Любопитни факти свързани със златото

Не само за жените думата “злато” е музика за ушите! Ето най-интересните и любопитни факти за този благороден метал.
Публикувано изображение
Златен стандарт
Използването на злато като гарант на хартиените валутни системи, или така нареченият “златен стандарт”, е залегнало в основата на световните валути до Първата световна война. През първата половина на ХХ-ти век повечето страни се отказват от златното обезпечение на валутите си и премахват златния стандарт.
Публикувано изображение
Рекордьорът
Цял век Южноафриканската република заема лидерската позиция в световния златодобив. Китай обаче неотдавна й отне първото място. През 2007 г. азиатската страна за пръв път оглави класацията. Според данни на Китайската златна асоциация (China Gold Association) златодобивът в Китай за 2010 възлиза на рекордните 340 тона.
Преди да бъде изместена от Китай, Южноафриканската република цяло едно столетие е шампион по добив на злато. От нейните недра са извадени повече от 45 000 тона благороден метал. Първите регистрирани златни залежи датират още от 1884 година.

Индийски страсти
Половината от цялата наличност на злато в света се намира в Индия под формата на накити и бижута. Това е най-внасяната суровина в страната – след петрола. И нищо чудно, предвид страстта на индийките към пищни украшения. Златото в Индия е не само символ на благосъстоятелност, но и на сигурност, защото в тежки времена винаги може да се продаде.

Най-много злато има в…
Къде има над 8.000 тона злато на едно място? Отговорът е: във Форт Нокс, щата Кентъки. Там се намира най-известният златен резерв в света – този на САЩ. Съединените щати нямат конкуренция по запасите си на злато в света. Техният златен резерв е почти толкова голям, колкото този на Италия, Франция и Германия взети заедно.
Публикувано изображение
Германското злато
След САЩ, Германия се нарежда на второ място по златни резерви в света. Централната банка на Германия разполага с 3.403 тона злато.
Публикувано изображение
А България?
Къде стои България в световната ранглиста? Златните резерви на БНБ в края на август 2010 г. възлизат на 40,4 тона. Това класира страната на 43-то място в света.

Цената на златото
Управителят на Кралския монетен двор Исак Нютон пръв определя цената на златото през 1717 година. Една тройунция злато той приравнява на малко повече от четири лири. Тази стойност на златото се запазва фиксирана близо 200 години. За заслугите си към Монетния двор и постиженията си в областта на науката Нютон е удостоен с благородническата титла “сър”.
Публикувано изображение
Златото на глупака
Не всичко, което блести е злато. Минералът пирит често изиграва лоша шега на златотърсачите-любители. Той измамно много прилича на злато и затова го наричат още “златото но глупака”. Минералът е бляскава съвкупност от мед, желязо, злато, сребро, кобалт, цинк и никел.
Публикувано изображение
Златни контакти
Не случайно контактите в совалките са от чисто злато. Златото е отличен електропроводник, не корозира и това са две доста основателни причини за неговото използване в космонавтиката. Тези негови качества гарантират 100-процентовата функционалност на контактите в Космоса, а както знаем там условията са доста екстремни. Във всяка космическа совалка има повече от 40 кг злато.

Сателити от злато
Злато има не само в космическите совалки. Бляскавият метал е перфектен рефлектор и това го превръща в идеалния материал за облицоване на сателити. Тънкото златно фолио, което покрива повърхността на сателитите рефлектира слънчевата светлина и ги предпазва от силното топлинно излъчване.
Публикувано изображение
Яйцата на Фаберже
Петер Карл Фаберже е един от най-големите майстор-златари на всички времена и несъмнено най-прочутият. Той е придворен бижутер към руския царски двор, а световна слава му носят неговите “Великденски яйца”. Те са истински бижутерски шедьоври! Фаберже успява да изработи 50 яйца, от които 42 са запазени и до днес, а 8 безследно изчезнали.
Публикувано изображение
Българското злато
Най-старите златни украшения в света не са намерени в някоя древна египетска гробница, а в некропола край Дуранкулак! 24-каратовите златни накити и фигурки от каменно-медната епоха предизвикват истинска археологическа сензация, когато през 1972 г. един багерист случайно се натъква на тях. Златото датира от около 5000 години преди Христа, а канал “Дискавъри” засне цял филм за него.
Публикувано изображение
Треска за злато
На 24 януари 1848 г. един агроном на име Джон Сатър открива буца злато в ранчото си в Сакраменто. С това поставя началото на познатата ни от романите на Джек Лондон треска за злато в Калифорния. Като обезумели от мечтата за бързи пари, хората се стичат като лавина в американския щат, където избухва легендарната жестока битка за злато.
Публикувано изображение
Испанският крадец
Испанецът Франсиско Писаро влиза в историята не само като завоевател на Империята на инките, но и като най-големия крадец на злато в света. Той и неговата войска пленяват вожда на инките Атахуалпа, като искат нечувано голям откуп за него. Въпреки предложените от инките 59 157 кг. злато и 11 793 кг. сребро в замяна на вожда, Писаро не удържа на думата си и безмилостно го екзекутира.
Публикувано изображение
Тайнственото eзеро
На територията на днешна Колумбия, в Андите, възниква една легенда – легендата за “Златния град”. Древен ритуал по провъзгласяване на нов върховен вожд на племето муиски слага началото на един тайнствен мит. Изпълнявайки ритуала, хората от племето поръсвали бъдещия вожд със златен прашец, качвали го на сал, натоварен със златни дарове за боговете и поемали с него на плаване по езерото Гуатавита.
В средата на езерото се отдавали на молитви и пускали златните дарове един по един във водата. Около 1530 г. конкистадорът Гонзало Хименес де Кесада става свидетел на този тайнствен ритуал и така тръгва легендата за Златния град Ел Дорадо. Мнозина авантюристи са опитвали да открият точното местонахождение на Златния град – но уви, безуспешно. 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

 

Visited 861 times, 1 visit(s) today