удар със астероид

NASA: Астероид с размерите на египетска пирамида има вероятност да удари Земятапрез Май 2022

Според НАСА астероид с размерите на египетска пирамида се приближава до нашата планета, дотолкова, че е поставил учените в тревога, тъй като приблизителната дата на сблъсъка би била май 2022 година.

Според Американската космическа агенция астероидът е известен като JF1, а размерът му е около 420 фута. За момента вероятността от сблъсък не е много голяма, въпреки това учените изтъкнаха, че астероидът с такова измерение има тенденция да променя своята промяна в траекторията и удар със Земята е напълно вероятен.

астероид

В най-лошият случай, ако астероидът се сблъска с нашата планета, той ще освободи количество енергия, сравнимо с атомната бомба, хвърлена върху Хирошима по време на Втората световна война, тоест около 15 килотона TNT. Това означава, че такъв астероид е напълно способен да унищожи пренаселените градове или дори да причини цунами, ако падне на океана.

Работата е там, че съвременната технология все още не е в състояние да забележи всички небесни тела, които прекосяват космическото пространство, така че най-вероятно не сме наясно с много неща, които може да се случват в нашата галактика. Например, няколко години астероид  който се предполагаше че ще премине твърде далеко от Земната орбите,премина три пъти по-близо до орбитата на нашата планета, въпреки изчисленията на   учените.

удар със астероид

Миналият юли ESA проучваха приближаването на астероид, който премина близо до Земята на разстояние от едва 44 000 мили ,като това беше потвърдено само един месец по-късно, през август, когато спътниците предоставиха необходимите данни, за да могат учените да ги обработят.