Не, не е възможно да пътуваме във времето като летим много бързо

[ad_1]

Възможността за пътуване във времето e вълнувала хората в продължение на стотици години, вдъхновявайки безброй книги и филми. Способността да се движим не само през космоса, но и в миналото или бъдещето би отворила безброй възможности за човечеството.

Но теоретично изобщо възможно ли е пътуването във времето? В оригиналния филм за Супермен от 1978 г., той се връща във времето, като лети по целия свят по-бързо от скоростта на светлината. Това е невероятно бързо – скоростта на светлината е малко под 300 000 км в секунда!

Досега дори не сме се доближили до тази скорост, най-бързият създаден от човека обект, космическа сонда, е пътувал само със 150 км в секунда.

Ако постигнем правилния технологичен напредък, теоретично възможно ли е да пътуваме по-бързо от скоростта на светлината и по този начин, подобно на супермен, да пътуваме във времето?

Ето какво мислят по въпроса „Възможно ли е пътуване във времето, като се движим по-бързо от скоростта на светлината?“ някои експерти по астрофизика, астрономия и физика.

Преживяваме ли времето по различен начин, когато пътуваме със скорост?

Теорията на относителността на Айнщайн определя, че времето не е универсално – то е относително. Експериментът Hafele-Keating от 1971 г. установява, че часовник, летящ на самолет, движещ се с най-висока скорост, изостава от часовниците, които са останали на земята.

Съвсем наскоро беше установено, че точните атомни часовници работят с различни скорости, когато единият се премества спрямо другия. Това явление се нарича „разширяване на времето“.

Д -р Шон Мат, експерт по астрономия и астрофизика от Университета в Ексетър във Великобритания, казва: „Ако човек пътува близо до скоростта на светлината, времето се държи по различен начин, отколкото сме свикнали, и по този начин човек може да продължи напред във времето по-бързо от останалите. Така че теоретично е възможно да се пътува към бъдещето, но човек не може да се върне назад в миналото. „

Възможно ли е да се пътува по -бързо от скоростта на светлината?
Всички експерти са съгласни, че не е възможно да се пътува по -бързо от скоростта на светлината, това също е посочено в теорията на Айнщайн.

Д -р Ерик Титли, експерт по астрономия и астрофизика от университета в Единбург, обяснява: „Ясно е, че нито един обект или информация не може да пътува по-бързо от скоростта на светлината. От външна гледна точка всяка допълнителна енергия, добавена към тялото, за да достигне то и да премине скоростта на светлината, просто асимптотично го ускорява до скоростта на светлината. „

„Асимптотично“ в случая означава, че нещо става все по-близо до скоростта на светлината, но никога не я достига.

Нито един обект не може да пътува по-бързо от скоростта на светлината, защото когато обектите пътуват по-бързо, те стават по-тежки. Следователно само светлината може да се движи със скоростта на светлината – защото тя няма маса.

Пътуването със скорост може да промени вашето преживяване във времето, но пътуването във времето, като пътувате по-бързо от скоростта на светлината, за съжаление не е възможно, заключават повечето учени.[ad_2]

Source link

Visited 1 times, 1 visit(s) today