Мумията на двуглавия гигант Кап Дуа – загадка без отговор

мумияИсторията на мумията на Кап Дуа – двуглавия гигант от Патагония, все още продължава да интригува въображението с мистериите, в които е обвита

Мумията добива изключително голяма популярност през XIX в., но има сведения, че тя всъщност е намерена значително по-рано.

Съществуват няколко версии за произхода на Кап Дуа. Според една от тях той е пленен от испанските колонизатори през 1673 г., след което е докаран на Стария континент. Там обаче великанът успява да се освободи от принудителното си пленничество, но в завързалата се борба е убит.

През XIX в. мумията на Кап Дуа се появява изненадващо в Англия, където започва да се показва срещу заплащане по различни панаири, многократно сменя притежателя си, докато около 50-те години на 20 век се озовава в американския град Балтимор, щата Мериленд, където се намира и до днес, изоложена в местния Музей на странностите, собственост на Робърт Гербер и съпругата му.

Гербер има своя собствена версия за истинската история на двуглавия гигант от Патагония, според която става въпрос за неизвестен на науката вид хоминиди – Homo gigantus, чийто единствен известен до момента представител е открит мъртъв от местните жители на морския бряг в Парагвай, а впоследствие закупен от английски капитан и пренесен в Европа.

Необикновеното в мумията на Кап Дуа са нейните две глави, тъй като досега не е известен случай на човек, живял дълго след раждането си с подобна аномалия, още повече пък до една по-зряла възраст, на каквато очевидно е починал гигантът.

Понастоящем Кап Дуа е изложен зад стъклена витрина и е един от най-интригуващите експонати в екстравагантния музей на Гербер, който обаче категорично отказва да предостави мумията за изследване, тъй като възможността тя се окаже фалшификат може много сериозно да се отрази на бизнеса му.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Visited 901 times, 1 visit(s) today