Красивата градина, спасила хиляди в Европа от Черната смърт

[ad_1]

Снимка: pochivkablitz.bg

Било началото на 17-и век и в Нидерландия върлувала чума.

Хиляди засегнати потърсили спасение в Амстердам, което довело до затваряне на манастирите, които се занимавали с отглеждането на билки и до урбанизирането на обработваема земя.

Отчаяните лекари, обаче, спешно имали нужда от решение на проблема къде да отглеждат лековити растения докато хиляди измирали от болестта, наречена „черната смърт“. Решението на проблема се оказала Hortus Botanicus.

Снимка: pochivkablitz.bg

Създадена през 1638 г., ботаническата градина на Амстердам – Hortus Botanicus Amsterdam, е една от най-старите, които все още съществуват. Титлата „най-стара“, обаче, се дели между Ботаническата градина на Пиза (създадена през 1544 г.) и Ботаническата градина на Падуа (1545 г.).

Технически това дори не е най-старата ботаническа градина в Нидерландия – тази титла носи градината в Лайден. Въпреки всичко това Hortus Botanicus Amsterdam има уникални неща за показване, които ще развълнуват много любителите на растенията.

Снимка: pochivkablitz.bg

Първоначално известна като Hortus Medicus, в градината се отглеждали медицински болки, пише Atlas Obscura. През 1682 г. холандската Източноиндийска компания я снабдила с много редки и екзотични растения, които никога не били виждани в тази част на света.

Впечатляващата колекция от цикасови растения в Палмовата къща съдържа някои удивителни растения, издънки от прочутото Цикадно дърво на Ууд в Южна Африка.

Снимка: pochivkablitz.bg

Други известни нейни „обитатели“ са кактус агаве на над 2000 години, идващ от времето на Римската империя, и „Виктория амазоника“ – красива водна лилия, наскоро навършила 150 години. Всяка вечер по залез в сезона на цъфтежа Виктория разтваря белите си листчета, десетилетие след десетилетие.

Растенията с кафе арабика в градината се считат за „родители“ на 74% от кафето, което се отглежда в Северна и Южна Америка.

Снимка: pochivkablitz.bg

Криволичещите пътеки и шестоъгълният павилион са само някои от отличителните черти на градината, които разкриват нейната истинска прелест. Тя е и чудесно място за бягство от шумните улици на Амстердам и дестинация, задължителна за любителите на растения от целия свят.

Снимка: pochivkablitz.bg

Снимка: pochivkablitz.bg

източник: pochivkablitz.bg

10-те най-красиви, но смъртоносни растения

Дарвин взел теорията за еволюцията от шотландски градинар?

Отровната градина и страшната легенда на замъка Алнуик

10 тайни забележителности, които трябва да посетите в Лондон

 

Последвайте ни във Facebook

[ad_2]

Source link

Visited 8 times, 1 visit(s) today