Легенда за Летящия холандец, Призрачно явление на кораба на капитан Хендрик

[ad_1]

Сред морските митове и легенди малцина са толкова известни като Летящия холандец. Мнозина твърдят, че виждат призрачния кораб на капитан Хендрик ван дер Декен (холандецът), откакто той потъна през 1641 г. Именно заради наглото му отношение пред бурния гняв на Бога се казва, че капитан ван дер Декен и неговият екипаж са прокълнат да плават в открито море до съдния ден.

Капитан ван дер Декен е направил опасното пътуване от Холандия до Далечната Източна Индия, за да закупи доходоносни стоки като подправки, коприна и багрила. Имаше близки обаждания, разбира се, но в крайна сметка те пристигнаха. След като закупи толкова, колкото можеше да побере корпусът и извърши необходимия ремонт на кораба, капитан ван дер Декен тръгна към Амстердам.

Докато корабът му обикаляше крайбрежието на Африка, капитан ван дер Декен помисли колко удобно би било, ако работодателите му, холандската източноиндийска компания, сключат селище близо до нос Добра надежда в Южна Африка, за да послужат за отдих от бурното води.

Изглед към залива Таблица (с изглед от Каапстад, холандска колония Кейп) с кораби на холандската източноиндийска компания, c. 1683. (Обществено достояние)

Пътешествие и проклятие на летящия холандец

Капитанът беше дълбоко замислен, когато корабът му за война започна да обикаля носа. Изведнъж се появи ужасна буря, заплашваща да преобърне кораба и да удави всички на борда. Моряците призоваха капитана си да се обърне, но капитан ван дер Декен отказа. Някои казват, че е бил луд, други казват, че е бил пиян, но по каквато и да е причина капитанът е заповядал на екипажа си да продължи. Той запали лулата си и пуши, когато огромни вълни се блъскаха в кораба. Ветровете разкъсаха платната и водата се разля в корпуса. И все пак Капитанът „държа своя курс, предизвиквайки гнева на Всемогъщия Бог, като положи клеветническа клетва“ (Occultopedia, 2016).

Илюстрация на капитан Хендрик ван дер Декен (moonfireprojekt)

Илюстрация на капитан Хендрик ван дер Декен. (moonfireprojekt)

Притиснат до краен предел, екипажът се разбунтува. Без колебание капитан ван дер Декен уби лидера на бунтовниците и хвърли тялото му в обръщащите се морета. В момента, в който тялото на бунтовника се удари във водата, корабът разговаря с капитана „като го пита дали не иска да влезе в залива онази нощ. Ван дер Декен отговори: „Нека да бъда вечно проклет, ако го направя, макар че трябва да бия тук до съдния ден“ (Вагнер, цитиран в Music with Ease, 2005).

При това гласът отново заговори, казвайки: „В резултат на вашите действия вие сте осъдени да плавате вечно по океаните с призрачен екипаж от мъртви хора, донасящи смърт на всички, които виждат вашия спектрален кораб, и никога да не правите пристанище или да знаете момент спокойствие. Освен това, жлъчката ще бъде вашата напитка, а червеното желязо – вашето месо. ” При това капитан ван дер Декен не трепна нито за миг. Вместо това той просто извика „Амин на това!“ (Окултопедия, 2016).

Летящият холандец от Алберт Пинкъм Райдър

Летящият холандец от Алберт Пинкъм Райдър. ( Публичен домейн )

Наследство на кораба-призрак

Оттогава капитан ван дер Декен е получил прозвището Летящият холандец, плавайки с кораба си с призраци по целия свят. Моряците твърдят, че холандците са заблудили корабите, карайки ги да се разбият върху скрити скали или рифове. Казват, че ако се вгледате в ожесточена буря, която наближава носа на добрата надежда, ще видите капитана и неговия скелетен екипаж. Но внимавайте, легендата разказва, че който забележи холандеца, със сигурност ще умре ужасяваща смърт.

Легендата за Летящия холандец за първи път придобива широка популярност с операта на Вагнер от 1843 г. „Летящият холандец“. И все пак причината, поради която легендата е издържала толкова дълго и е била обект на толкова много преразкази (виждани в или вдъхновяващи не само операта на Вагнер, но и „The Rime of the Ancient Mariner“ на Колридж, „Карибски пирати“, герой „Спондж Боб“, Скуби-Ду епизод и повече) е, защото има толкова много предполагаеми наблюдения на кораба-призрак.

Последната сцена на „Летящият холандец“ на Вагнер (1843)

Последната сцена на „Летящият холандец“ на Вагнер (1843). ( Публичен домейн )

Една от най-известните срещи е направена на 11 юли 1881 г. от принц Джордж Уелски (бъдещ крал Джордж V) и брат му принц Уелски Алберт Виктор. По това време те плавали край бреговете на Австралия. Дневниците на принц Джордж:

11 юли. В 4 сутринта Летящият холандец ни пресече лъковете. Странна червена светлина като на фантомен кораб, който свети, в средата на която светят мачтите, лонжероните и платната на бриг на 200 ярда, се открояваха със силно облекчение, когато тя се качи на носа на пристанището, където беше и офицерът на наблюдавай от моста я видя ясно, както и мичманът на четвъртпалубата, който веднага беше изпратен напред към прогнозата; но при пристигането нямаше следи, нито някакви следи от какъвто и да било материален кораб, който се виждаше близо или веднага до хоризонта, нощта беше ясна и морето спокойно. Общо 13 души я видяха … В 10,45 ч. Сутринта обикновеният моряк, който съобщи тази сутрин, че Летящият холандец падна от кръстовищата на предния мачт до горния галантер и беше разбит до атоми. ” (Елис, 2016)

Днес учените настояват, че корабът на холандеца не е нищо повече от мираж, пречупване на светлината от океанските води.

Илюстрация на книга от 19-ти век, показваща грубо подвеждащи измислени версии на превъзходни миражи. Действителните миражи никога не могат да бъдат толкова далеч над хоризонта, а превъзходният мираж никога не може да увеличи дължината на обект, както е показано вдясно. ( Публичен домейн )

Горно изображение: Представяне на Летящия холандец. Източник: Sven Bachstroem / Adobe Stock

От Кери Съливан

Актуализирано на 19 май 2021 г.

[ad_2]

Source link

Visited 113 times, 1 visit(s) today