гравиран череп

Мистерий около намерен череп в антикварен магазин

Предполага  се, че черепът е отпреди около 300 години. Покрит е изцяло с фигури и символи, които вероятно са с някакво религиозно предназначение. Засега обаче никой не е в състояние да определи точното им значение, а още по-невероятно е да се установи кой е гравирал черепа, нито пък да се установи идентичността на човека, на когото е принадлежал някога.  През не толкова далечната 2011 г., заможен бизнесмен, посетил един от ключовите антикварни магазини във Виена – едно от местата за истинските колекционери, където туристи рядко стъпват. Това, което открил е меко казано зашеметяващо! На полицата в кашон бил поставен древен череп, който бил гравиран в най-дребен детайл с мистериозни будистки надписи и символи. Изработката била феноменално прецизна!

Собственикът на антикварята разказва, че е закупил черепа от човек, който от своя страна твърди, че е принадлежал на негов далечен родственик, лекар, пътувал из цяла Азия. Този далечен роднина някога се оказал в помощ на игумена на будистки манастир в Тибет. За да му се отблагодари за грижите, игуменът подарил на лекаря няколко реликви, сред които бил и черепът.

череп

След като се сдобил с мистичния експонат, новият собственик на черепа Хартл Клеменес публикува снимки във форум на сайт, посветен на азиатските изкуства. Там той пише: “Сдобих се с този череп през 2011 година в антикварен магазин във Виена. Показах го на няколко експерти и организации, сред които и Института по тибетски и будистки изследвания във Виена, природонаучния музей във Виена и т.н. Повечето от символите и тибетските писмена бяха дешифрирани, ни никой не е чувал досега за подобен череп. Освен един, тибетецът Кхенпо (монах-преподавател), който ми разказа, че такива черепи са били гравирани преди много време, за да предпазват членовете на семейства от проклятия или да поведат заблудилата се човешка душа по правия път“.

Информацията за религиозната практика, за която намеква монахът-преподавател, е изключително оскъдна. Буквите, издълбани на долната челюст на черепа, ако са изписани на Деванагари, може да се прочетат като „Ом, Ма, Са, Ма, Та, Са, Ом, Да, Ма, Та“. Други експерти обаче смятат, че изписаното е образец на древното писмо, наречено лант’са или на индийското писмо ранджа от VII век. Без да е известен произхода на черепа, няма да е възможно да се определи точно как следва да се прочетат буквите и да се преведе написаното.

загадъчен череп

Издълбаните върху черепа изображения дават все пак допълнителна информация. Две от фигурите на горната част изобразяват Цитипати – защитни божества в някои будистки традиции. Традиционно едното е от мъжки пол, другото – от женски, но гравираните върху черепа изображения не могат да бъдат точно идентифицирани. Цитипати са господари в подземния свят и по традиция са изобразявани като танцуващи диво вечният танц на смъртта.

 

гравиран череп

Клеменс, собственикът на черепа, пише по-късно в същия форум в отговор на коментар: „Беше ми казано, че са изобразени в поза „лък и стрела“, което съответства на най-високото ниво на тантра“.

мистичен череп

За друга от фигурите се предполага, че изобразява птицеподбното създание Гаруда, също божество в хиндуистките и будистки религиозни традиции. Обикновено Гаруда се изобразява като отчасти човек, отчасти орел. Божеството е заклет враг на нагите – раса от змиеподобни демони. Подобно на орлите, Гаруда се стрелва от небесата и сграбчва с ноктите си нагите.  Върху черепа са гравирани и няколко извиващи се линии, които може да се приемат за змии-демони, а на едно място тази „змия“ отчетливо се вижда в ноктите на птицеподобното създание.

 

древен череп

От другата страна на черепа има фигура на Ваджрапани, една от първите бодхисатви, древен покровител и настойник на Гаутама Буда. Ваджрапани всъщност е част от трио, но другите две фигури не са гравирани на черепа. Първото от липсващите изображения е това на Авалокитешвара, който представя безкрайното състрадание на бодхисатвите, а втората – на Манджушри, представата за безграничната мъдрост на бодхисатвите. Ваджрапани е олицетворение на неизчерпаемата сила на будите. На същата страна има още една фигура, която засега не е идентифицирана.

 

загадка с череп

Пространството между фигурите е запълнено с „Ом“ символи и изображения на животни, сред които се виждат кози, змии, катерици, глава на слон и птици. Всяко от тези изображения може да има свой смисъл, но е възможно и да са част от някакво общо по смисъл послание.

За този череп наистина се знае малко. А и това, че е частна собственост ограничава възможностите на учени и експерти да го проучат по-детайлно. Черепите с гравирани върху тях символи не са нещо неизвестно, но са много рядко срещани артефакти. Точно този, който е изпълнен с такава прецизност и умение, заедно с вложената в гравираните изображения религиозна символика, без съмнение представлява много ценно съкровище.

 

Източник:ТУК

Visited 200 times, 1 visit(s) today