Необичайни двойни гробове на лодки-викинги, открити в Норвегия от археолози

[ad_1]

Като участник в програмата на Amazon Services LLC Associates, този сайт може да печели от квалифицирани покупки. Може да печелим комисионни и за покупки от други уебсайтове на дребно.

Археолозите направиха очарователна находка в Норвегия наскоро, като откриха не само един древен гроб на лодка от викинги, но два. И загадъчното е, че мъжът и жената в двойния гроб са погребани на 100 години разлика.

Викингите често погребват важни членове на своето общество в гробове на лодки, което е могила, която покрива дълга лодка. Някои от тези лодки дори са възстановени и в момента са изложени в Дания в музея на корабите на викингите.

Кораб на викинги в музея в Дания, подобно на други лодки за погребение. Изображение чрез Wikimedia.

В допълнение към телата на починалия, викингите биха погребали предмети, за които вярваха, че ще са им необходими в отвъдното, като бижута, добитък и оръжия.

Както можете да си представите, археолозите се вълнуват доста, когато открият гроба на лодка от викинги.

И точно това са открили археолозите от музея на Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU) във ферма, известна като Skeiet в Vinjeøra, отстрани на скала. Само че не просто намериха един, а два.

Първо, екипът разкопал гроба на лодка на жена, починала през 9 век. С нея беше погребана брошка, която се оказа декоративна сбруя, която викингите вероятно са заграбили по време на нападение в Ирландия.

„Самата декорация и дизайн ни казват, че е дошъл от Ирландия и че някога е бил част от сглобяем сноп“, заяви в прессъобщение изследователят на отдела за исторически изследвания на NTNU Айна Хеен Петтерсен. „Сред викингите беше обичайно да разделят декоративни сбруи и да ги използват повторно като бижута. Няколко закопчалки на гърба на тази брошка бяха запазени и бяха използвани за закрепване на кожени ремъци към колана. Новите норвежки собственици прикрепиха щифт към едно от закрепванията, за да може да се използва като брошка. „

Парчето брошка, намерено от изследователи с жената в гроба на лодката. Изображение чрез NTNU.

Викингите често нахлуват в крайбрежните земи в Обединеното кралство и континентална Европа, търсейки съкровища и нови територии за колонизация, включително Ирландия. Всъщност викингите всъщност спасиха Ирландия от стръмен спад на населението през 10 век.

„Пътешествията на викингите – независимо дали за набези, търговия или други експедиции – бяха от основно значение в скандинавското общество“, продължи Петтерсен. „Това означаваше, че е важно да участвате в тази дейност, не само за материалните блага, но и за повишаване на собствения и семейния си статус. Използването на артефакти от набези на викинги като бижута сигнализираше за ясна разлика между вас и останалата част от общността, защото вие бяхте част от групата, която участваше в пътуванията.

Брошката не е единствената вещ в гроба. Жената също била погребана с въртящо се колело, перлено колие, ножици и глава на крава.

Представяне на това как е изглеждал гробът на лодката по време на погребението през 9 век. Изображение чрез YouTube.

Но след това екипът разрови малко по-дълбоко и беше шокиран да открие, че човек в подобен гроб на лодка е бил погребан по-рано през 8-ми век. Жената беше погребана в по-малка лодка точно над него, сякаш викингите използват повторно надгробната могила.

„Бях чувал за няколко гроба на лодки, заровени в една надгробна могила, но никога за лодка, заровена в друга лодка“, каза археологът от Университетския музей на NTNU и ръководител на проекта за разкопки Реймънд Совадж. „Оттогава научих, че няколко гроба с двойни лодки са открити през 50-те години в Tjølling, в южната част на норвежката графство Вестфолд. И все пак това по същество е неизвестно явление. „

Гроб на викингска лодка

Всъщност, още по-очарователното е, че човекът е бил погребан по време на ерата на Меровингите, което изследователите са измислили въз основа на стила на меча, който са намерили в гроба.

„Стиловете на мечовете се променят през вековете, което означава, че можем недвусмислено датираме този гроб към 8-ми век, периодът, известен като епохата на Меровингите в Северна Европа“, каза Совадж. „Това предполага, че нямаме работа с хипстър от викинги.“

Представяне на мъжа, погребан в гроба на лодка от викинг от 8 век под гроба на собствената лодка на жената. Изображение чрез YouTube.

Меровинговите крале са били кралска династия, която е управлявала голяма част от територия в Западна Европа, включително Франция от средата на 5 век сл. Н. Е. До около 751 г. сл. Н. Е. В средата на 8 век. И затова Совадж казва, че могилата също датира от онази епоха, което я прави много рядка находка.

„Погребалната могила естествено трябва да е по-стара от най-стария гроб на лодка, което означава ранна епоха на Меровинги“, каза той. „Това е една очарователна епоха в скандинавската история, от която има малко археологически находки.“

Совадж посочи, че фермата вероятно е принадлежала на едно семейство от поколения, което означава, че могилата може да бъде семеен гроб.

„Семейството беше много важно в обществото на Viking Age, както за отбелязване на статут и власт, така и за консолидиране на правата на собственост“, каза той. „Първото законодателство за алодиалните права през Средновековието казва, че трябва да докажете, че вашето семейство е било собственик на земята в продължение на пет поколения. Ако има някакво съмнение относно правото на собственост, трябва да можете да проследите рода си до haug og hedni – т.е. до могилни могили и езичество. На този фон е разумно да се мисли, че двамата са били погребани заедно, за да отбележат собствеността на семейството върху фермата, в общество, което в по-голямата си част не е записало нещата. „

Допълнително доказателство, че двамата споделят семейни отношения, е, че брошката на жената също е от епохата на Меровингите, вероятно предавана през годините.

„Досега намерихме част от брошка от епохата на Меровингите, която показва, че голямата надгробна могила някога е държала богато назначен женски гроб“, каза Совадж.

Само ДНК тестовете обаче ще ни кажат със сигурност.

„Надяваме се, че ще успеем да получим малко ДНК от черепа, за да ни предоставим повече информация, като например как изглежда тя“, каза той.

И също така знаем, че тези лица трябва да са били особено важни поради това къде се намира могилата на имота.

„Връзката между гробовете на лодките и между гробовете на лодките и могилата е много вълнуваща“, каза Совадж. „Двата гроба на лодки също са разположени точно на ръба на скала, с изглед към фиорда. Това трябва да е бил паметник в пейзажа. “

Всеки, който погледна към скалата от фиорда, би видял тази надгробна могила, почти сигурно гарантирайки, че семейството ще бъде запомнено и почитано.

Или това, или просто са искали хубава гледка в отвъдното.

За пореден път изследователите откриха гробовете на лодки от викинги, които изглеждат по-рядко в наши дни, особено с подобряването на технологиите. За съжаление могилата е била изорана от фермери в продължение на стотици години, поради което не е била намерена по-рано. И това е само една част от могилата. Може да има повече в центъра и другите страни. Въпросът е само да се разкопаят допълнително обекта. Дотогава трябва да чакаме в очакване.


Представено изображение: Екранна снимка на YouTube

[ad_2]

Source link