Може ли призракът да ви разболее? Вярата на болестта на призраците на индианците от индианския произход

[ad_1]

Призрачната болест е вярата, че призраците са в състояние да накарат жив човек да се разболее. Този конкретен термин се използва от коренните американци, особено сред народа на навахо. Въпреки това, това вярване може да се намери и в други индиански култури. Освен това, тази концепция се среща в други култури по света, макар и с някои леки вариации. И така, как призракът ви разболява и защо?

Какво причинява призрачна болест?

Според наваховете, както и някои други индиански култури, призрачната болест се причинява от дух на мъртвите, прикрепен към жив човек. Тази привързаност причинява вреда на живия човек, тъй като призракът черпи неговата или нейната енергия. Ефектите от този енергиен дренаж се проявяват в определени симптоми, включително:

  • слабост
  • загуба на апетит
  • виене на свят
  • гадене
  • припадъци
  • тревожност
  • депресия
  • кошмари

Смята се, че призрачната болест може дори да доведе до смърт, тъй като душата на засегнатия човек може да бъде пренесена от призрака в царството на мъртвите.

Една от причините, поради които навахото вярват, че се появява призрачна болест, е, че погребалните ритуали не са проведени по правилния начин или от правилния човек. Това може да доведе до това, че починалият ще бъде заседнал в земното царство, за да измъчва живите. Ако се смята, че това е причината за призрачна болест, духовен водач на навахо трябва да проведе традиционна церемония, за да помогне на духа да влезе в отвъдното.

Navajo Hogan, Monument Valley Племенният парк Navajo, САЩ

Навахо Хоган, Долината на паметниците Племенният парк Навахо, САЩ ( CC BY 2.0 )

Навахос също вярват, че призрачната болест се причинява от човек, който общува с мъртвите или чрез свързване на мислите на жив човек с тези на починалия, например, като се мисли твърде много за тях. В случай, споменат от Пуч, например, жена от Навахо развива кошмари за баща си след смъртта му от разкъсване на апендикса. Майката на жената чувства, че дъщеря й е някак свързана със смъртта на съпруга й и е измъчена от злокачественото влияние на духа му.

Няколко години по -късно жената има дете и след раждането тя е поразена от призрачна болест. Някои от симптомите, които изпитва жената, включват „раздразнителност, намален интерес към ежедневните дейности и неспособност да се свързва добре със съпруга си“. Призрачната болест на жената се лекува с помощта на подход, който разглежда както традиционните причини за заболяването, така и биомедицинските, с които се сблъсква.

Момиче Навахо, резерват Навахо, Уиндоу Рок, Аризона

Момиче Навахо, резерват Навахо, Уиндоу Рок, Аризона ( CC BY 2.0 )

Традиционна церемония по навахо беше проведена за лечение на кошмарите, докато бяха предприети диагностични мерки, за да се определи дали нейната следродилна депресия е причинена от други ендокринологични проблеми или не.

Племената на апачите също са се страхували от призрачна болест. За да се предотвратят инциденти, те биха погребвали мъртвите бързо след смъртта си, след което изгаряли целия дом и вещи на мъртвия. След провеждане на ритуал за пречистване, членовете на семейството на починалия се преместват в нов дом и не се обезкуражават дори да споменават името на мъртвия индивид. Смята се, че всички тези действия им помагат да избягат от духа на призрака.

Лечение с китайски призрак

Освен коренните американци, други култури също вярват, че болестите могат да бъдат причинени от призраци. В древен Китай например болестите понякога се приписват на влиянието на призраци. Тази идея все още може да се види в практиката на традиционната китайска медицина днес, макар и с някои модификации. В акупунктурата има набор от специални точки, известни като Бакси, което може да бъде преведено като „Осемте призрака“ или, в съвременните текстове, „Осемте патогени“.

Духът от Цукиока Йошитоши Печатът изобразява Митокомон Мицукуни-ко, побеждаващ призрак в Яхата

Духът от Цукиока Йошитоши Печатът изобразява Митокомон Мицукуни-ко, побеждаващ призрак в Яхата ( Публичен домейн )

За китайците болестите могат да се дължат на влиянието на призраци, ако са много сериозни, необичайни или не могат да бъдат лекувани от западната медицина. Китайците смятат, че основната причина духовете да се върнат в царството на живите е, че те не са получили надлежно погребение. Независимо от това, тези духове също могат да се върнат, за да търсят отмъщение или да потърсят помощ, за да поправят грешка, която са причинили / претърпели.

Заболяванията, причинени от призраци, могат да бъдат физически или психически, макар и необясними от съвременната западна медицина, както бе споменато по -рано. Следователно, за да се лекуват тези болести, трябва да се вземат други мерки, например, да се помолите на определен бог, да потърсите помощта на местен лечител или да успокоите духа.

Болест на духа в Самоан

Форма на призрачна болест може да се намери и в вярванията на самоанците. В тази култура се смята, че призраците също имат силата да наказват живите. Сред причините за недоволството на един дух е жив човек, който все още таи омраза към мъртвия или не проявява подобаващо уважение към него или нея.

Някои често срещани симптоми на обсебен човек включват плюене, гримаса и изпъкнали очи. В някои случаи предполагаемото притежание е диагностицирано като „истерично вълнение“. За да се излекуват подозрителни притежания, често се използва самоанска народна медицина и включва премахване на призраците от тялото на човек.

Горещо изображение: танцьори на навахо йебичай (йи би чей). Едуард С. Къртис. САЩ, 1900. The Welcome Collection, Лондон. Източник: Публичен домейн

От Ву Мингрен

Актуализирано на 30 юли 2021 г.

Препратки

Capps, C., 2012. Болестта на духовете на навахо. [Online]
Наличен в: http://www.unexplainable.net/ghost-paranormal/the-navajo-ghost-sickness.php

Jaffee, L., 2015 г. Кратка история на призраците в китайската медицина. [Online]
Наличен в: http://acupuncturetwincities.com/2015/10/a-short-history-of-ghosts-in-chinese-medicine/

Palmer, DA, 2011. Тялото: здраве, нация и трансцендентност. В: DA Palmer, G. Shive & PL Wickeri, eds. Религиозен живот на Китай. Оксфорд: Oxford University Press, стр. 87-106.

Пуч, RW, III, 1988 г. Призрачна болест: Междукултурно преживяване с израз на незападни традиции в клиничната практика. [Online]
Наличен в: http://www.ucdenver.edu/academics/colleges/PublicHealth/research/centers/CAIANH/journal/Documents/Volume%202/2(2)_Putsch_Ghost_Illness_6-26.pdf

Тейлър, Дж., 2015. W3 Дейност: Призрачна болест. [Online]
Наличен в: http://anthropology.msu.edu/anp204-us15/2015/06/05/w3-activity-ghost-sickness/

[ad_2]

Source link

Visited 23 times, 1 visit(s) today