Легендарната хиперборея и древните гърци: кой наистина е открил Америка?

[ad_1]

В своята история за Атлантида, написана около 360 г. пр. Н. Е., Платон споменава голям остров или континент отвъд Атлантическия океан, един по -голям от Либия и Азия, взети заедно. Той каза, че този континент е бил толкова огромен, „обхващал (обгърнал) този истински океан“. Възможно ли е Платон да говори за американския континент, а не за Атлантида, както мнозина автоматично предполагат, когато четат тази история за първи път?

Нека не пренебрегваме, че много учени и изследователи също показват, че правилният превод на текста на Платон поставя Атлантида в Средиземноморието, а не в Атлантическия океан, или на някакво друго екзотично място. Освен тези твърдения, възможно ли е да се приеме, че древните гърци, около 4 -ти век пр.н.е., са знаели за американския континент отвъд Атлантическия океан? Интересното е, че няколко улики предполагат, че това в крайна сметка може да не е толкова странно предположение.

Преди около двайсет години, през 1996 г., Марк МакМенамин, професор по геология в колежа Маунт Холиок в САЩ, откри и интерпретира поредица от загадъчни маркировки на обратната страна на картагенска златна монета, изсечена около 350 г. пр.н.е., като древна карта на света. В центъра на тази карта на света има ясно изображение на средиземноморския басейн. Изображение вдясно от него се интерпретира за представяне на Азия, докато изображението вляво се интерпретира за представяне на американския континент. Професор МакМенамин също установи, че всички известни екземпляри от този тип монети образуват един и същ тип „световна“ карта. Това без съмнение беше интересно откритие; най -интересното за тази находка обаче е, че тази конкретна картагенска монета е сечена в рамките на същото десетилетие, когато Платон разкри историята на Атлантида и разкри, че има голям континент срещу Херкулесовите стълбове.

Картагенски монети от около 310-290 г. пр.н.е.  Само представително изображение.

Картагенски монети от около 310-290 г. пр.н.е. Само представително изображение. (Класическа нумизматична група, Inc. http://www.cngcoins.com/ CC BY-SA 2.5 )

Картата на Пири Рейс

Световната карта на Пири Рейс, кръстена на своя създател, турски адмирал и известен картограф (1465-1553), нарисувана през 1513 г., само две десетилетия след „откриването“ на Америка от Христофор Колумб, изобразява западния бряг на Африка, Европа, както и целият американски континент от Атлантическата страна. Според Пири Рейс обаче неговата противоречива карта се основава на няколко други диаграми, много от които датират още през 4 век пр.н.е.!

Карта на света от османския адмирал Пири Рейс, нарисувана през 1513 г.

Карта на света от османския адмирал Пири Рейс, нарисувана през 1513 г. ( Публичен домейн )

Въпреки че по никакъв начин известната карта не се доближава до сателитно изображение, тя все още правилно изобразява континентите от двете страни на Атлантическия океан, макар и с един основен недостатък. На него се вижда рогът на Южна Америка, който се завърта рязко на изток, почти под ъгъл от 90 градуса, сякаш Южна Америка „обгръща“ Атлантическия океан в долната част на картата. Разбира се, някои продължават да спекулират, че хоризонталното тяло на тази земя може да бъде това на Антарктида, което води до противоречие, тъй като Антарктида е открита едва 300 години по -късно.

Въпреки че противоречията в картата на Пири Рейс значително намаляват без Антарктида в нея, съществуването на тази карта все още помага да се затвърдят няколко предположения, направени по -рано. Ако наистина Пири Рейс е заимствал от други древни карти, датиращи от 4 -ти век пр. Н. Е., То несъмнено това подсилва предположението, че Платон, на 360 г. пр. Н. Е., Би могъл да е наясно с американския континент, за да го включи в своята история.

Освен това възможно ли е очевидният недостатък на картата на Пири Рейс, който най -вероятно се е появил и на много по -старите оригинали, обяснява защо Платон е останал с погрешното впечатление, че огромният континент срещу Херкулесовите стълбове „обхваща“ ) Атлантическия океан. Точно както в северното полукълбо, където Северна Америка, заедно с Гренландия, Исландия и няколко други острова изглежда обхващат Северния Атлантик.

Карта от Абрахам Ортелиус, Амстердам 1572: горе вляво Oceanvs Hyperborevs отделя Исландия от Гренландия.

Карта от Абрахам Ортелиус, Амстердам 1572: горе вляво Oceanvs Hyperborevs отделя Исландия от Гренландия. ( Публичен домейн )

Легендарна хиперборея

Допълнителни улики обаче не само предполагат, че древните гърци са знаели за Северна Америка отвъд Атлантическия океан, но както изглежда, те са били запознати и с региона около Северния полярен кръг – по същество счупения мост, който свързва Северна Европа със Северна Америка. Те нарекоха тази земя Хиперборея (гръцка дума, която означава „Изключително северна“.)

Арктически континент на картата на Герард Меркатор от 1595 г.

Арктически континент на картата на Герард Меркатор от 1595 г. ( Публичен домейн )

Това възможно ли е? Макар че несъмнено скептиците биха отхвърлили това предложение, интересното е, че гърците смятат, че Хиперборея е непокътната територия толкова далеч на север от Гърция, слънцето там никога не залязва. Разбира се, единственото място на север, където слънцето непрекъснато грее, поне шест месеца от годината, е районът над Арктическия кръг, територия, която очевидно не е лесно достъпна, особено през зимните месеци. „По стечение на обстоятелствата“ поетът Пиндар (522 г. пр. Н. Е. – 443 г. пр. Н. Е.) Пише, че „нито с кораб, нито пеша ще откриете прекрасния път към събранието на хиперборейците“, изявление, което допълнително потвърждава недостъпността на този регион.

И така, като се има предвид местоположението на това място (някъде „изключително северно“), фактът, че е някъде, където слънцето никога не залязва, а това е регион, недостъпен пеша или с лодка (най -вероятно поради замръзнал Ледовит океан), където иначе такова място може да бъде? Може ли Хиперборея да е била плод на живо въображение или е възможно да има известна истина в тази история, както в случая с други истории, донесени ни от древна Гърция, които включват реални места, обвити в митични елементи? Такъв, наред с други, е Дворецът в Кносос, който се свързва с Минотавъра (митичен звяр от половин човек и наполовина бик), град Троя, който е свързан с епична война, водена от полубогове, и планината Олимп, която се смяташе, че е зает от богове. Но какво да кажем за Хиперборея? Възможно ли е гърците да успеят да се ориентират толкова далеч на север или това знание да им се предаде от други, като например минойците?

Пътят към Хиперборея и Северна Америка

Пътят към Хиперборея и Северна Америка.

Ако според историците минойците от бронзовата епоха преди 4000 години често са пътували чак до Шотландия и Оркнейските острови, за да търгуват стоки, немислимо ли е да се предположи, че с течение на времето (вървяйки напред -назад в продължение на хиляда години) те може би в крайна сметка са имали достигнали Гренландия (ръбът на Хиперборея,) само на няколко кратки островни спирки? И ако тези древни мореплаватели успяха да стигнат до Гренландия чрез прескачане на острови, възможно ли е тогава да се предположи, че те биха могли да отидат малко по -далеч и в крайна сметка да достигнат Северна Америка, която по същество е точно зад ъгъла?

Указания, погребани по целия свят

Ако не, къде изчезнаха хиляди тонове мед от района около Големите езера през бронзовата епоха? Най -важното е, че подправките, растенията и насекомите, произхождащи само от Америка, са се озовали в Санторини (минойски остров) около 1600 г. пр.н.е.

Разкопки в древния град Акротири на остров Санторини разкриха, че тютюнев бръмбар (Lasioderma serricorne), насекомо, местно население на Америка по онова време, е намерено заровено под вулканичната пепел при изригването 1600 г. пр. н. е. Ако тютюнът е бил въведен на европейците едва около 1518 г. сл. Хр., Както твърди историята (близо 3000 години по -късно), как иначе този вредител от складирания тютюн е попаднал там.

Освен това, как египтяните са успели да получат тютюн и други растения, произхождащи от Америка, като листа от кока, които често са били използвани по време на мумифицирането? Всъщност през 1992 г. немските изследвания разкриха, че една трета от всички тествани мумии носят следи от никотин върху косата, кожата и костите си. Също така, същият тютюнев бръмбар, намерен в Санторини, е намерен в мумията на крал Рамзес II (1213 г. пр. Н. Е.), Както и в гробницата на крал Тутанкамон (1323 г. пр. Н. Е.).

Следвайки генетичната пътека

Ако нашите ранни средиземноморски предци не са знаели за Северна Америка преди 10 000 до 12 000 години, как тогава хаплогрупа Х, средиземноморски ген, се е озовала в Северна Америка около този период и както твърди Платон?

За тези, които не са запознати с генетиката, всяка раса по планетата е категоризирана от учените според тяхната конкретна ДНК хаплогрупа. Например, всички американски индианци съдържат хаплогрупи A, B, C и D. Тъй като хаплогрупите A, C и D също се срещат предимно в Азия, а B главно в Китай и Япония, антрополозите силно спекулират, че тези четири хаплогрупи пътувал до Северна Америка по време на ледников период, когато континентите някога са били свързани с лед.

По -скорошно проучване, обаче, върху някои индиански племена, особено тези около Големите езера, разкри, че освен горепосочените хаплогрупи, е установено, че носят и хаплогрупа X. Ако средноизточниците по някакъв начин са стигнали до Америка преди 10 000 години, защо дали само племена около Големите езера носят този конкретен ген? И най -важното как хората от Средиземноморието пътуват до Северна Америка?

Ако това беше някакъв случаен трансфер, както твърдят някои учени (виж Солутрейската хипотеза), защо тогава никоя друга хаплогрупа от поне дузина в Европа по онова време не последва X, тъй като четирите азиатски хаплогрупи от противоположната страна на картата в крайна сметка следват един друг през Беринговия проток? Възможно ли е хаплогрупа X да се придвижва до Северна Америка в ограничена среда, както твърди Платон? Или е възможно, както предполагат мнозинството антрополози, преди 10 000 години средиземноморските хора са ходили до Америка, докато ледът все още е свързвал азиатския и американския континент в Беринговия проток?

https://www.youtube.com/watch?v=D_DRyrT48Така че

Голям проблем с научното твърдение обаче е, че по пътя от Близкия изток към Америка, най -отдалеченият регион на изток от Средиземноморието, който носи малки следи от хаплогрупа X, е този на Република Алтай в Южна Русия. По -източно от този регион не съществуват следи от хаплогрупа X (вариант на X или друга европейска хаплогрупа). Не трябва също да пренебрегваме, че картите на mtDNA показват, че най -високите концентрации на хаплогрупа X съществуват от Атлантическата страна, около Големите езера, а не в Аляска или по протежение на западния бряг, където според антрополозите хаплогрупа X е проникнала в Америка.

И не на последно място, не трябва да пренебрегваме, че високи следи от хаплогрупа X странно съществуват в Шотландия, Оркнейските острови, Фарьорските острови и Исландия, по същество всички островни спирки от Европа до Северна Америка.

mtDNA карта на хаплогрупа X

mtDNA карта на хаплогрупа X.

Христос А. Джонис е автор на книгата „Ухрония? Открита Атлантида ”.

Топ изображение: Възможно ли е древните гърци да са знаели за Новия свят преди хиляди години? С любезното съдействие Христос А. Джонис

Освен ако не е посочено друго, изображенията са защитени с авторски права материали на Христос А. Джонис и са използвани с разрешение.

От: Христос А. Джонис

Актуализирано на 7 септември 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 32 times, 1 visit(s) today