Мистерията на алеята от китови кости: кой я изгражда и защо?

[ad_1]

Историята на човешката раса представлява постоянен интерес за нас. Много странни и непознати народи са ходили по земята преди нас и всичко, което виждаме днес, съдържа част от историята в него. Нашата човешка история, историята за това кои сме ние, е толкова интригуваща за нас, колкото и всичко друго на тази планета. Без него не можем да опознаем себе си.

Следователно историята стои като прозорец, който се отваря на различни портали и в различни времена. Това позволява на хората да гледат в миналото не само от празно любопитство, но и да се учат от него. Ние сме уникални по този начин, единственото животно на земята, което гледа себе си с ретроспекция и се учи, не само чрез пример, съзнателно от отдавна починалите си предци.

Едно от многото интригуващи съкровища от нашата антропологична история е това на Алеята на костните кости. В заветрените сини води на Берингово море, на 24 км (15 мили) северозападно от нос Чаплино в най -източния край на Русия, се намира остров Итигран. Днес някога неясният остров е известен със своя екотуризъм и исторически пътеки за пътуване. И най -странното – китовите му кости.

Остров Итигран държи останките, оставени от много местни племена, сега отдавна разпръснати или изчезнали. Във водите около острова могат да се видят лениво плуващи белуга и китове. Тези китове са предоставили суровините, които са направили този остров известен. Остров Итигран, алея за костни кости и китове са свързани помежду си.

Остров Итигран

Остров Итигран се намира на 1,5 км (1 миля) от брега на Източна Азия, южно от Северния полярен кръг. Разположението му в най -източния край на Русия означава, че то също е на малко повече от 200 км (125 мили) от Аляска, в САЩ.

Островът е малък, само 13,5 км (8,4 мили) дълъг и 5 км (3,1 мили) широк. Островът може да е малък, но има уникална история, която да предложи на посетителя. Поради това и поради своята естествена планинска красота, островът е много популярен като туристическо място днес. Островът е част от Руската федерация и този туризъм е основният източник на доходи за неговите жители.

Алея за китови кости

Остров Итигран е най -известен по много особена причина. Островът е дом на алеята Whale Bone Alley, 550 м (601 ярда) участък земя, където гигантски котки и черепи от китове осеяват пейзажа като странни, древни стоящи камъни.

Китови кости осеяват острова, очевидно по сложен модел (Национална служба за океана / Public Domain)

Китови кости осеяват острова, очевидно по сложен модел (Национална служба за океан / Публичен домейн )

Алеята е открита през 1976 г., когато съветските археолози се натъкват на мястото, докато изследват острова. Първоначалното място, което те изследваха, съдържаше около 34 кости от гренландски китове. Тези кости бяха подредени приблизително в една линия и затова археолозите й дадоха името Whale Bone Alley. Подреждането на костите на китове е открито преди 600 години и е изключително необичайно и интересно от антропологична гледна точка.

Костите на китовете са масивни, с тегло около 300 кг (660 фунта) всяка. Костите са притиснати дълбоко в пясъка и са подкрепени от камъни около основите им. Алеите и ямите пресичат региона и моделът, който те образуват, е накарал археолозите да смятат, че мястото някога е било много по-голямо и по-сложно.

Какво е това място?

Историците, които са проучили мястото, смятат, че мястото някога е било пълно с китови черепи. На сайта има и някои ями, за които се смята, че са били използвани за съхранение на китово месо. Изминали са десетилетия от откриването на обекта, но археолозите все още не са сигурни за неговата цел.

При липса на окончателно разбиране на сайта, има много диви теории около Whale Bone Alley. Това само допринася за славата на сайта, привличайки туристи, които искат сами да видят мистериозните аранжименти. По отношение на мащаба на мистерията, Алеята има толкова много въпроси без отговор, колкото Стоунхендж или Пирамидите в Гиза.

Преобладаващата теория е, че остров Итигран някога е бил обитаван от местни племена на инуитите, наречени „Юпик“. По времето, когато мястото е създадено, през 14 век, островът е много по -студен, отколкото е днес. Това доведе до образуването на ледени плочи в околните морета и недостиг на храна по целия остров.

Сибирски юпик (Набогатова / Публичен домейн )

Известно е, че Yupik ловуват китове, както правят днес, като единствения надежден източник на храна по онова време. Предполага се, че това са останки от онези китове, организирани от племената по декоративен начин.

Археолозите смятат, че племето Юпик на острова се е фрагментирало през този период на „Малката ледникова епоха“ и че е имало насилие между различните фракции на племето. В тази светлина алеята за костни кости би могла да бъде построена като светилище, маркиращо неутрална територия, където различните фракции могат да се срещат и да се хранят заедно, без да се страхуват от насилие. Фракциите биха могли да обсъдят проблемите си на това място и да намерят решения заедно.

Археолозите също смятат, че съплеменниците може да са участвали в жертвоприношения и ритуали. Подробностите за такива жертвени ритуали обаче тепърва ще се откриват. Хората от Юпик, които остават в региона днес, казват, че мястото е само древен склад за месо. Тъй като китовото месо е било основен продукт за прародителите на Юпик, има шансове Алеята да е просто древна касапница за китове.

Продължават разследванията на алеята на китовите кости и нейния произход. Целта му може да е умряла с предците на племето юпик. Въздухът на енигма и изолация, който заобикаля мястото и днес, го прави едно от най -странните исторически обекти в света. Учените продължават да се опитват да разберат какво се е случило тук, а междувременно туристи от цял ​​свят продължават да се тълпят към изолирания остров.

Независимо дали Whale Bone Alley е старо светилище или касапница, която се грижи за по -опростените нужди на човека, това със сигурност е ексцентричен отпечатък, оставен от човека в историята. Може би един ден ще разберем какво означава това място за Юпик, преди 600 години. Но междувременно въздухът на мълчалива мистерия и тържественото величие на костите създават сурова красота на Итигран, която е неоспорима.

Гореща снимка: Стоящи китови ребра на остров Итигран. Източник: National Ocean Service / Публичен домейн

От: Бипин Димри

[ad_2]

Source link

Visited 15 times, 1 visit(s) today