Любопитният случай на лабиринтите в Скалистата долина

[ad_1]

Разположена между Боскасъл и Тинтагел, Скалистата долина е малка долина в северната част на Корнуол, Англия, издълбана от река Тревил. Място на мистично и историческо очарование, в него се намират два малки лабиринтни петроглифа, наречени Лабиринти в Скалистата долина, разположени в старата мелница Треветет с плоча, придружаваща резбата, която гласи „Лабиринтски резби, вероятно от ранната бронзова епоха (1800-1400 г. пр. Н. Е.) ). “

Въпросната мелница е черпила вода от близкия поток и е произвеждала плат и прежда до 1861 г. Произходът на петроглифите е забулен в мистерия и привидно е със съмнителен произход, като категорични доказателства сочат, че те не са от ранната бронзова епоха. Същото е потвърдено в прекрасно проучване на Abegael Seward, публикувано в Каердроя списание през 2001 г. Между другото, Каердроя е уелска дума, която означава лабиринт или лабиринт, изсечен от овчари в мушката, служещ като пъзел.

Лабиринтите в Скалистата долина се намират до река Тревил, изобразена тук, в Корнуол.  (Джени / Adobe Stock)

Лабиринтите в Скалистата долина се намират до река Тревил, изобразена тук, в Корнуол. ( Джени / Adobe Stock)

Абегаел Сюард: Разсейване на понятието за културна дифузия

Между другото, Сюард категорично не се съгласява с идеята, че това са петроглифи от ранната бронзова епоха. Нейният анализ се фокусира върху проследяването на историческата линия на находката. Откритието е направено от местен жител на име SJ Madge през 1948 г., в една от неговите „разходки с пътеводители“ из района. По това време преобладаваше схващането, че петроглифите „представляват директното разпространение на средиземноморските хора … към праисторическия Корнуол“.

Още в следващото изречение Сюард бърза да го разсее като поредния аспект на митотворчеството, тъй като не е имало веществени доказателства, които да го подкрепят. По това време господстващите историографски традиции са много повлияни от новаторската работа на австралийския археолог В. Гордън Чайлд, който се е специализирал в европейската праистория и цялото това понятие за разпространение на култури.

Според Childe това културно попури е било съсредоточено около миграциите и разпространението на идеи, които постигат усещане за универсализация. Това беше подпомогнато от факта, че Средиземноморието и неговите хора отдавна са били кредитирани, че са в центъра на мотива на лабиринта. Това се дължи на близостта му до Северна Африка и междуатлантическото пътуване до Америка, което го превърна в център на културния космополитизъм.

За тази цел историците сравняват мелничните резби с бронзовите и железните епохи от скалното изкуство от Понтеведра в северозападна Испания и Вал Камоника в алпийска Италия. И все пак тук има две отправни точки. Първо, петроглифите имат малко общи черти, за да ги поставят в по-голямата атлантическа традиция. Второ, има много малко съвременни примери за праисторическо скално изкуство в Югозападна Англия.

Отблизо на един от лабиринтите в Скалистата долина.  Произходът на тези така наречени петроглифи е съмнителен.  (Tuxraider презареден / CC BY-SA 3.0)

Отблизо на един от лабиринтите в Скалистата долина. Произходът на тези така наречени петроглифи е съмнителен. (Tuxraider презарежда / CC BY-SA 3.0 )

Лабиринти в Скалистата долина – вкоренени в модерната традиция

Изследванията на Seward се фокусират върху наличните доказателства, вместо да постулират за това, което не може да бъде доказано. Твърдите факти и доказателства сочат, че резбите във фантастичното състояние, в което се намират, вероятно са били издълбани в модерната епоха. Тя пише:

„Резбите са разположени върху гладък израстък от сравнително мек шисти и седят до него малък поток, който води директно към морето. Потокът осигуряваше мощта за мелницата Trewethett Mill от 18 век, която стои между издълбаната скална стена и водата. Долината е стръмна и има много подобни издатини, макар че няма нито едно с толкова защитено лице като това, върху което се намират резбите.
Линията на разреза е много фина и двете
лабиринти изглежда са били издълбани с подобен инструмент, ако не със същия – най-вероятно желязо или стомана, а не друг камък. Също така състоянието на резбите е много добро, когато се смята, че повърхността е била изложена на течаща вода и действие на корените в продължение на много години. Шистовете, в които са издълбани, са меки и са склонни да се цепят, когато се изветрят. “

Дърворезбите са открити близо до руините на Trevethy Mill, като някои експерти стигат до заключението, че лабиринтите Rocky Vally всъщност са издълбани от бивш наемател.  (Kmtextor / CC BY-SA 4.0)

Дърворезбите са открити близо до руините на Trevethy Mill, като някои експерти стигат до заключението, че лабиринтите Rocky Vally всъщност са издълбани от бивш наемател. (Kmtextor / CC BY-SA 4.0 )

Неоязичество и мистика в лабиринтите в Скалистата долина

Според онлайн публикация Атлас Обскура , друга теория е, че тези лабиринти идват от келтската култура. Те може да са били символ на плодородие или живот, а може би дори са използвани в езически ритуали. Това е популярен сайт за посещение на нео-езичници, които често оставят предложения, които могат да бъдат намерени окачени на дървета и вътре в пукнатините и пукнатините на изоставената мелница.

Възможно ли е петроглифите да са били създадени от действията на ентусиазиран неоязичник или преданоотдаден, който е искал да остави своя отпечатък в аналите на историята и да донесе репутация на сайта за наличието на ранни бронзови епохи петроглифи? Не е необичайно пътниците и тези, които посещават исторически забележителности, да оставят следите си по някакъв начин – или имена, или резби, върху паметници, дървета и други подобни.

Seward също пише подробно за културното вграждане на мистицизма в Корнуол, признат в пътеводителите като дом на магически и мистични места. През ерата на възможностите от 70-те и 80-те години любопитни и ентусиазирани пътешественици (особено хипита) извеждат теории на класически заселници от култовете на Ариадна, чиято роля е ключова в мита за Тезей и Минотавъра и Дионис, древногръцкия Бог на вино, плодородие и религиозен екстаз.

Лабиринтите се превърнаха в места за очарователни теории от мистичен произход, като например „използването на лабиринти от вещици за предизвикване на съзнание за променени състояния“. В близкия Боскасъл, в музея на магьосничеството, има друга скална плоча с класически лабиринт, често цитирана в подкрепа на тази теория. Самата плака обаче също е със съмнителен произход.

Според Пазителят , зад мелницата е открита богата орда от оброчни дарения, които подхранват по-нататъшното мистично очарование от мястото. Това включваше изоставени монети, ключове, калаен Буда, гривни, панделки, пера, морски раковини и спорадичен растеж на цветни цветя като теменужки и лютичета. Има и появата на див чесън зад мелницата, което подтиква към допълнителни суеверия и фолклор.

Алтернативни теории за произхода на лабиринтите в Скалистата долина

Нито една съвременна теория в Европа не е пълна без връзка с някакъв елемент на Църквата, въпреки опитите на Европа със секуларизъм. Близостта по-нататък нагоре по течението до Свети Нектанов Глен, раннохристиянски отшелничество, което съдържа така наречения Холивудски камък, единственият друг петроглиф на Британските острови от някаква значителна древност. И все пак има малко веществени доказателства в подкрепа на това твърдение за раннохристиянски произход.

Изследването на забележителност от Unwin през 1999 г. всъщност посочи как един от предишните наематели в мелницата (вероятно един от работниците на място) вероятно е издълбал лабиринти. Тази хипотеза се подкрепя от „практиката на наемателя да изрязва различни имена и дати по стените на мелницата“. Освен това мелницата е изоставена след 1861 г., което вероятно е причината да се забележи едва след 80 години.

Използването на класическия лабиринт беше синоним на съвременни традиции и фолклор, което означава, че това не беше аспект от знания, притежавани от тези от висшите класи или земевладелци, а по-скоро от обикновените хора. Доказателства за широко разпространение през 18 век са отбелязани в лабиринтите Chaldon Mine в Англия. Има данни и за това от скандинавския регион през този период.

Сребърна монета, отсечена в Кносос, Крит, около 300 до 270 г. пр. Н. Е., С лабиринтни изображения, вдъхновени от митологичните разкази за многокурсалния лабиринт, създаден да съдържа смъртоносния Минотавър.  (Hispalois / CC BY-SA 4.0)

Сребърна монета, отсечена в Кносос, Крит, около 300 до 270 г. пр. Н. Е., С лабиринтни изображения, вдъхновени от митологичните разкази за многокурсалния лабиринт, създаден да съдържа смъртоносния Минотавър. (Hispalois / CC BY-SA 4.0 )

Разбиране на петроглифите и лабиринтите

Петроглифът е изображение, създадено чрез премахване на част от скалната повърхност чрез разрез, резба или други техники, класифицирани като форма на скално изкуство. Петроглифите са свързани с праисторически народи и могат да бъдат намерени в разпръснати петна по целия свят. Те обикновено имат дълбоко културно, религиозно и историческо значение за обществата, които са ги издълбали. Тяхната праисторическа асоциация също намеква за период, в който езикът не е бил сложен или добре оформен и по този начин много петроглифи по целия свят все още остават необясними.

Лабиринтът е сложен лабиринт, взет от гръцката митология на Дедал, изграждащ многокризален лабиринт на Крит, толкова объркващ, че може да съдържа смъртоносния Минотавър. Създаденият от него типичен модел се нарича лабиринт в съвременния език. Класическият модел на лабиринт (както се наблюдава на петроглифите в Скалистата долина) е получен от критски монети, датиращи между 400 и 200 г. пр. Н. Е.

Днес има над 6000 регистрирани лабиринта по целия свят. Лабиринтите се превърнаха в завладяваща област на изследване, представяния на сънища и други подобни, включително философия в писанията на автори като Хорхе Луис Борхес, Умберто Еко, чак до популярното, съвременно Пърси Джаксън сериали и безброй филми и телевизия. Те също така намират значително представяне в съвременното изкуство и видео игрите. Доколкото знаем, може би петроглифите са талантливата работа на празен работник в мелницата или просто наемател в мелницата, както предположи Унвин!

Горно изображение: Лабиринтите Скалиста долина в Корнуол се намират близо до Тинтагет по поречието на река Тревил. Източник: Джени / Adobe Stock

От Рудра Бхушан

[ad_2]

Source link

Visited 42 times, 1 visit(s) today