитлер е може би най-скандалният лидер на европейска държава в най-новата история. Той е роден през 1889 г. в Австрия, воюва в Първата световна война и става лидер на нацистката партия през 1920/1. Той е фюрерът на Германия от 1933 г. до смъртта си през 1945 г. По време на това време той разширява Германия в цяла Европа, поема Франция и Полша и извършва ужасяващи престъпления срещу хора, които той смята за нежелани. Това създаде лагерите на смъртта и концентрационните лагери на Холокоста.

Адолф Хитлер ( Recuerdos de Pandora / CC BY-SA 2.0)

Страните по света се обединиха, за да сложат край на управлението на терора на Хитлер и да освободят милионите хора, които са потиснати. Това беше възход, за който хората твърдят, че е безпрецедентен. Нострадамус може да е виждал това да се случи 500 години преди това.

„От дълбините на Западна Европа ще се роди малко дете от бедни хора, с езика си той ще съблазни голяма войска“

Мнозина са гледали на това предсказание с известен страх, тъй като могат да го приложат ретроспективно към възхода на Хитлер. Той беше известен като харизматичен индивид, поради което беше толкова популярен в Германия. Родителите му също са от по-нисък икономически социален произход, което дава повече доверие на тази теория. По-късно изречение дори говори за област, известна като „Hister“. Докато някои твърдят, че това е грешка в превода, Хистер е район на Дунав близо до Адолф Хитлер. Наистина странно съвпадение или мистично пророчество?

Флюк или факт?

Четенето на пророчествата и писанията на Нострадамус може да създаде зловещо чувство, че всички ужасни инциденти от миналото са могли да бъдат предотвратени. Въпреки това, само когато преживяваме тези събития и след това прилагаме ретроспективно писанията, връзката може да бъде направена. Четиристишията на Нострадамус са достатъчно неясни, че от тях могат да се правят много различни четения и дори тези, които подкрепят мистичните теории, се борят да се съгласят коя теория е вярна.

Независимо дали Нострадамус е разпознал този факт по това време, той е направил своите съчинения толкова неясни, че те могат да бъдат оформени в много форми, за да отговарят на събитията по света. Ако това е било умишлено, тогава може би Нострадамус наистина е имал способност за предвиждане.

Горно изображение: Мнозина вярват, че Нострадамус би могъл да види бъдещето. Източник: Райнер Фурман / Adobe Stock.

От Кърт Ридман

[ad_2]

Source link

Visited 15 times, 1 visit(s) today